<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假
返回列表 回復 發帖
原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif: Q0 c; _; w( y3 {! E: ]
確診病例-----一單
3 n4 O5 ]- V2 A病人-----------旅客$ P6 Y+ |$ z! B( Q* D! ]

. F  f) N8 r; _% q0 C# l0 G
  r3 ~3 {: M4 I+ ~6 y' R; q與香港學生及家長有甚麼關係 , q+ v$ z: `: s; |! o
: j% b( z6 z5 @
/ z7 R5 H8 c0 V  \: z; L! M
( f9 j$ m% R! l  O
唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
+ s5 x, x8 A8 J/ m. l( @

( f& }( c6 d& H$ b
! K6 S: C: O( w+ {- S6 n其實豬流感係會以空氣傳播,所以絕對有關~~担白講現段還存在不明朗因素~~,如果就這樣的情況應先暫時停課,因為要睇清楚這個病的潛伏期~~~~為避免該墨西哥旅客到過的地方出現社區爆發~~~~都是以停學為上算~~~~~
我唔想放假..一放又煩...
7 S' D. \3 `- P! I又唔係冇藥醫....
話唔嚴重果d係咪要等到死多幾十人,多幾百人奶野先至叫嚴重
" \  f6 a' U! w# ~政府放學生假,呼籲減少羣眾活動目的都係避免病毒傳播,減少人傳人機會,將病毒發散出黎既機會減至最低,都係為市民健康著想,廢是又再行舊路( V0 S% P: s- y2 }& K
何況宜家未有同果個mexican同班機or有接觸既人既詳細情形,果d人可能有濳在危險都未定,更會分佈係18區
/ }% a: q/ O+ G9 j5 o$ l若然放假期間有人話會有學生出街浦,呢樣更加係佢地既事,自己唔要命既咪去囉,到時唔好話有人死左先至又賴government9 \9 b' G$ ^- R. H

I$ q1 @* b1 X5 U$ E( ?[ 本帖最後由 BBNN 於 2009-5-2 04:39 PM 編輯 ]
原帖由 is1is1 於 2009-5-2 04:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
) n) ^: ]+ T, E我唔想放假..一放又煩...
( u  c. b; f2 j* I又唔係冇藥醫....
. j7 ?0 u  a8 R) ~7 P
* ]6 x4 p2 q9 ]( V" V( E開始冇得醫......
0 C, y1 P# W0 `- I: l有病人對特敏幅出現抗藥性
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??
' B/ S7 Y1 Q* h6 \- \+ Y" B其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 04:30 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
6 m" s; N9 {7 a; c
, n: |4 Z/ h4 z. Y6 A
- D" `6 K% m3 I0 K; w; ^5 h$ V9 X開始冇得醫......; G6 t+ B9 n& ?* F# a
有病人對特敏幅出現抗藥性
" C0 W% a- T+ a' g* t

3 O* C6 C# L% j3 ^- W8 z正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~
原帖由 supsup 於 2009-5-2 07:02 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
& r4 q, ]% k- E8 ~* z5 ]' W
( \: |: \8 }; h% r# z" U8 B& [" @' ?1 l( N# b% L
正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~ ...
/ w7 c3 N/ E( y+ B
咁好啦, 大家繼續返學, 繼續炒股票, 死番幾百人最好!!!
唉.對我中四學生黎講.! p4 v- x7 ]' j1 X, r
要停課就要暑假補課.  j% {" a, l3 }4 S, }9 _# M
最好唔補課就至好
原帖由 155220 於 2009-5-2 06:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
2 Q2 [4 Z7 H9 n4 n) B+ x8 l...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??
9 A! A! O8 a) Q9 r5 O其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
0 d$ p1 {: `; Q) X1 q
3 [9 ?! _. \5 r5 b/ Y. V6 O  M' f
幾個角度睇
  c. K! c( R; S3 I' X
' ?, |. n' |" |/ W1)學生
- p! l+ k7 G! a. V. `; g放假無野做又出去玩啦,咪又係傳染
2 i9 C2 U4 v$ s  @2)老師
0 {: u2 F0 s9 }6 O4 d& C- Y學生放假都要繼續做,仲要寄埋卷同功課比學生3 H- m0 h) ]" c; \/ Z" R7 u! v  B
3)家長
. g6 h$ @" o  G6 o怕細老返學野晒d病回家
% M& ]* t6 }1 f* q" C& r4)高官
1 J. z; v6 G' v! |9 v" p唔敢太大動作,怕嚇懷香港人,搞衰經濟
( v8 V& ^0 `" M1 J6 F3 X5 S5 H! v6 y
其實停課唔代表唔會傳染3 F! \1 a# \+ G; r& N2 M4 O, ]
只係減少一個傳播途徑2 B, n6 e. O; s( Q! o$ ~0 ]; {
如果係咁,不如係建議d細老一有症壯就留响屋企
& F  T1 k5 T4 p/ f橫掂要宣佈停課幾時都得4 W2 U% ^( z; Q3 G
睇定d先7 }  a0 @' t/ |" F
如果再多d確診再決定
原帖由 打狗棒 於 2009-5-2 01:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, }/ r: n2 |' S8 Z6 x9 I
- V' K+ _1 c& V& x: _* ^當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?. R1 h  a2 b: w9 m( n4 ]6 K3 Q; o
你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
2 r; n, Q2 g' h, y
覺得有危險既..咪放自己假囉=,="
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。