<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???
返回列表 回復 發帖

唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...# v% J# q* I: h  c* ]+ o
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,; N$ X. b  T/ w  f- W" G
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,
# l; `& B8 |1 C但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,
5 z' g6 ~4 J+ _  d# G* V5 S而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,
. x9 [2 K% Z; `+ {7 g+ j這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ..." i1 X3 l7 T9 Y( N* T# |9 l

y1 i" f8 _; R沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???
% P! [: T8 R! y9 b2 W, f" Y菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,9 t6 W, r  S$ f! G
但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 ...  f1 g) N# `, W2 J
$ ?. t$ k$ p8 [# [! h
係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,
6 L; W1 P% M; a1 H  |" y8 g說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,
; S. c0 o& w( k+ @# T- a7 Y- \才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,5 T1 ~+ S2 a* R+ ^& N
或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...; `* o- j) }9 \5 X' |" j" q
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,( \1 Q. a5 S  I6 [
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...
; `5 q0 x* y8 \# ^8 @: Q迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
( o) [" e! }  W5 A) w1 ^8 |7 v$ D! C( j/ u
諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
你仲要弱智幾多次先夠?
, u6 E% R7 H7 k菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,# r+ i( {& n/ u5 _- A
炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,
) [8 J5 U6 `( v+ o7 M* e' c香港有你哩D人真係香港之恥
& P3 x$ R1 L' D7 C9 z8 e" Z8 o9 Q7 E
你仲要弱智幾多次先夠?6 T! w# `2 `9 i
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
2 m; a: O4 `" F8 q9 f% {, K1 K9 T* c炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,
( q0 J7 |+ R! i+ q0 Y" C  t9 z# E' @香港有你哩D人真係香港之恥: ...
+ G) I' W( d% r! @9 p$ @# ?jojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
+ y; y0 W7 Z, `% U8 X* l人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?/ R$ o0 Z- Y9 A- I, P; }
收皮啦.........
甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-6-1.html

[quote]

第一, 你理得我?
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
HansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM[/quote]
0 E; Z0 q; P: ?1 ]人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?8 z+ l3 s. _* V: h
收皮啦.........+ }) ^* Q3 B/ C; L* A
打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
. a# w. Y- K' I" h* F; i& J
9 K0 w/ P( H4 b) V% c4 B# T; ~咩能野叫對人唔對事?) R3 ~. `0 o, n/ D) W8 S
衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事5 v) v+ i# E5 R" n
你戇9就大能晒?
' m/ w) @8 w& |1 {兩條柒能懵懵以為自己好能有道理
% ?/ d- l% f/ W* N* v咁能鍾意收收你老母D西水啦
& R( D7 [& B* A; m9 d8 a/ h& x
- v$ O' m3 v8 D: E* k
我衣家罷明係做d柒碌D戆9事
8 ~; r8 c' L+ i; @  e) n/ W& C我戇9就不嬲大能晒,
- _' B8 k  x6 g3 Y我柒能懵懵以為自己好能有道理
6 Y4 B4 b9 F; p, M9 ~& v  h" J+ s# r我最能鍾意收我老母D西水啦
+ l  V) Z% e* q( i5 y+ r! O' fjojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
5 o0 \5 r. x) z& a& I5 k
低9能
低9能
! c0 O, O( J1 ?, o  c) Ijojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
1 K8 s0 H* T! j( e; z4 _6 w( C
% G/ ?& L' U7 T) S3 D# P# A# r8 Y
人地叫話唔好搞狗仔呀
我老母生到我低9能* l: K  H6 {( ~6 P& V8 ~1 B
jojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
% N6 g9 m5 {9 a6 a7 r( `! w" q
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。