<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假
返回列表 回復 發帖
原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 t7 `, _( a& i# b; u) ]確診病例-----一單$ m: s+ m4 u6 `/ z
病人-----------旅客% P3 _6 D& P# F# W4 G4 N5 [
2 z9 V6 X' ^0 J; H5 @# P% D) M

' u' w& P" T' G  z. t( ]. T! {& l; q與香港學生及家長有甚麼關係 ) ?! Z. S. X* q) D3 Y5 I
1 z% H+ Z, d' F; q" [. C

5 p. ~# ?6 u/ C
( V$ ~  l9 P& y" J唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
8 f) |" b9 V6 Y, P
' G' N! T# f. ?! ]  i( B0 p  m! d: Y- x5 v& l
其實豬流感係會以空氣傳播,所以絕對有關~~担白講現段還存在不明朗因素~~,如果就這樣的情況應先暫時停課,因為要睇清楚這個病的潛伏期~~~~為避免該墨西哥旅客到過的地方出現社區爆發~~~~都是以停學為上算~~~~~
我唔想放假..一放又煩...
% A) K3 _9 R* t, n+ L' g又唔係冇藥醫....
話唔嚴重果d係咪要等到死多幾十人,多幾百人奶野先至叫嚴重
; b0 a! I) w$ |: h; R政府放學生假,呼籲減少羣眾活動目的都係避免病毒傳播,減少人傳人機會,將病毒發散出黎既機會減至最低,都係為市民健康著想,廢是又再行舊路
! R! o7 ]; @9 |6 h# G, r何況宜家未有同果個mexican同班機or有接觸既人既詳細情形,果d人可能有濳在危險都未定,更會分佈係18區" R8 k6 V1 d" l) `1 t8 ]2 k1 A1 S
若然放假期間有人話會有學生出街浦,呢樣更加係佢地既事,自己唔要命既咪去囉,到時唔好話有人死左先至又賴government  K( J0 ]: j$ j! s2 z0 v

) q5 t& L' U. B- S[ 本帖最後由 BBNN 於 2009-5-2 04:39 PM 編輯 ]
原帖由 is1is1 於 2009-5-2 04:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- U6 K# K3 E7 f1 F% g我唔想放假..一放又煩...: R2 i# J1 A: I6 f7 \. a' G
又唔係冇藥醫....
( t7 h0 ]% g; T. M- e1 K
3 [3 S, O* B" q7 C) M, w2 `  o開始冇得醫......
  \& N3 r' S( a' l4 A0 Q+ R有病人對特敏幅出現抗藥性
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??
6 l, j* f% I/ t& m2 _5 O8 T其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 04:30 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
. ?8 n8 Z- O0 `& k' a4 A9 e/ {' g) Z4 f% P$ |

: ^1 Q% @; P% h  J7 I( U& Y開始冇得醫......
5 u' X, t# v: d( }( t有病人對特敏幅出現抗藥性
; h9 K) I2 n/ d4 B4 C" _
/ w# _$ p$ C3 Y& ?# R8 R: ^0 {5 Q正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~
原帖由 supsup 於 2009-5-2 07:02 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif% B& q+ k) f/ T# a

) @  n' [7 i3 [: t0 z( ~9 l1 }  m' Q' a3 S
正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~ ...
0 `+ z. v; P0 a: l  V3 \咁好啦, 大家繼續返學, 繼續炒股票, 死番幾百人最好!!!
唉.對我中四學生黎講.
8 J& [. ~% x! o' i5 A8 O要停課就要暑假補課.
  {: s3 _" v* M) K% P3 L最好唔補課就至好
原帖由 155220 於 2009-5-2 06:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
' B) h4 j2 Q& g; b4 c...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??- s* J6 E1 h3 R& `1 A8 S1 v8 h
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
$ B+ }$ b) v, E5 `
! I$ N3 V3 c. X! h3 I' @
幾個角度睇0 m, ~; G" ^4 ?) h" X$ G, k/ \
1 e4 ~# T  N: b1 [, O% S' u
1)學生
1 m: n) m) c' O2 I6 P. m放假無野做又出去玩啦,咪又係傳染7 z1 l  ^! N  q5 F: \, Y
2)老師3 S+ l! X# e% R4 |. E
學生放假都要繼續做,仲要寄埋卷同功課比學生
" R% i/ L$ [1 A3)家長
" h1 k2 ^% D8 o+ I% _7 v怕細老返學野晒d病回家
, r/ {: H5 X7 R! U+ _* _4)高官
) j0 h$ m; s6 o' N# E唔敢太大動作,怕嚇懷香港人,搞衰經濟
7 {1 ?& I$ c* C- C: F# G
0 C5 R8 g" W/ Y$ M其實停課唔代表唔會傳染
& k3 X2 p# w  t只係減少一個傳播途徑4 W" q, }$ T1 N5 _; C- \
如果係咁,不如係建議d細老一有症壯就留响屋企* q! o5 E' K: o: a4 z0 \0 m
橫掂要宣佈停課幾時都得
8 A2 u- b" Z# x& X. q睇定d先, [& D+ O  b' ?0 f8 e6 Y. e6 ]" D
如果再多d確診再決定
原帖由 打狗棒 於 2009-5-2 01:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
) q$ U% V" `6 w% ^8 w6 f1 Q$ t5 t) d  y! {
當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?
! y9 E+ n" y3 k- J8 a你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
& L6 [6 y0 r& _2 Z! M& l5 f9 F9 t覺得有危險既..咪放自己假囉=,="
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。