<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [原創]Oral
返回列表 回復 發帖

[原創]Oral

今日係English Oral尾二果日 , 我由上個5月16號~6月26號逢1~ 5 日, 每日都返補習社操Oral , 由 2:30 ~ 6:30 or above(只absence過一日) ,今朝仲一早起身特訓(冇打機) , 我考4:30 ....
( r% I( K% u; x( I- T: @; V% ^( [# ~; _
入到去都有小小失望 , 以前通常都係有個勁人做leader , 兩個實力平均 , 我往往最水 , 變左passive candidate  ..... 但今日成team 人 .... 竟然我最勁 , 好彩我不''''玩應變 , 從來都唔會對號入坐咁預先諗定 or 寫定d point逐句dum , 完全係臨場應變 , 再加上操左30日Oral 都有 , 狀態都叫fit , 個腦又多points ,  多skills , 咁先至勉勉強強撐得起場(其實我d英文水平都係蜀國無大將廖化作前鋒架咋) , 我盡力頂住d  death air , 但到臨尾十秒都係''甩咳''左 Orz   . 到individual response 都只得我一個可以用盡一分鐘去講 , 其他三個都dum下dum下 講得十零二十秒... 以考試局評分差距為上下三個grade計算 ,我估如果有人F(應該冇人U) , 咁我都有D 啦 , 好彩o既話C 都有希望掛 ( S% i" B& R- s
. ]$ `6 O) C. p, j
由今次o既經驗話俾我知一樣野 , e+學校變到只分三個bands , 真係溝得太''云'' , 搞到分唔清強、中、弱人仕 .... 令一組人隨時弱''撘''弱 . 同埋e+d母語教學的確明顯地降低左學生o既英語水平 , 如果各位在職人仕想考返CE 英文 , 咁就要快啦 ! e+英文卷容易左 , d學生競爭能力低左 , 而且中五程度會考唔計啱啱完左o既今年 , 都仲有兩年就會消失 , 蘇舟過後才想考o既話 , 咁就要硬住啃AL 架啦. e) h  x, Q* b. Y  B, ?2 G7 @

5 K: Z+ t1 m, p* D- P% mand 上面有d字唔曉打% H' z3 N5 n2 j0 D  a

T) Q) u/ f6 _/ X! M, H& K& U[ Last edited by playbr2 on 2008-6-27 at 10:31 PM ]
母語教學唔代表一定差1 w0 N3 i1 w7 H5 @
不過母語教學令學生欠缺左積極去學英文
) M$ j+ n9 y. V! ^* c* k: P我學校有好多人都係 只要肯學肯練既人好多都同band1生有得鬥
塔、嬲、勻
Originally posted by 自由神 at  10:35 PM:# d$ @, @" U2 I
塔、嬲、勻
" M. u& x+ G+ g" _/ S( G: C& Y
; i4 N0 b/ p8 ?( E6 o0 l$ A4 Ae位人兄 , 你睇下我仲有乜錯字呀 , thx~
Originally posted by SCM at 2008-6-27 10:30 PM:
- c4 {: i+ L+ k8 G* f1 ^母語教學唔代表一定差
: z( O1 y5 G0 j* o不過母語教學令學生欠缺左積極去學英文
' [6 I; K7 r+ I1 C% ]8 ~1 F我學校有好多人都係 只要肯學肯練既人好多都同band1生有得鬥
/ x* x# O) ^, \. j, Z  O) H: q& r
, B; X- z% Q5 [' E& z( l/ d唔代表一定差4 F: `/ B( X# J
勁開既都係勁6 f- z7 Z! U" q6 M% I
但好多人差左係事實...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [原創]Oral

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。