<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???
返回列表 回復 發帖
我個人經驗4 d0 w, ?6 d1 L. h: v6 Z# Q
我住十幾樓既
8 ]6 G- `0 z% Q附近都無咩樹7 w0 W! r; }5 c. S0 G3 j/ H
不過有一晚有隻超過30cm闊既飛蛾0 Z) U7 n; E# O$ b
依附左o係我個廚櫃度 5 l2 L' d3 Z1 t" M

% D) `; {! ]0 m& P佢好靚........好大
/ `+ E7 ?: _3 j3 D4 b$ r1 g& p我諗標本都無咁大隻
要搞死咁大隻既野
! o; X" h5 J( d% h- P7 M+ Q真係好難留佢全屍# N) `8 [4 R" w1 L. a
點都會甩d野出黎
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-7-16 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
( M) g5 z( t& M& x( m3 e$ m: d要搞死咁大隻既野
* U& M! O$ g, K! U: _真係好難留佢全屍9 A/ H5 D/ U8 ?
點都會甩d野出黎
2 h7 Q; y7 b1 M6 l/ g$ c* G做咩搞死佢? . T2 r1 L; m5 N2 Y9 z2 s# J7 A
細細力托住佢對翼放佢走啦
原帖由 自由神 於 2008-7-16 11:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif. b& k" T$ A- |; q5 i6 L" V! S
4 Y9 J+ q( F3 T! l* c
做咩搞死佢? : x' ~& H! I, P! ~* K5 w
細細力托住佢對翼放佢走啦
9 t  I$ {# B; Y7 L! k
咁大隻好驚嫁
0 q9 h* |$ F  s7 ~5 C緊係搵隻拖鞋飛死佢啦
老一輩話唔好亂咁打死啲飛蛾,因為傳說話好多時會有人既靈魂附係飛蛾身上喎。。。。。
馬騮山會唔會有馬騮呢?!
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   ( }1 P6 a1 a3 b; _$ Y- W$ N3 M" ]8 X

) C* d" ~( `7 m1 W+ }有興趣可看看翁美玲既天師執位/ b5 _7 l7 S" s1 g

; I5 u0 \- W3 j  j[ 本帖最後由 littlepig 於 2008-7-17 01:29 AM 編輯 ]
乘隻蝙蝠咁 都好大隻下
原帖由 大優勢 於 2008-7-16 09:51 PM 發表
6 N4 T' I+ u8 I3 O# u! ?
9 A" d  e0 Y' J. Y' X' ~! |樓下拍的     笨咗 應該用支筆用嚟對比吓
0 m+ x9 A5 J* Y至少 六吋 大的
- i; I5 a, L& m% @其實大家有無諗過
7 I* x: }- G- C! y# ]! N) y點解 細飛娥會入屋 . s$ U/ w; i5 o% e) _# g7 e  a  v
但大形飛娥就從來都唔會入屋既   (以公屋嚟計)
6 F# h$ A- z; ]' w& J" ^9 l/ w( C* p4 {- ]0 u& u

4 _$ x' y8 V- p4 H( |# k0 g. ]5 W1 O0 R6 ^$ l1 i6 b
4 x" e+ ?" ^- x7 o+ ?" @
咪就係因為佢大隻囉,呢個世界有其他補獵者架嘛!
9 X, f+ n4 Z+ g飛"甲由"都識夜晚或者天光前先飛入屋啦' a& Q  o4 u1 t8 w3 ]
呢種飛蛾咁大件 仲學人飛咁高,容乜易俾雀仔擔左去呀
原帖由 littlepig 於 2008-7-17 01:27 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
: ]/ ~3 ^" \6 g% S從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   2 [% G% S/ ^7 X5 [" G- j
  R+ H5 O; ]6 a6 ~5 m# Q
有興趣可看看翁美玲既天師執位 ...
* b) ^! k6 R" U: g' E# [- E+ `

" u/ k' R& [) i0 M( O/ Q6 p+ z' l咦......你唔好話wor...
  S% @7 |  x8 p& K& M8 _4 ?9 Y# R
3 W8 t# E* b! [/ B* S$ B我以前居然做過幾年所謂ge衣紙舖" H% u9 k* l/ g4 }8 y! j/ Y# _

+ C( e: i' j4 I平時間唔中都有飛蛾飛入舖到,但係大飛蛾就少見d
  T, P+ J+ q# R& M7 S) B* F# [# K9 {0 Y
但一去到大時大節,好似七月呀!過年前咁,: U3 v, M  f1 M* d' W$ l# Q4 i5 T
2 Q: O: g( i4 i# n1 _- }7 h
就真係時時都會見到有大飛蛾係舖頭附近出現架wor
; u. t0 I3 S6 x6 ^% L+ G0 r' }9 {" S8 p0 \3 U( R: p
你可以問番d做類似行業ge人,根本唔係乜野出奇蛋ge事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。