<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???
返回列表 回復 發帖
我個人經驗1 e& U3 c" T: S8 \
我住十幾樓既
+ l4 d" w+ ]  N7 g2 R附近都無咩樹) v) g& F- t9 T" c7 O; [& s7 V
不過有一晚有隻超過30cm闊既飛蛾; ^6 B; X  R% C/ ]5 C, [- e4 Z
依附左o係我個廚櫃度 * c. h, c% N% _$ {5 t* \

7 ]( ], V! T' h( D; I佢好靚........好大
- H# {, w; a8 g: x) e/ C我諗標本都無咁大隻
要搞死咁大隻既野# z0 N- W; L* E- Q3 w% N- f! H; ?: }
真係好難留佢全屍2 B2 I/ d2 y8 X; g+ Y
點都會甩d野出黎
原帖由 -仔仔仔- 於 2008-7-16 11:14 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  `' d2 h5 K! t, `& V' }
要搞死咁大隻既野  Q0 B" u4 ^$ @# [9 g
真係好難留佢全屍) [6 E- Z7 J" z1 L- ^
點都會甩d野出黎
  _* [* T" R8 q8 t做咩搞死佢?
& {8 O1 y4 Z  o( W& H細細力托住佢對翼放佢走啦
原帖由 自由神 於 2008-7-16 11:16 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif4 ?: D: d0 M1 X# a' B1 `7 _
' X1 `, q9 W, M6 t! U& Y
做咩搞死佢? & e' H6 ?! k/ f5 h8 Q5 F6 s" C
細細力托住佢對翼放佢走啦
: m1 O" Z4 e+ X" x. M9 s
咁大隻好驚嫁
% P8 |( y5 H6 k  X- a: }. C緊係搵隻拖鞋飛死佢啦
老一輩話唔好亂咁打死啲飛蛾,因為傳說話好多時會有人既靈魂附係飛蛾身上喎。。。。。
馬騮山會唔會有馬騮呢?!
從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   
% U% M& L, @3 J# v- v) Z
+ ~7 m7 e. q6 V) ~$ N有興趣可看看翁美玲既天師執位0 k" J: t/ o3 S$ p

1 c( E5 {' _! U$ R! V8 m( y  M[ 本帖最後由 littlepig 於 2008-7-17 01:29 AM 編輯 ]
乘隻蝙蝠咁 都好大隻下
原帖由 大優勢 於 2008-7-16 09:51 PM 發表
& n; Z5 U5 o, L5 e4 p" ], |( p
! A2 D1 A) e  v$ G) t樓下拍的     笨咗 應該用支筆用嚟對比吓
" z, Z$ e3 r+ @5 ~& G至少 六吋 大的 . ^/ A$ R# N& Y% J8 c) \' W
其實大家有無諗過
: F$ U, W8 Y# Y3 g8 C' @點解 細飛娥會入屋
6 j6 N6 I* H" j) m5 P, M但大形飛娥就從來都唔會入屋既   (以公屋嚟計)
4 D7 \2 @1 h/ _' Q1 F. n

/ ~6 G! A7 A1 i$ O4 _% Z4 w1 d( @1 g3 ]: a# w

2 b/ K  [0 `) K" w9 e8 g  c$ ?& D3 T" D, [9 T. @
咪就係因為佢大隻囉,呢個世界有其他補獵者架嘛!
7 }0 e+ D" z6 ^3 b% F  X. i飛"甲由"都識夜晚或者天光前先飛入屋啦
/ U1 l8 D8 n4 X. w% Q: W* j0 }呢種飛蛾咁大件 仲學人飛咁高,容乜易俾雀仔擔左去呀
原帖由 littlepig 於 2008-7-17 01:27 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
0 r3 T  h" [# \3 C8 |: U從迷信角度看, 有親人離世後, 有昆虫特別係大飛蛾入屋, 可能係親人回來探大家,咁你冇親人離世,自然冇大飛蛾   # i" h8 r" a$ G; W+ g  R
( b9 Y# I# P9 i- r
有興趣可看看翁美玲既天師執位 ...
# u( P6 {+ F8 N4 H2 G" J* f$ k8 b2 W9 \4 Q* w9 @5 F: `
咦......你唔好話wor...
4 x7 }! ?7 A9 Z5 s/ i2 ]2 x. x  h, K: ^0 ~# ]- L3 I
我以前居然做過幾年所謂ge衣紙舖" W* e8 s7 g! W5 o7 n8 w* j
$ G- m6 ?$ q: w+ ^/ q
平時間唔中都有飛蛾飛入舖到,但係大飛蛾就少見d7 H" H* e0 g5 O

( J5 @% \/ h  ?% Y- M' Z但一去到大時大節,好似七月呀!過年前咁,
, N% S& ^3 r/ ~2 ^2 u1 S" q
, t" H/ v9 g) X3 N, V就真係時時都會見到有大飛蛾係舖頭附近出現架wor
9 s  O% t! H; P* C" `3 K! `/ N0 d" y4 `& j; ^  H
你可以問番d做類似行業ge人,根本唔係乜野出奇蛋ge事
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 其實點解大飛娥唔會入人屋企呢???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。