<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 音樂討論題!
返回列表 回復 發帖

音樂討論題!

我想問有冇bro聽過(陳奕迅)既"富士山下"呢?
咁又有冇聽過(謝安琪)既"鐘無艷"呢?
咁又有冇bro覺得呢兩隻歌既曲風好相似呢?

個人意見,不喜勿插!thx

不過歡迎討論!!!!
Originally posted by van仔魚 at 2007-12-22 01:34 PM:
我想問有冇bro聽過(陳奕迅)既"富...
梗係似啦
都係出自同一個人手筆
兩首既作曲都係同一個
兩首作詞都係同一個
風格自然差唔多

作曲:Christopher Chak
填詞:林夕

你做完research 先黎討論ok?

[ Last edited by chong2002 on 2007-12-22 at 01:46 PM ]
你望住我像河看海 我望住你如何按奈
酒不醉人 人自醉
唔通肉麻都有罪

咁似又點呢?????全世界咁多歌,有兩首歌似有幾出奇呢???
係鍾無艷唔係鐘無艷呀brother
Originally posted by chong2002 at 2007-12-22 01:39 PM:

梗係似啦
都係出自同一個人手筆
...
咁算唔算抄歌!!!即係歌本身已經好受歡迎,唔係唱歌者唱得好!
陳奕迅係歌神接班人,我承認!
但係謝安琪就....除左風格諗唔到其他野!!!!

純粹討論,不喜勿插!!!thx
Originally posted by van仔魚 at 2007-12-22 06:07 PM:

咁算唔算抄歌!!!即係歌本身已經...
關抄歌咩事?
抄歌詞定抄曲?
講歌曲又完全唔同
講曲又唔係一樣

你快d 寫信去報紙,話佢地兩個自己抄自己d 作品啦
酒不醉人 人自醉
唔通肉麻都有罪

睇黎有人唔係針對d 歌
係針對人,衝住謝安琪而黎
酒不醉人 人自醉
唔通肉麻都有罪

樓主快d投訴christopher chak抄富士山下個曲 林夕抄富士山下d詞啦
Originally posted by chong2002 at 2007-12-22 06:17 PM:

關抄歌咩事?
抄歌詞定抄曲?
講歌曲又完全唔同
講曲又唔係一樣

你快d 寫信去報紙,話佢地兩個自己抄自己d 作品啦
sorry!!!可能我多左個"抄"字!咁如果冇左呢個字
你地又點睇呢?因為周杰倫都好多同曲風既歌,(即每張大碟都一樣編曲)
俾我既感覺冇乜點變咁,聽得多有d膩既感覺,
而呢首歌又會唔會呢?因為出歌時間太近,大家會唔會又d聽膩左既感覺呢?

純粹討論,不喜勿插!!!!!!!!thx

[ Last edited by van仔魚 on 2007-12-22 at 09:10 PM ]
算數喇!仲買香港出既唱片把鬼,我一早連下X都廢事,而家只買國內同老外歌手既碟,錄音正歌又唱得好
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 音樂空間 » 音樂討論題!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。