<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感
返回列表 回復 發帖

對香港報紙的觀感

而家我對香港既報紙報道既野...$ {/ }8 ?2 |8 v# G+ l$ o' \, R
真係冇晒信心...
" f% s8 G$ p( p" _娛樂版唔洗講野...
3 N% F, i% `" b/ Y; O
" B0 e$ U+ R! ^$ G6 B4 x港聞都係...
; b/ O( F* Y0 W* g2 q0 p5 O; A3 Q. l! H
因為近黎有2單新聞..- s* ~" W" y* }7 b8 x6 ]. k1 {
一單係關於一個學生跳樓..
$ D$ i# D) u0 l  G一單係大家都知..就係教師自殺5 W, c. r% ^( t2 [2 q6 P& Q
我識人知道d野..$ A  e. M8 t0 n- f$ T* w. v
同報紙所講既...真係好唔同...好大分別...
' s0 K0 E, \. M我真係唔明點解d記者可以作得就作...
" u9 v/ [3 r* t" U9 V唔通為左交稿...充數..做d咁既野..??
( w6 U/ P6 D- j我諗而家做得記者...8 I3 [/ e; r/ ^5 [! O+ X
就算冇讀大學既journalism
. l# o" ~8 n: k0 j( A. ~# k都讀過下書啦...
5 ^. t! v3 [! X$ b2 L7 _+ r/ S點可以咁ga...1 `, i. f# _/ O* {, h3 _
7 c5 z& E0 w& d# z
以前其實我都知d ga la..
( q: e# S  \) {因為我識人當差...! ?2 C. ?% `; f& f9 c
佢講我知...好多時好多cases..
9 q& G  k7 W1 F# R2 o) R% x4 }好多野連警察都唔知...! O! _5 m! c7 P3 r
但係新聞報道出黎就可以咁詳盡..真係...
" u+ O9 u9 Q7 P6 ~' ^" r$ B/ H2 t% _2 n( C0 F# i
好多時d大案d人物關係..# Q9 d9 b3 w$ L# K4 z+ J
d記者可以用一兩日起人底...可信嗎,,??
* I! ?* r- `, j+ q, Z$ g3 C$ l& w; p: g6 i: W) y
而我真係知道原來香港有d報紙真係咁不堪...
: l+ [4 Z: r4 m" U  j. s0 ^6 [! A6 B: f! _( x

/ S, ]" W1 q: w9 s1 Q要搵份好既報紙..真係冇乜...
/ e+ u" Q7 K/ f8 B4 i/ a明報...星島囉..冇啦!# z8 C; k" T5 ]3 `$ m, S
真係失望!
/ N; Y) G, C4 s4 H3 p
6 g( ?  G" T7 r! C! Y& p, h8 I( N[ Last edited by pigcat on 2006-1-14 at 01:03 PM ]
民主定民粹?
Originally posted by pigcat at 2006-1-14 13:00:8 B  l' A4 ~$ T: _
而家我對香港既報紙報道既野...: }4 ?7 d4 i# M' u/ y8 v
真係...
5 e5 ^' d3 X* E( s- q+ ?6 [咁不滿? 改睇"人民日報"囉........:cool:

768 x 576 PIXEL下載

明報,星島係好d,不過除左o係學校訂o既學生之外,冇幾多個人會睇
Originally posted by 打狗棒 at 2006-1-14 06:46 PM:
) Q, q* a' h6 y* p- z- A+ {4 U- V/ b$ Y
咁不滿? 改睇"人民日報"囉........:cool:
& Q- r0 W) T* v$ H唔好意思
% \. y8 k8 Q5 x+ K2 S我get唔倒你想up乜
民主定民粹?
Originally posted by 阿感 at 2006-1-14 11:38 PM:, r8 f& Y, z3 Q, J0 {
明報,星島係好d,不過除左o係學校訂o既學生之外,冇幾多個人會睇
1 S, O: i6 l5 d% ~
你講得岩...- I# F0 B  F6 y2 N0 e3 {
真係好既野先少人睇...
民主定民粹?
Originally posted by 阿感 at 2006-1-14 23:38:3 n- T: |% m; i
' x/ l  ^7 U+ J0 l, N& D" w
$ L, f$ \, O" ]9 R7 y& r( K' l
我冇訂
大公報 幾好
Tiger doesn't like woods, that's why he is good at golf!!
Originally posted by 替天行動 at 2006-1-14 23:48:6 Y: A) z1 P) q1 \! l9 z
大公報 幾好
7 j! j8 S* |  m- f
好?左報,偏面報紙都話好?!5 Q2 x+ H  B( a. H0 c% b
' m* h& Q( ^; I( {
P.S. 睇左我覆你的問題未? (政治版)
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by pigcat at 2006-1-14 13:00:& n: |6 _* ~: E; J
而家我對香港既報紙報道既野...* E' g5 K( y* y# I; Y/ c
真係...
" I0 M" h& z7 Z" k# D) }0 ^) @
係明報的確是中文報紙中算最中肯同負責任,我試過投稿(新聞同論壇),佢真的好仔細審查,有些微機會有錯漏資料都唔同你登。好負責。
! B. F! b1 s3 X% W
1 q" D: H0 K& d! b* n[ Last edited by 機密 on 2006-1-15 at 01:18 AM ]
網上身份誰不『機密』?
好多份都冇詳盡分析。部份更加缺乏鑼輯分析,一味只是為某個立場說話。而且報道唔夠立體,未能多角度去睇一件事。(有時睇電視,TVB o的news都有咁既情況)
* z" F/ }. D6 Z5 \) M不過以上原因,好有可能取決讀者質素。
. g) o* ?2 F( n; Q( U0 E4 f因為冇炒作,又何來吸引讀者去買。
膠少陣當幫忙
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 對香港報紙的觀感

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。