<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.
返回列表 回復 發帖

唔知你地覺唔覺.

直覺.只係靠估既另一好聽的名*
( k2 S# _% l* R0 C' f7 k, Y  l8 I% z
點解??諗下都知
" r9 b. G+ ~3 p6 C
2 q# j* n* f3 X& M5 ~" q咩叫直覺??毫無根據.只係你覺得。要記住.係你覺得$ m- o3 ?/ m8 _4 \- R
% R8 h) y' X0 J" b$ o# B
靠估係乜?一樣無根據.一樣都係你鍾意個樣就估個樣*9 ]0 ]$ O" o7 p, |2 f( c9 E

8 F6 Y) i3 }7 ]* Eso大家以後係唔同埸合就用唔同名XDDD; P; B% o* S5 P* k: g# v

8 K% S: u/ P' t" t" g, f; O純粹個人認為*
無人 應我..T_T
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:01 AM:
+ q! z! }, @; a% _2 u無人 應我..T_T
, F% a2 R: l, X$ p) h5 y有,直覺只係美其名je
【icon小偷™】
Originally posted by twh1110 at 2005-6-30 12:07 AM:
2 l, O0 e- ~, Q( z/ M3 K1 V3 |1 u; B5 k( `2 v
有,直覺只係美其名je
( I" s2 l5 N, p6 K. S1 m
5 v$ C. ]8 J8 u, C' u5 z6 Z. G' C" K
+ x' x# T2 x+ M6 i! b$ I! u  Q
多謝你支持我/.\
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-30 12:08 AM:
- _) o  a* y" _' ]$ p1 G: z1 V
/ k- ~4 \, Q0 C2 @
3 {; ?, n8 G' c& Y: C/ C/ z* N7 `1 [: v9 v
) g. ^/ O1 k/ X* b0 N多謝你支持我/.\
0 s8 P$ }" \- G5 y7 ?" }: I, O7 ^唔好咁客氣啦
【icon小偷™】
Originally posted by 心冷之戀*行 at 2005-6-29 11:39 PM:. t4 v- Q9 s3 X/ `8 u
直覺.只係靠估既另一好聽的名*
$ h- D5 }4 T/ R  b3 o! U, s7 A3 E, N3 j. l; Y
點...
  x3 g, q9 I2 O" Z" U! f9 j! M1 J
( {) i& G% Z8 f
兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支持 !? ).! v; d7 I. \& S: |! K$ e
+ B! ?9 H0 |4 D  o2 M6 u
基本上同意"直覺"的定義  - 對事物的直接感覺, 是主觀反應 (可以講不加思索).
- B/ r& k/ b" K/ u" h但是靠估, 我覺得有少少分別.
- H' R- C3 j1 h, z9 ]"估" - 我覺得是會有些根據, 例如:經驗, 2手資料... (如果用數據支持, 叫"分析"啦)
. Y4 S& h" w: u. H" F  p! [好似, 我地會話估波(足球結果), 但是唔會講直覺波 (似打桌球 ), 估波靠直覺.
) N9 N/ b9 M7 t8 p9 n0 d) k但喺, "估"會帶不加思索意思, 主要因為口語 "靠估" 好多時指人冇法而去做一件事, 所以感覺上似和 "直覺" 同義, 但實質是不同.
+ A$ u+ f. p! [7 ]: @7 W5 ]& d1 b' H; i# I
愈來愈越覺得自己吹水很利害, 咁都可以寫咁長 , I) Z3 H+ B" a: o5 C7 w
純粹攪笑, 識中文的不要 x 我.
小弟唔易做, 大佬更難當
飲茶你行先, 吹水我最叻 (好文區茶客 - 冰鮮潛龍™寫於人間死城)
Originally posted by fatfatdragon at 2005-6-30 12:20 AM:- |8 l4 T. `, F. o- K
! r- r: Z; f( x, Q" l6 m5 Z

- k4 V; G( R# @' C" W/ v1 T! K7 l$ V兄弟, 等我插一腳支持先 (用腳支...
1 J; d7 {( K. j

! D+ T" q1 Z% T多謝大佬 指點*~~
直覺係你有感覺個結果係咁( O% m3 ~; }, u8 T0 h- I
估係你唔知個結果係點所以估
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唔知你地覺唔覺.

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。