<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.
返回列表 回復 發帖

唔知你地覺唔覺.

直覺.只係靠估既另一好聽的名*
$ g+ Q! N; S0 ?, ]' {
6 q; S, J4 D8 M1 k6 w% L點解??諗下都知* B5 u; g, s+ H4 L# o
+ W, I& J$ `' `
咩叫直覺??毫無根據.只係你覺得。要記住.係你覺得
% r7 A4 u/ q# H5 k: D* Q" W
+ O) R/ r# x; K: B; L3 ?" R靠估係乜?一樣無根據.一樣都係你鍾意個樣就估個樣*. v6 b. Y9 w* R2 I2 q  L3 k1 @& b
% P9 o. c( }2 u) n3 E
so大家以後係唔同埸合就用唔同名XDDD, a/ E' k  p! |, U, F4 \3 X" ^

/ m( X2 f4 t5 }% @# C& _% {純粹個人認為*
無人 應我..T_T
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:01 AM:
9 p8 A4 [) G' U; X9 P% f5 T8 \無人 應我..T_T
) a) ]7 k/ o6 o/ O9 a" d6 I" z
有,直覺只係美其名je
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-30 12:07 AM:/ O$ A3 m7 }) Y# J- k. ?" U6 Z
- j, Q( L& O" ?% v" R- _, ^2 H
有,直覺只係美其名je
' ^% F0 E3 ?5 B7 z  J- n
$ U6 t" g+ Z5 H% j7 R2 o/ h
9 ]; n6 x" s1 A7 a. C
多謝你支持我/.\
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:08 AM:
- [2 G, C% d4 m& C" X, L8 m2 S
' r, v% b4 c# ], b3 J; q! T. y- {2 t0 n! c- S9 F8 s
" Q. G' D# w) l* v- x/ ~" @; \
多謝你支持我/.\
, }/ i$ z9 z" J
唔好咁客氣啦
【icon小偷™】
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-29 11:39 PM:
+ \: p  c9 t% W. J+ P2 j+ s直覺.只係靠估既另一好聽的名*- t: w! e7 F  r6 V; w' i+ i
3 c8 p/ v; R  ~& r( a0 R/ R" A
點...
" u' A4 y# e+ M$ F& L
# c" f7 J3 \- ~" {" \0 U* m
兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支持 !? ).) {8 _8 P: q/ x. f2 C, V( N- V
0 J1 T0 ?6 P1 v4 K1 \/ w' H
基本上同意"直覺"的定義  - 對事物的直接感覺, 是主觀反應 (可以講不加思索).
" b$ v+ i; k, ~& s+ V但是靠估, 我覺得有少少分別. 5 Y) Z5 Y& o7 t4 _/ Y! j' w+ D
"估" - 我覺得是會有些根據, 例如:經驗, 2手資料... (如果用數據支持, 叫"分析"啦)6 N- T& I8 N& S4 e
好似, 我地會話估波(足球結果), 但是唔會講直覺波 (似打桌球 ), 估波靠直覺.
9 M. Z5 f' B, i8 b  Q6 K但喺, "估"會帶不加思索意思, 主要因為口語 "靠估" 好多時指人冇法而去做一件事, 所以感覺上似和 "直覺" 同義, 但實質是不同. 2 U8 S/ P4 `. K9 @$ C0 ?

" Q7 F- x. r( `7 _" ^愈來愈越覺得自己吹水很利害, 咁都可以寫咁長 $ }8 t  s/ r; V! M
純粹攪笑, 識中文的不要 x 我.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 12:20 AM:  ?1 A7 q; a7 Q

4 T* B0 O7 K% \- w- \6 `; B6 `; U8 `3 z
兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支...
6 R# I  r7 X! |
6 L) a  s( f2 F; s6 L, j# j
多謝大佬 指點*~~
直覺係你有感覺個結果係咁- d' x# r% T' T8 I- o- J8 g, ?4 B
估係你唔知個結果係點所以估
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。