<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 今晚遇到的一個個案
返回列表 回復 發帖

今晚遇到的一個個案

我成日叫人唔好亂拜鬼神,就是怕d人出事。  今晚我就遇到一個個案,我打出來同大家分享下。

我早前有位同事轉介,遇到一位女子,她的家姐是苦主。  原來她們的母親是位神婆,靠同人拜鬼神為生的。  而她的家姐就經常跟她們母親學拜神。

早幾個月前,她的家姐晚上突然外出(她估佢是出去同人攪鬼神有關的事),之後返家後經常聽到其他唔知乜人講野,但見唔到人。  沖澡時又見到好多人攪佢個身,所以好驚。  佢於是念佢媽教的什麼《九天玄女經》等但都無效。  上星期苦主的男友由外地返港,佢帶佢去教堂忻懤。  之後佢家姐就好番七八成。

而據我今晚同家姐當面傾,佢話起初仲見到孫悟空、佛祖、大菩薩等,佢地仲教佢念佛經佛咒。  而之後仲見到任何經d字都識得讀。  但當我部大悲咒、楞嚴咒咒心叫佢讀,但我發覺佢似乎是講到錯晒! 由於我有學穢跡金剛法,我就唔多覺有野,但從佢對話中又知覺。  而我朋友又發覺他近那女子的那邊身就覺得好烤凍,但當我持咒時,近我那邊身,又好熱。

呢d好明顯是女仔業障現前,加上佢業障重,就做佢媽的女。  佢媽同佢又邪知邪見,念埋d無用的佛咒,與鬼同遊,令福德日損。  最後攪到依咁d家人不似人!
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
可能係反教,我不辨多談,
Ben兄,如何單案唔係你的,
最好唔好插手,漩渦來的.
能忍不計心胸闊,悅盡人情眼界寬
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-7 02:27:
可能係反教,我不辨多談,
Ben兄,如何單案唔係你的,
最好唔好插手,漩渦來的.
隻野好勁!  我都幫佢唔到,佢又唔係想佢命,所以又唔可以用穢跡金剛法打佢。  想佢皈依,佢又唔肯,叫佢學念咒,佢又話自己無事,你話點幫佢呀,無緣!
http://www.hkbuddhist.org/index.html
佛聯會
唔好理佢,等佢自己造化到就會遇到有緣人救佢.
如果你用佛法打佢,我保証你一定後悔,三思呀Ben兄.
一係你下次有機會你留意下佢行路,
1.個上半身係咪唔駛點郁.
2.腳踭係咪小小離地.
3.佢再發作,叫佢家人從後抱起佢,一定要雙腳離地,維持1~3分鐘.
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-7 11:53:
唔好理佢,等佢自己造化到就會遇到有緣...
學你話頭,等有緣先啦,在此情況用穢跡金剛法打死佢會犯殺戒,我當然不會咁做啦。多謝你提醒
佛聯會
Quote:
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-7 11:53:
唔好理佢,等佢自己造化到就會遇到有緣...  

小弟愚昧,有一事討論:
我不贊成「等佢自己造化到就會遇到有緣...」這個觀念........

1. 學道、學佛之人,不能見死不救。(個人觀念)
2. 今晚遇到的一個個案......bengrace50兄,何曾想過讓你遇見.........
   此因你與她有緣,又何需再等「有緣人」......
   前世因果今世定,要避也難.........
學道、學佛之人,不能見死不救? 咁你個觀念要改下,
佢又唔係就死,救人都要講緣.
唔係見到就叫緣,緣有好多種,吓吓插手管,
呢D叫多管閒事.
ben兄 可以的話盡力幫他吧!可憐的小姐
希望魔鬼盡快遠離他
人不娛我唯自樂~!
Originally posted by bengrace50 at 2005-7-7 03:38 PM:

學你話頭,等有緣先啦,在此情況用穢跡金剛法打死佢會犯殺戒,我當然不會咁做啦。多謝你提醒
小弟愚昧,但犯殺戒重要還是救人重要?更何況你還可以與師傅或師兄弟商討。

我覺得有句話吾知對不對: 〔我不入地獄.誰入地獄〕
Originally posted by 史艷文2 at 2005-7-8 12:15 AM:
佢又唔係就死,救人都要講緣.
唔係見到就叫緣,緣有好多種,吓吓插手管,
呢D叫多管閒事.
同意 !
但如有法眼 可看清 前世s 的因果關係 就更好了,
或許 她前世 也曾助你, 你今世不幫便要等下世再還
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » 【空間靈幻異次元】 » 今晚遇到的一個個案

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。