<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 失業後的生活
返回列表 回復 發帖

失業後的生活

我已失業五個多月,(我係做建築),去了一次日本8天自遊行,(未失業前已Plan好,機票+酒店Book好,所以一定要去),砌了多副擺了n年的模型,逢三,六圖書館看SCMP找工+電腦雜誌,每天6:30床上網看新聞,26fun吹水,下午打波,游水加行山,有時種花養金,有時約三五豬朋狗友摸杯底,收收風有無工做,但個市"應應",都唔知重要等幾耐,現在的生活十足十退哂休,無憂2餐的,但事實係"谷種"吃得差唔多,曾生啊,快D做好你份工,比返份工我,多謝

評分次數

曾生啊,快D做好你份工,比返份工我 ( 這個希望難少少 ) + B; B- ^4 x% T+ ]) y5 v& r  l+ i

( f$ O1 f" l. c; ?3 J/ U去再培訓局 la , 有野學又有津貼 !!

評分次數

馬會幫到你
Selena127 : 去再培訓局 la , 有野學又有津貼 - 回應, 我個Post係管理層, 培訓局是培訓工人,所以冇得培訓. ?9 A+ L- `+ a- R2 T
版主多謝你,今晚六合彩如果我一注中,比一百萬你做個富貴版主,多謝你提我發達之言
原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 10:30 AM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
; d6 m$ e; `3 V6 w- {我已失業五個多月,(我係做建築),去了一次日本8天自遊行,(未失業前已Plan好,機票+酒店Book好,所以一定要去),砌了多副擺了n年的模型,逢三,六圖書館看SCMP找工+電腦雜誌,每天6:30床上網看新聞,26fun吹水,下午打波 ...
) w5 M) N( F8 z- V5 E; ]) [) X+ C2 ^) z. r) a4 c
07年頭,我都失業五個月....我好明白感受...嗰時我又係日日既擔心但又唔想坐响樹.....嗰時我記我買咗成皮幾兩皮嘢既lego砌...但砌得幾多日?!上下網,睇下電視,打下機,睇下碟.....時間越長就越擔心......( v0 J1 |4 \8 n+ a
其實而家我都响失業邊緣.....老細叫乜我就做乜,望有得做落去...做到身體差晒...壓力大到而家左邊背,膞頭到耳背日日都痛,瞓都唔係幾瞓到.....2 X$ g* h/ q1 w/ }
師兄,難過既時間總會過既...頂住呀!

評分次數

你有講過個Post係管理層 ??
3 y6 G. b3 `, l( O
) @  a3 K4 `3 j2 \: c! D希望你快 d 揾到工 !!
你都好D,重可以在家中上網吹水,我失業左半年,唔敢比屋企人知,日日扮返工,個個月將D"谷種"當人工來比家用   b; O, A. n5 [$ P( X5 S5 Z" m" g

$ E1 l: T! a, Z6 o" G% N8 V% e+ k9 `  ]
# _0 `5 b& d" }* C3 w( ^1 X# y我之前都係做建築,其後轉室內裝修,我係冇乜學歷的管理層,
# _0 ^# W: N$ i5 ^% D星期六,咋放假4 y5 M6 ]$ C6 X
, C  x6 t+ S: }# H; ?

評分次數

原帖由 singleung1956 於 2009-5-16 12:06 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif4 q) x6 y! M% x9 O
你都好D,重可以在家中上網吹水,我失業左半年,唔敢比屋企人知,日日扮返工,個個月將D"谷種"當人工來比家用 3 g" W4 i! K7 p% `4 q' I
& i# ]- g* [: I! C7 A9 U% {& h
3 M. L: C/ b& Y2 k9 K" _6 ^* g; _
我之前都係做建築,其後轉室內裝修,我係冇乜學歷的管理層,
1 o9 u0 K& S: o" }星期六,咋放假 ...
0 q; ~8 l  S' D6 u0 d/ @) D3 Y4 D4 e" P6 C2 G" ?
點扮呀?
Selena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.
原帖由 chansuper123 於 2009-5-16 12:33 PM 發表 http://www.26fun.com/bbs/images/common/back.gif
: v  h2 \* Y9 @$ f; h8 ]4 jSelena127 多謝關心, singleung1956 如果可以同家人直言,相信佢地會體諒,又唔係你唔做,係個社會無工比你做,好過個D(部分)自以為係大學生,比埋(政府保證最少都有4000蚊)份工厭三厭四,返屋企做自閉年等父毋救濟.:mad ...
4 T; @0 m$ b* ^2 s) K
似你講得咁易,有工就做
8 J1 F: f& t; e! O0 I* o如果個個都係咁既offer都肯制既話,你估下遲d會點
* L5 h- N  n' q. r3 y% L/ [' I; G咁樣既話只係做爛市
. F8 j& V( o% c1 b! X3 n你估係朝九晚四4000大元呀?8 L, O1 @9 X6 F* s. r% k
而且4000你估好穩陣,老闆食你水食得就食,唔制就唔好做

評分次數

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 失業後的生活

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。