<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問
返回列表 回復 發帖

學業事宜一問

想問下邊間大學的副學士/高級文憑課程比較大機會入本地大學?

評分次數

1# mk865 ) w( V/ a( S3 @- ]

' _# S- G) y! H. g% M副學士 cut 入 學士 o既 必要條件係 GPA 要高.
+ q- s5 J' O  H. S" ?3 \( x# ?自問可以 科科拎到 A 至 B grade就愈有機.
/ c8 v" a/ n7 i: c; n; w5 D& x+ }( k+ S學額有限, 讀完兩年副學士, 唔夠學分入 U.) T7 g7 H* ?* r/ |% w
就可以讀一個叫榮譽學士. 意思係政府無資助. 如果普通學士要八萬蚊一年,
& F* N1 @* A- f# i- K0 Z尼個就分分鐘要十幾萬.....1 u/ v( N! i# d0 |: w, e
讀副學士, 我覺得係浪費時間同金錢, 有得揀讀個文憑 / 高級文憑仲實際.1 h1 q$ Q5 ?  ^
PS: 依家好多大學都收左內地優才生, 要係一個系拔尖升上大學唔係咁易, 0 J; |8 G+ q4 v7 @* S+ ]
因為, 每屆都係得十幾個位係留番比副學士.6 _3 Y" W, J6 w& B1 R4 c) L/ r
*備註: 以上資訊係我5 年讀書得知的. 如果你真係想讀副學士, 我建議你留意. }4 ~: H% q! L' t% j2 Z
D 大學舉辦o既副學士講座.

評分次數

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?$ G% ^4 G0 D% O! p) w
mk865 發表於 2010-7-19 02:24 PM
副學士既課程設計係俾學生繼續讀上大學
1 Z' [3 F1 s. z高級文憑係俾學生學以致用,畢業出黎成為該本科的專業人士
6 P/ U+ g5 i9 v4 G/ U兩者從根本的起點同目的都完全唔同9 [0 G$ o. i9 F
點選擇?睇你想讀完打工定讀大學
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
5# mk865
: X! e9 _$ m  C( a' X( ~- z! _0 e相對HIGH DIP 咪高少少囉, 相對A-LEVEL 就差好遠LA
1 W+ ~# z. E" k! h% w副學士十個爭一個(四年前, 當副學士仲未氾濫時, 資料由LECTURER提供), A-LEVEL生三個爭一個學額, HIGH DIP 就比較少統計, 但一定低過ASSO
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?2 z2 h& C9 @3 ]
mk865 發表於 2010-7-20 02:26 AM
係呀
$ E+ |3 D, D  `& C/ I  i$ @過來人Ma~年少不努力~- j# Y$ U2 i% S3 w
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你5 D! _; N% Y6 j- r, x. M

8 c1 C+ o! g/ H/ `% jHi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁1 y6 j& ?+ P( v) m6 w4 P
不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大學!)以top-up為主
: |, N. r# f) Z5 `1 W如果ive offer既hi-dip都睇你讀咩科,不過就主流學科黎講都入唔到嫁啦(姐係商科果D)" V) d, ]2 C% Y2 S- V; b# Y
除非你係成個progamme入面既精英啦
係呀
& p: J$ t/ l' W7 J( v( G9 t過來人Ma~年少不努力~0 X0 c4 W. X3 l1 Q  c
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你6 e3 ]0 G8 ~7 y) M/ C

( E; n" `1 p8 H- e, k2 JHi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁
6 y; d7 ]5 v& u" u不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大 ...: ~) q- D. w) N7 I2 \0 {
自由神 發表於 2010-7-20 12:13 PM
/ Q' L  x) s1 M! ?
" [7 X5 U, K; i/ O' k# N
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 : m: k  y, H' r: v/ C9 v! o! u+ m5 S
你係 u 讀咩科
, A3 ^7 ~, F; _. A7 B0 ^
0 M$ K) p" Y; a3 T7 E. i" K) a我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 " G0 t8 e1 f5 }& w: Q9 N
你係 u 讀咩科2 ~+ C7 {: g" f/ s! `& T
ATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
好似係喎 - r4 R# ]* s+ \1 v+ N
我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
好似係喎
8 R/ t9 C4 W: V8 o# }9 C我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋7 g2 E+ i8 ^" k# S, S! J+ a' F7 [
自由神 發表於 2010-7-20 10:37 PM
* G8 P1 Q4 A  U4 C
  s* W& ~5 m2 o咁怕死把抬咩
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。