<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.
返回列表 回復 發帖

唔知你地覺唔覺.

直覺.只係靠估既另一好聽的名*) {9 N- L1 Q1 I
8 y6 s% g6 x6 o0 E0 i
點解??諗下都知5 ~5 i- S6 b# Z: F: w4 _  x- b' ^
, Y$ b+ W4 y% L1 J+ z! i6 M8 ~3 W
咩叫直覺??毫無根據.只係你覺得。要記住.係你覺得! ]' u$ f$ `3 b# t% v8 r$ [
2 w& Y) d3 c3 f3 r! O; [$ V' J1 ]  y% [
靠估係乜?一樣無根據.一樣都係你鍾意個樣就估個樣*2 _  g9 ~% _. G$ j
5 c) W" T4 b: H) g9 E
so大家以後係唔同埸合就用唔同名XDDD( j7 V5 T% j% j9 G
; Z, e7 z" E% Q3 G$ W: Y! D
純粹個人認為*
無人 應我..T_T
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:01 AM:$ P- q; q1 `1 C: W. Y: p
無人 應我..T_T
* O9 ^! \/ P8 |/ g5 [/ J5 M* B有,直覺只係美其名je
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-30 12:07 AM:3 e5 j4 I9 i6 H9 X- _
' d9 i/ t* N3 D6 z6 r: l3 d
有,直覺只係美其名je
8 u$ P% m8 m- Z' D
' ~' J1 ?( k2 U6 P1 g4 m

( t' l, }( r. k! ~8 e多謝你支持我/.\
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:08 AM:& }) F! J5 O& Q
5 [5 E6 @# F& F# P& H1 E

& E/ X- U9 u6 E" ^$ ~  B- {1 L" C+ T& \3 V
多謝你支持我/.\
4 i0 Q) n" J6 D5 h/ ]3 a: [
唔好咁客氣啦
【icon小偷™】
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-29 11:39 PM:- o+ i6 N" M$ T$ Y/ ^, b
直覺.只係靠估既另一好聽的名*, X, q4 \3 K: ]. U% W

9 x- E6 x% E7 m* ~* }3 z1 n" s' \2 y點...
1 H3 U: e; I2 \* c' y1 [+ m
- w+ q/ x# R# \$ g) ?1 C
兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支持 !? ).
/ Y7 g+ _  j! j& x. F' S" s. q! M' _
" I9 F6 P" X& j6 ]+ U! y6 }9 {基本上同意"直覺"的定義  - 對事物的直接感覺, 是主觀反應 (可以講不加思索).( D# z- ^/ `& C8 y
但是靠估, 我覺得有少少分別.
4 d9 [' d* D) G5 X0 ]( w# p"估" - 我覺得是會有些根據, 例如:經驗, 2手資料... (如果用數據支持, 叫"分析"啦)- s5 Z8 v# P4 j7 G: g
好似, 我地會話估波(足球結果), 但是唔會講直覺波 (似打桌球 ), 估波靠直覺., m: u) D4 P- f9 k5 F
但喺, "估"會帶不加思索意思, 主要因為口語 "靠估" 好多時指人冇法而去做一件事, 所以感覺上似和 "直覺" 同義, 但實質是不同.
* z) }: K# h2 ~- m( P9 s8 v
* V$ s6 n6 P; w) j愈來愈越覺得自己吹水很利害, 咁都可以寫咁長
. d" i. L' o% g! [( g純粹攪笑, 識中文的不要 x 我.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 12:20 AM:
4 R! \; B; p6 j5 f$ X
* i$ J2 S; G# |* m. o+ s* x0 W% S! A+ o
兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支...
' p5 {4 K3 b2 V- T8 b4 t

) u! E5 ^) G9 X& x多謝大佬 指點*~~
直覺係你有感覺個結果係咁" N- V  j5 i; y2 c" v7 ^
估係你唔知個結果係點所以估
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。