<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |
返回列表 回復 發帖
原帖由 自由神 於 2009-5-25 10:43 PM 發表
問心句啦,石仔
你既學歷同工作經驗
有呢份唔係好多勞力既工作
而有呢個人工
以而家環境睇,我個人認為...你算執倒嫁啦
問心句啦神兄
我o係佢個學歷都係依個人工, 依個時間有依個人工都算幾好
好耐冇入黎, 冇記錯石仔好少saving, 之前買少少野都要問dad攞錢, 所以有份工點都好過冇o既, 而且依份工第時吹exp都易吹過m記o個d呀

不過我又唔覺得返半日好過一日, 話晒一來一回有車錢, 返完半日又好少會即刻返屋企, 通常都係行下街買下野, 有得返o既話梗係全日好d
而且如果除左打電話之外冇野做o既話, 其實好悶架
搵唔倒office o既話(真係好難搵 ), 依個nature都ok o既

出左黎做野, 覺得讀書時學其他野比返工時學其他野易好多

評分次數

• BOYDWAN

原帖由 R-Star 於 2009-5-25 10:50 PM 發表

問心句啦神兄
好耐冇入黎, 冇記錯石仔好少saving, 之前買少少野都要問dad攞錢, 所以有份工點都好過冇o既, 而且依份工第時吹exp都易吹過m記o個d呀

不過我又唔覺得返半日好過一日, 話晒一來一回有車錢, 返完半日又好少會即刻返屋企, 通常都係行下街買下野, 有得返o既話梗係全日好d
而且如果除左打電話之外冇野做o既話, 其實好悶架
搵唔倒office o既話(真係好難搵 ), 依個nature都ok o既
佢時間係2pm-6pm 通常放工我最多就行街 買野真係好少
講真呀 就算平時返學食飯 我都係留係學校canteen
不過如果可以既 我會問佢可唔可以比我返多一兩個鐘
至於saving 成日唔知咩事 明明好少洗錢買奢侈品 不過就係儲得唔多
原帖由 R-Star 於 2009-5-25 10:43 PM 發表

一日返幾多粒鐘
除左打電話有咩做
你除左返工有咩做
係咪你話做佢就請
返工近唔近
除左依份工仲有冇其他工大機會
有冇諗過讀完書做乜
有冇諗過暑假除左返工可以做乜...... ...
係保險公司比我揀
一係考牌做agent 一係做打電話呢一份 叫我如果有興趣既聽日打返比佢
原帖由 R-Star 於 2009-5-25 10:50 PM 發表

問心句啦神兄

不過我又 ...
番工係你要做野比人睇, 唔係一個學野o既地方, 無人會教你做野, 如果有都係 (sin) 你,
<除左老細>
認同嗎?
原帖由 SCM 於 2009-5-25 10:56 PM 發表
係保險公司比我揀
一係考牌做agent 一係做打電話呢一份 叫我如果有興趣既聽日打返比佢
無記錯考牌好似要俾$100, 考兩份paper (我f.5時都考過, 好易pass )
以學野黎講都唔錯o既, 不過如果唔係o係依方面發展, d certs過一兩年都好似冇用喇

如果打電話係計hour rate而唔係per qty當然諗得過

評分次數

• BOYDWAN

原帖由 R-Star 於 2009-5-25 10:59 PM 發表

無記錯考牌好似要俾$100, 考兩份paper (我f.5時都考過, 好易pass )
以學野黎講都唔錯o既, 不過如果唔係o係依方面發展, d certs過一兩年都好似冇用喇

如果打電話係計hour rate而唔係per qty當然諗得過 ...
打電話呢份係唔跟大老板
agent係$100 per paper 即係total 200
係跟大老板
原帖由 ktwu2007 於 2009-5-25 10:58 PM 發表

番工係你要做野比人睇, 唔係一個學野o既地方, 無人會教你做野, 如果有都係 (sin) 你,

認同嗎?
我指o既學野係空餘時間學自己有興趣o既野呀

你講句野就一半半啦
有d野係唔學唔識做
而我入o個間公司就好好, 定時都會同我地傾個marketing programme應該點做, 人事關係都唔多
meanwhile, 我都知出面o既公司係另一個世界, 所以真係睇"人"; 如果d人以前俾人sin過, 第時都會易d sin人

評分次數

• BOYDWAN

原帖由 SCM 於 2009-5-25 11:01 PM 發表
打電話呢份係唔跟大老板
agent係$100 per paper 即係total 200
係跟大老板
淫賤小秘書
原帖由 ktwu2007 於 2009-5-25 11:03 PM 發表

淫賤小秘書
打電話呢份叫秘書都冇錯既
原帖由 SCM 於 2009-5-25 10:54 PM 發表

佢時間係2pm-6pm 通常放工我最多就行街 買野真係好少
講真呀 就算平時返學食飯 我都係留係學校canteen
不過如果可以既 我會問佢可唔可以比我返多一兩個鐘
至於saving 成日唔知咩事 明明好少洗錢買奢侈品 不過就係儲 ...
2-6pm都ok呀
朝早又可以relax下 (返學返工都要好早起身 ), 起身又可以做下自己野+食埋飯先出去都幾好

你上年係f.5, 而家...?
要拍拖就真係要儲下錢喇 , 我讀書時d錢用晒黎食野同學野 , 有鍾意o既人都冇錢追人 (自己都唔夠駛 )

評分次數

• BOYDWAN

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。