<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 個人對樂壇感覺
返回列表 回復 發帖

個人對樂壇感覺

以下係小弟對樂壇感覺:

而家呢個世界陣係識得搵人地既錯處,去研究人地係咪抄歌,去等人地走音...

反而唔係留意歌詞,唔係聽首歌

歌詞與歌曲唔協調, 歌手感受/明白唔到歌的意思而令自己用心去唱

從而不能令人有聯想, 共嗚, "起雞皮"(係感動到唔係難聽到)

我覺得唱歌技巧係次要, 至少要畀人覺得你係用心去做, 有誠意

唱歌技巧係可以後天補救的, 但作曲/作詞我覺得至少有咁上下文學/歌藝修養先好去作

作曲/作詞係一首歌基礎, 有TOP歌手冇好作曲/作詞人都係無用武之地, 對嗎???

歡迎大家討論(OR 插我都得)
某程度上唔同意
"我覺得唱歌技巧係次要, 至少要畀人覺得你係用心去做, 有誠意"
我相信william hung應該係有誠意唱歌既
不過你可以忍受到佢唱歌咩
Originally posted by ch.chak at 2007-6-23 11:32 PM:
某程度上唔同意
"我覺得唱歌技...
這EXAMPLE是失衡,強來是沒用的, 即使他並非五音不全, 他的聲線本身唔好聽, 再唱也沒用....
我這並非一概而論, 只是着眼點問題
Originally posted by richardx at 2007-6-23 11:44 PM:

這EXAMPLE是失衡,強來是沒用的, 即使他並非五音不全, 他的聲線本身唔好聽, 再唱也沒用....
我這並非一概而論, 只是着眼點問題
我既意思係
一個人冇歌藝
根本就吸引唔到人黎聽
冇人聽既
又點會去留意其他野
一首寫得幾好既歌,比一個冇歌藝既人唱=廢物
Originally posted by richardx at 2007-6-23 11:27 PM:
以下係小弟對樂壇感覺:

而家呢個世...
無錯,而家歌手落重平o係外表,包裝
唱歌唔掂就死練

無人了解自己唱緊咩!
Originally posted by ch.chak at 2007-6-23 11:32 PM:
某程度上唔同意
"我覺得唱歌技...
你講得太極端了....
Originally posted by richardx at 2007-6-23 23:27:
以下係小弟對樂壇感覺:

而家呢個世...
陣係識得搵人地既錯處
成日搵人地既錯處係唔好
但抄歌當原創係應該?
唱一首歌走十幾次音係一個"歌手"既小問題?

我覺得唱歌技巧係次要, 至少要畀人覺得你係用心去做, 有誠意
你既林法係岩,但好單純
好多人唱k果時都好有感情(重叫人留意歌詞)
但唱到五音不存:giveup....唔通重要拍手叫"安哥"??

人地摟開收音機一聽
走哂音,唱完都唔知唱咩
重要欣賞同支持?
欣賞佢無走音既部份?
Originally posted by ch.chak at 2007-6-24 00:02:

我既意思係
一個人冇歌藝
根本就吸引唔到人黎聽
冇人聽既
又點會去留意其他野
一首寫得幾好既歌,比一個冇歌藝既人唱=廢物
講得好
+你2fun
香港d倒模歌都係死2樣野姐......
詞太堆砌,o來o來去去都係講愛情都hihi啦,講下親情友情得唔得ar?不過有d友情歌又係講2個好朋友爭仔爭女....真仆街...
曲就仲衰,o來o來都係o個d chord progression,聽都聽到悶...
阿mark lui o個套簽名式chord progression我都識背: C G Am Em F C,仲有呢條hihi唔係紅o既歌都唔抄,好x憎佢.
仲有唱o個d....咁多年都冇進步....收得皮啦.....

[ Last edited by Yui.i on 2007-6-24 at 12:33 AM ]
呢個題目   一排就會出一次= =
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 個人對樂壇感覺

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。