<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???
返回列表 回復 發帖
我個人經驗8 m- `8 W5 r, n5 N  b. I' l
我住十幾樓既! }3 R6 b% `- q$ k& l$ e
附近都無咩樹
( O! u; s4 r6 C' h4 n0 @8 A9 A; J不過有一晚有隻超過30cm闊既飛蛾
  E# ]  N$ q1 A% ]9 T依附左o係我個廚櫃度
/ ~2 n) H( l5 F3 [8 c  f
' X6 z8 U6 U  B5 i2 r% }9 W佢好靚........好大
4 ]$ c3 [3 `4 d% w" ?我諗標本都無咁大隻
要搞死咁大隻既野# O  b! Z8 E- s1 y- d
真係好難留佢全屍
8 G/ z7 S3 A+ w) K' J% ~5 v' l點都會甩d野出黎
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-7-16 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
0 _1 J7 g; j8 f( W/ N3 W" P要搞死咁大隻既野, _$ G$ b; i9 S; _4 y
真係好難留佢全屍
6 ^  p+ H8 _3 V. t1 t2 ?4 K6 @點都會甩d野出黎
: Y9 c# ^  o; e6 d0 k8 R5 }做咩搞死佢? + D6 F! U; C/ J7 R+ c5 z, {
細細力托住佢對翼放佢走啦
原帖由 自由神 於 2008-7-16 11:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; Q2 F0 c) a2 ]  Q( v: A9 K  K8 ?( \6 N; @5 H* i
做咩搞死佢?
( R' P7 r1 i& B' T* }; D細細力托住佢對翼放佢走啦
+ }9 F3 f- ?2 e% x* z咁大隻好驚嫁
9 W. \% I  }0 w! ?  _" U7 _* I6 p緊係搵隻拖鞋飛死佢啦
老一輩話唔好亂咁打死啲飛蛾,因為傳說話好多時會有人既靈魂附係飛蛾身上喎。。。。。
馬騮山會唔會有馬騮呢?!
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   0 I0 j& i6 K5 x, B4 f4 D5 E
" X4 c& {5 G  J! g
有興趣可看看翁美玲既天師執位
; ]7 F3 c7 y4 j) K; d7 s, F0 \- E8 \. q/ w8 \6 p( O
乘隻蝙蝠咁 都好大隻下
原帖由 大優勢 於 2008-7-16 09:51 PM 發表
. ?" I: |; B1 K$ a
$ F, w9 D7 |( C. t8 X樓下拍的     笨咗 應該用支筆用嚟對比吓' f. V+ p! J. n9 [4 w* t8 {! P
至少 六吋 大的 : `* m8 I/ t# @7 X" k) E
其實大家有無諗過
) w$ Y5 r' x7 Z; C4 }  M點解 細飛娥會入屋
, C7 Y2 T; q' C5 c但大形飛娥就從來都唔會入屋既   (以公屋嚟計)
, }8 V% O6 R/ N

) [. o8 x  ?* ~4 f; w, j- Y- Z
. c( B0 @1 ]! E/ e( r1 y7 s5 n, v2 K: i9 b! Y6 c8 k

2 Y7 n$ h, S4 `$ j咪就係因為佢大隻囉,呢個世界有其他補獵者架嘛!/ y" s& j  U- ]2 Y& c/ C
飛"甲由"都識夜晚或者天光前先飛入屋啦# A5 G, _1 J4 S! k
呢種飛蛾咁大件 仲學人飛咁高,容乜易俾雀仔擔左去呀
原帖由 littlepig 於 2008-7-17 01:27 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
/ N* ^; @0 Y+ R' ], }從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   + _# l8 M5 o0 m* {$ x$ J$ a" ~
+ P7 J2 L; y4 D; l3 J0 c
有興趣可看看翁美玲既天師執位 ...
6 b3 t2 O# `( r

+ C1 o# S# p% \" O. a咦......你唔好話wor...
9 u$ n" v! k  t4 L3 U' B- S3 Q
% ^' a: ]- r. \5 H我以前居然做過幾年所謂ge衣紙舖
( @/ N+ |! S5 G- O1 {
' ^8 i6 K+ B$ k平時間唔中都有飛蛾飛入舖到,但係大飛蛾就少見d  o% d& ?7 |4 S0 S9 M8 J
" P$ \& j# ^& Z' B. t
但一去到大時大節,好似七月呀!過年前咁,: z/ N* s# y8 @% A4 j& M- ]
7 Q4 _( S, a$ Z' k
就真係時時都會見到有大飛蛾係舖頭附近出現架wor2 [% W6 ^8 a) e5 [# }2 ?% C/ L2 J2 _

/ `* K! c. Y4 K. }你可以問番d做類似行業ge人,根本唔係乜野出奇蛋ge事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。