<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西
返回列表 回復 發帖

周澄(大專2012主席)老母係岸西

代表「大專 2012」參加補選,出戰新東嘅學聯前秘書長周澄,係近年活躍社運界嘅新星,被視為少女版「民主女神」,佢讀愛國學校培僑中學,卻加入支聯會青年組,喺六四燭光集會上台講話,投身社運之路都幾傳奇;佢家庭背景仲令人意想不到,媽媽原來係金像編劇岸西!
, N' g, F3 ~) q$ _* m: i$ d+ B3 j$ Y" p  B8 _8 _8 x3 \9 S
從來不干涉女兒搞學運" g3 Y( x0 v. K5 F  s
音樂創作人林雨陽前晚主持網台節目,談到五區公投形勢時,忽然爆出岸西與周澄母女關係,指周澄幼受薰陶,所以平日睇嘅戲同書都幾冷門,因此思想獨立同好有批判性,大讚周澄「有家教」、「絕對唔係一般廿幾歲女仔,一定唔係港女!」由於周澄從無公開講自己家庭背景,因此呢個消息一出,即時引起網民哄動,連自言睇住周澄大、見住佢由中學生變大學生嘅長毛,知道周澄媽媽就係岸西後,都表現得好訝異。2 X: x- W+ S" ]: v* W% f
岸西憑《甜蜜蜜》同《男人四十》兩奪金像獎最佳編劇,新作《月滿軒尼詩》搵埋老公做臨記扮茶客,早前宣傳新戲,只同負責繙譯英文字幕嘅大女 Eugenie亮相。
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
2# e_e
) i' m+ }' k) c) s/ u佢老母係唔係岸西我都無興趣知
  n1 Z8 L1 s- \5 V' ]$ w# A' i# R0 G) N6 h7 S- u7 W+ S: N
另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
2# e_e
9 i6 _1 O0 p5 Y佢老母係唔係岸西我都無興趣知
7 A+ w* x2 H9 z& U6 F3 _7 V) ~3 _- m: N
另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
4 V$ k' Y6 J, l4 B$ |Winters 發表於 2010-4-14 06:29 PM
& a' e! ~/ y" M& r! i: N7 e' R如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
5 j  _9 x$ J9 y3 n. w" g如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
& M5 T+ L, g+ ?" {$ {/ Te_e 發表於 2010-4-14 06:38 PM
1 P/ M9 _# v3 b8 {- ^0 Q佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
" v5 N( T. E0 ~6 n0 r3 o佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
* _8 e2 [4 ]- W& k  J1 `+ qWinters 發表於 2010-4-14 06:41 PM
0 _+ E& x; s0 D7 E% A7 V# r& n+ h
點解咁講???
# ^/ _* N2 u2 Z1 W) L
點解咁講???" {4 s3 m7 b: u* e' d
e_e 發表於 2010-4-14 06:47 PM
0 m" a& G! @$ h/ o
我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
$ ~8 u4 o  `" q$ k" Q& W我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
* I# B$ v3 i& C! N* \Winters 發表於 2010-4-14 06:52 PM
  a5 j7 M- C6 e9 b7 s6 J0 d! a. T係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,
. U4 E: p/ {8 b  X可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~/ R6 o: H- G# i
2012至少保障左先 !!!
. O9 P  M. }! u! m係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,
* t0 k! J& ^3 s- O3 y* X( A可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~
. F- t6 i' U7 E+ B, U. ^' w0 u2012至少保障左先 !!!* N, a3 ?0 P2 N# T7 F
e_e 發表於 2010-4-14 06:57 PM
: W( b: r' D. v& i; n唔係太明你講乜
, w) U) a% O0 n% a9 l9 a唔係太明你講乜  V9 L2 b" N3 k* B  x9 s( H
Winters 發表於 2010-4-14 07:20 PM
; E7 _) @  l9 [8 ~; s8 Zsorry,對緊LADY GAGA打JJ
  Z8 |7 Z/ v- c. d1 B9 Z+ {" o" {我係話如果D人係假選,臨尾一下全部退選,
3 c. g3 ?4 i4 o  o公投咪啟動唔到羅~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。