<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |
返回列表 回復 發帖
原帖由 d228216 於 2009-3-12 03:05 PM 發表
唔同 limit order = 限價盤 俗稱 排隊, 個盤放咗入联交所. 別人睇到的, 而且有上下價格限制, 即現價上下36個位(好似係36??)
我咁講岩唔岩?

Stop order姐係止賺
假設我有一手股票係$13入既
現價$19
我落一個叫Stop order at $20
姐係個價要去$20就會自己放

Limit order就係排隊
同樣假設我有一手股票係$13入既
現價$19
落一個叫limit order at $20
我就係排隊排去$20果條
咁樣排到我先放得?
原帖由 自由神 於 2009-3-12 02:21 PM 發表
原帖由 d228216 於 2009-3-12 02:25 PM 發表
d
原帖由 自由神 於 2009-3-12 03:15 PM 發表
我咁講岩唔岩?

現價$19

現價$19
落一個叫limit order  ...
咁咪即係一樣? 都係20 走................
原帖由 belibala 於 2009-3-12 03:19 PM 發表

咁咪即係一樣? 都係20 走................
姐係...limit order同 stop order有咩分別
原帖由 自由神 於 2009-3-12 03:15 PM 發表
我咁講岩唔岩?

現價$19

現價$19
落一個叫limit order  ...
大致啱, 重有一個分別Limit order你話20, 就只可以20成交.
但 stop order 通常附帶多一個 lowest sell price, 例如你set stop order = 20, lowest sell price = 19.5,
原帖由 d228216 於 2009-3-12 03:20 PM 發表
大致啱, 重有一個分別Limit order你話20, 就只可以20成交.
但 stop order 通常附帶多一個 lowest sell price, 例如你set stop order = 20, lowest sell price = 19.5,
我知啦
stop order其實係俾個價位個經紀做底
上緊可以繼續上,但落到個底就唔該同我放左佢(至少賺左我要果筆)
而limit就限死,個市幾靚都好,一到價即放

right?
原帖由 自由神 於 2009-3-12 03:23 PM 發表
我知啦
stop order其實係俾個價位個經紀做底
上緊可以繼續上,但落到個底就唔該同我放左佢(至少賺左我要果筆)
而limit就限死,個市幾靚都好,一到價即放

right? ...
stop order 主要係做止蝕用, 例如現價bid 18.90 ask19.00 做 19.00, 你想定止蝕價16, 你一定要用 stop order, 用 limit order 你一打16 sell 咪乘咗 18.90 果個價囉...
原帖由 d228216 於 2009-3-12 03:31 PM 發表

stop order 主要係做止蝕用, 例如現價bid 18.90 ask19.00 做 19.00, 你想定止蝕價16, 你一定要用 stop order, 用 limit order 你一打16 sell 咪乘咗 18.90 果個價囉...
明白
原帖由 d228216 於 2009-3-12 03:31 PM 發表

不愧為股神d............今日又學到嘢啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。