<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???
返回列表 回復 發帖

唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...- Y' c) C7 G* q3 S4 \
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,) v" Y* g# h, d( k1 _3 e
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,
# G* ?7 F0 ]+ X2 b6 _但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,3 r# i7 f4 \: C
而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,
2 ?5 E$ J! w7 ]; z5 C; @5 `; [1 j/ V這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ...6 o5 z9 o0 s  a

' U8 ?" {1 k2 O9 Z3 @沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???
. b( c+ g" \$ ~) W) F' ^菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,- W, |6 P& \5 Z
但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 ...
9 D% w( }1 ]7 X* {: e
0 S& Q! i& j/ k係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,$ e/ m# R( H: C1 `
說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,9 w5 U. ?  W: q
才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,5 t/ x( F: x7 D0 h
或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...0 L9 N# Q, |; W2 g2 ?! d4 X6 c9 S
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
" M, w# }5 S0 l- `1 u8 v6 f& x: Y# u4 M& V係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...& \# g' J) {( w7 z
迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
9 C8 e) d1 H* h3 m% W, O5 v* F6 I, M! K9 A' [. a9 S4 H
諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
你仲要弱智幾多次先夠?
5 m3 B: \" c& o4 M- y. H! _菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
3 F5 ~: y7 V3 R' \炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,
) R4 ~7 K1 F9 v8 A6 K+ o! k+ C3 D, j香港有你哩D人真係香港之恥
2 F6 x/ Y" C* e- f0 g
2 P  j% |$ ]# R
你仲要弱智幾多次先夠?- T; x2 [: u; ^! B- W  w7 y
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,4 p% {; @  \" j
炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,7 b2 O  f6 b3 g# B1 `
香港有你哩D人真係香港之恥: ...
2 Z( k# D. z% \  S  ~! {1 fjojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
; t# q- O" M; ^3 p# T; `
人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?" E% k2 ]; g; w. @) X: n, l$ G
收皮啦.........
甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-6-1.html

[quote]

第一, 你理得我?
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
HansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM[/quote]
/ j  _% X0 ]" ^" f2 ~/ Y人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?( a+ ~# L6 }1 T' |  O4 [
收皮啦.........
4 k( h4 D. M& w# g! V2 v* P打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
2 L) n3 i" a% p+ r" w0 e
2 E5 A* s1 j) x0 z" C7 v/ V! K8 n! r- W$ p咩能野叫對人唔對事?
/ R, W$ N1 q0 G( ]衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事1 s% C1 |# v& f+ V1 U; Q& c  `
你戇9就大能晒?
. Y: m, v; r/ x- i8 m兩條柒能懵懵以為自己好能有道理
- [" M+ o4 N# o咁能鍾意收收你老母D西水啦
: @) G3 }$ v2 r' z. G; {

1 a3 b% i' z" k& l我衣家罷明係做d柒碌D戆9事! h+ m* y1 A8 r" b$ s
我戇9就不嬲大能晒, / x: n- X& c& V/ s2 o" y2 g0 O
我柒能懵懵以為自己好能有道理0 D9 I# ~2 s. [$ \
我最能鍾意收我老母D西水啦
* w7 Y) P/ k8 q  Rjojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
4 s# m: F, J# r/ [! R5 I' h6 g
低9能
低9能
! u* Z. C' ~0 O# m: o; a3 ljojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
9 s  r3 Z. U" L: T! A3 ?. O: q* E* z( j6 N0 l; D
人地叫話唔好搞狗仔呀
我老母生到我低9能* U: [, m+ q/ A, A8 E: e
jojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
) c8 W. @$ T) ^+ ^3 W& r
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。