<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假
返回列表 回復 發帖
原帖由 singleung1956 於 2009-5-2 01:10 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif/ y2 \- |7 {) u8 ^; t) h
確診病例-----一單
5 N8 `9 u4 L: E病人-----------旅客) F! Q* F9 t5 b* u& r( X
; v" A$ M, p# l# J1 ?5 t
( ]) j3 [6 m, s/ b; I
與香港學生及家長有甚麼關係
2 v; b' n% b4 |% e1 ?: w
8 U9 t8 |) L. X, s9 A) Y 2 b6 A" e9 B* A* _. P0 I) }

5 u( `3 M8 W* }, l) h3 E唔喜歡的可以自己停學,唔好將責任強加於他人身上 ...
' U* q: s9 p) H" ]& o! B8 j

' n, U6 Z/ M; q  j4 B) V% s' [7 e7 ?5 ?' f, G* V
其實豬流感係會以空氣傳播,所以絕對有關~~担白講現段還存在不明朗因素~~,如果就這樣的情況應先暫時停課,因為要睇清楚這個病的潛伏期~~~~為避免該墨西哥旅客到過的地方出現社區爆發~~~~都是以停學為上算~~~~~
我唔想放假..一放又煩...
& u: o( x4 \- e' k# d' o9 f又唔係冇藥醫....
話唔嚴重果d係咪要等到死多幾十人,多幾百人奶野先至叫嚴重
/ ~) P, L) b4 @" `# k' D* @政府放學生假,呼籲減少羣眾活動目的都係避免病毒傳播,減少人傳人機會,將病毒發散出黎既機會減至最低,都係為市民健康著想,廢是又再行舊路) @+ v$ Z' }  ^4 y( S$ Z
何況宜家未有同果個mexican同班機or有接觸既人既詳細情形,果d人可能有濳在危險都未定,更會分佈係18區. L( j) [  O; f+ _) Q
若然放假期間有人話會有學生出街浦,呢樣更加係佢地既事,自己唔要命既咪去囉,到時唔好話有人死左先至又賴government" a, m, w; C/ h, P& d" W

& o6 o' P& [( v- C[ 本帖最後由 BBNN 於 2009-5-2 04:39 PM 編輯 ]
原帖由 is1is1 於 2009-5-2 04:11 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
- x! m) k: G& k6 ?我唔想放假..一放又煩...4 |& k) K( g" E. }  b
又唔係冇藥醫....
6 o5 z- O1 n" n& t& l

: n" @2 z# m+ s& K+ g  g6 o7 F開始冇得醫......
) @" R, w$ |0 j) K7 @有病人對特敏幅出現抗藥性
...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??2 c5 J+ Q. O) Q  U& J4 E
其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
原帖由 kakeidevil 於 2009-5-2 04:30 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
) ~* |7 c8 _# D0 h( ]
4 d8 t2 x. Q2 [4 i9 g; u6 g- W* g5 v; m- a2 `' W. X$ j0 t
開始冇得醫......! b2 w$ W/ [6 D+ {
有病人對特敏幅出現抗藥性
1 S; l# c& E( Y8 _& \; c3 B0 Q6 o* ^; }; `
正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~
原帖由 supsup 於 2009-5-2 07:02 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif  Y  k1 J) j# W7 n
% b% t8 L( _2 @0 s
8 m* a3 w, d( w: \: b$ I" a; x
正確呀~~之前d醫生都話呢隻藥唔係真正直接可對抗H1N1~~~剛剛聽到孫明揚記招話唔停課~~~~唉~~~真係擔心會出現社區爆發~~~~~到時就真係死得人多喇~~~~~~~~~~ ...
" L5 @- o" L: \$ T, `; W& [
咁好啦, 大家繼續返學, 繼續炒股票, 死番幾百人最好!!!
唉.對我中四學生黎講.
! v/ Y/ w2 |+ w2 ?6 c, ~1 H要停課就要暑假補課.( i) ]; Y5 y% X0 N) s- J9 q! o
最好唔補課就至好
原帖由 155220 於 2009-5-2 06:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
) M7 q" W) \3 Z& N...如果停課,中五班學生點算?尋晚特首先話唔駛驚,唔駛停課...轉頭政府又話要考慮停課...朝令夕改??
$ w6 d& |; [' o& K' E' T+ K2 l其實唔應該咁快停課,根本就係班官怕出事...
* N  j6 V' ~, o# G9 T: Z5 u
; a: z- ~4 K1 N% r# I1 a) x" ?+ G& H5 t
幾個角度睇
8 V% o& T6 x. U. i, [, \( R% l! _' h5 F  g0 O
1)學生7 o* L, S& f* Y9 i4 m" f
放假無野做又出去玩啦,咪又係傳染
/ W2 ^' ]1 D: P- q$ I! z2)老師1 v% K% m/ w4 @4 y4 Q9 C+ ]2 H
學生放假都要繼續做,仲要寄埋卷同功課比學生8 o6 L2 Z. k/ w2 a. O+ H# A/ d  W' k
3)家長
1 S9 Z! K2 n9 V6 d- ^3 g3 S: S怕細老返學野晒d病回家* B  ~  Z& Y8 G& F! M- B0 R
4)高官, p9 f0 z: e9 e
唔敢太大動作,怕嚇懷香港人,搞衰經濟
4 A% ]( R& N2 q* p" a# ]/ @3 {, i! c
其實停課唔代表唔會傳染8 A* {$ x4 j3 R; {% H" {
只係減少一個傳播途徑
: O2 e, m! a( [' O  C& Q如果係咁,不如係建議d細老一有症壯就留响屋企
8 {) V2 B+ y/ v! {橫掂要宣佈停課幾時都得
9 g9 b! l0 A# o7 A4 i- w' R& K% F睇定d先; ]7 n2 z4 g2 s; @4 k& Y- R
如果再多d確診再決定
原帖由 打狗棒 於 2009-5-2 01:40 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
, b+ y* |4 A8 w  S) |. n% q1 Q7 ?, V) C) }/ h  F' v
當年Sars都係由一個旅客傳入, 最後死咗幾多人?
! `( M: \: F5 c& I# a你想死, 我地阻止唔到, 但係唔好咁大安主義!!!
. U. w  T' k+ N4 S
覺得有危險既..咪放自己假囉=,="
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周一嶽應該放學生一星期假

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。