<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 世界盃決賽周或用晶片足球
返回列表 回復 發帖

世界盃決賽周或用晶片足球

國際足協會到明年三月才開會,決定是否在德國世界盃決賽周,使用嵌有電子晶片的足球。協助球證執法過去一些具爭議的入球,例如上屆歐冠盃準決賽,路爾斯加西亞為利物浦,射破車路士大門的一球,電視慢動作重播亦不能肯定,是否已入網,但晶片足球就能提供確實答案。國際足協在九月的十七歲以下世青賽,曾測試這種足球,預計本月舉行的世界冠軍球會盃,再進行測試。

各位觉得应唔应该使用新型電子晶片足球,定系保持足球运动的人性化一面,继续使用传统足球呢?
大家讨论下啊!

[ Last edited by kaixinren on 2005-12-2 at 01:39 AM ]
愛情就像離境大堂,可喜可悲,帶你到另一個世界......
:如果對比賽既進程、球員既表現無影響既話,對本人對晶片足球不表示反對。

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
絕對贊成~!!!
Originally posted by shaqkobe at 2005-12-1 11:37 PM:
:如果對比賽既進程、球員既表現無影響既話,對本人對晶片足球不表示反對。
若只是對入球作出反應

這會是一個好的選擇
也是新世代足球比賽的第一次
有了這個先例
很多大賽也會相繼使用
一生一世支持多蒙特,Support u forever Borussia Dortmund
其實球証自古以來都係球場入邊既其中一份子,就好似就算波打中球証,比賽都唔會停,球証受傷都會換球証。

所以我就有個問題喇~~球証判錯會唔會都算係 比賽既一部份呢~如果引入呢d新技術,會唔會係將傳統足球比賽改變呢?

[ Last edited by 王晶 on 2005-12-2 at 12:21 AM ]
Originally posted by 王晶 at 2005-12-2 12:19 AM:
其實球証自古以來都係球場入邊既其中...
好多人都係咁諗,而我也都係咁樣認為
但我就覺得,球證都係想公平咁判決比賽
用呢d 科技去輔助,我覺得唔會有主觀成份
全部係真既......................
一生一世支持多蒙特,Support u forever Borussia Dortmund
Support. It will make the match more fair and the referee can handle the match easier.
我就覺得唔好用呢d高科技好d, 因為判錯, 有得拗, 有得討論下, 咁先過隱.  由始至終我都覺得呢d係足球魅力架一部份, 樣樣都清清楚楚就冇咁好玩. 球証都係比賽架一部份, 除左在場踢緊個22人可以直接影響賽果之外, 球証都有簡接影響賽果先夠吸引. 應該係話球証都係場波架一份子, 咁球員都唔可以用科技幫助入波囉, 咁點解球証可以係場入面用高科技幫自己姐??
Originally posted by supportMU at 2005-12-2 01:25:
我就覺得唔好用呢d高科技好d, 因為判錯, 有得拗, 有得討論下, 咁先過隱.  由始至終我都覺得呢d係足球魅力架一部份, 樣樣都清清楚楚就冇咁好玩. 球証都係比賽架一部份, 除左在場踢緊個22人可以直接影響賽果之外, 球証都有簡接影響賽果先夠吸引. 應該係話球証都係場波架一份子, 咁球員都唔可以用科技幫助入波囉, 咁點解球証可以係場入面用高科技幫自己姐??
大部份都很有道理。只想說說有不少球員所著的球鞋乜是高科技的制品,讓他們射波更準、跑得更快。。。科技會否令賽事更有可觀性??更有正確的賽果。。(雖然賽果一直以來都不一定是實力較強一方所得。)

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
無所謂既,作為球員,都係咁踢姐
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 世界盃決賽周或用晶片足球

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。