<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |
返回列表 回復 發帖
今日食晚飯趣事一則:
話說今晚同屋企人聚餐, 相安無事樂也融融.
食到咁上下, 出咗去食煙.
突然想飲思樂冰, 於是入左去七仔.
搵嚟搵去都唔見部思樂冰機, 心諗呢間應該無, 所以問問收銀呀姐邊間有.
"唔該, 我想問呢頭邊間七仔有思樂冰賣咖?"
"思樂冰? 去雪櫃睇吓有無啦!"
"思樂冰喎! 雪櫃有咖咩?"
"乜嘢思樂冰呀? 新產品嚟咖?"
"...............對唔住, 呀姐, 我知錯喇........"
我妹夫已經笑到流眼淚.........
乜嘢人嚟咖????
吹唔吹阿凡達???
e_e 發表於 2010-1-4 22:31
想吹d 乜呀甘仔? 劇情?
想吹d 乜呀甘仔? 劇情?
BOYDWAN 發表於 2010-1-4 10:34 PM
其實我睇阿凡達時,入左納人社群不久,我就唸住以觀察西方人,
如何反映出他們對其他文明的印象,用這個角度切入,
具形化的很明顯,清朝的辮 印第安髮型 非洲辮子頭等等。。。

有人話佢抄襲,我反而覺得OK,因為聽講咁既說法,
藍皮膚其實暗指紅蕃。。。套野其實係反省殖民主義,
所以納美人係代表殖民受害者,所以佢地係代表受害者集合體,
"抄"係完全合理既(其實納美人都唔少美國式思維。。。集結軍隊
。。。以戰反戰。。。);第三,是果種同環境共存既概念,
同果顆樹果PART,同打完獵後,同隻野講:"朋友,我明白你感受,
。。。你將成為我們族人一部份",ED係咁既野,
我覺得果種對身邊環境既感恩,我覺得E+既人真好少~~

我覺其實講宗教果PART都唔錯,佢用左另一種方式,
講宗教的東西,唔一定同科學相違。。。這是他們要保護神樹的原因,
因為神樹係佢族群記憶集合處(我上過佛教文化史,
甚麼叫我?其實就係一系列記憶)。。。
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
95208# BOYDWAN

貼張結婚相尼睇下, 想睇下你的真面目
95208# BOYDWAN

貼張結婚相尼睇下, 想睇下你的真面目
ktwu2007 發表於 2010-1-4 22:36
noway!!!
我死都唔比ruby 放結婚相上嚟咖喇!!!
95212# BOYDWAN

衰.....
上次, 馬沙兄沒有出賣你嗎?
今日食晚飯趣事一則:
話說今晚同屋企人聚餐, 相安無事樂也融融.
食到咁上下, 出咗去食煙.
突然想飲思樂冰, 於是入左去七仔.
搵嚟搵去都唔見部思樂冰機, 心諗呢間應該無, 所以問問收銀呀姐邊間有.
"唔該, 我想問呢頭 ...
BOYDWAN 發表於 2010-1-4 10:33 PM
思樂冰...自已裝啦↓

http://www.gj1904.com/a.asp?id=2495
其實我睇阿凡達時,入左納人社群不久,我就唸住以觀察西方人,
如何反映出他們對其他文明的印象,用這個角度切入,
具形化的很明顯,清朝的辮 印第安髮型 非洲辮子頭等等。。。

有人話佢抄襲,我反而覺得OK,因為聽講咁既說法,
藍皮膚其實暗指紅蕃。。。套野其實係反省殖民主義,
所以納美人係代表殖民受害者,所以佢地係代表受害者集合體,
"抄"係完全合理既(其實納美人都唔少美國式思維。。。集結軍隊
。。。以戰反戰。。。);第三,是果種同環境共存既概念,
同果顆樹果PART,同打完獵後,同隻野講:"朋友,我明白你感受,
。。。你將成為我們族人一部份",ED係咁既野,
我覺得果種對身邊環境既感恩,我覺得E+既人真好少~~

我覺其實講宗教果PART都唔錯,佢用左另一種方式,
講宗教的東西,唔一定同科學相違。。。這是他們要保護神樹的原因,
因為神樹係佢族群記憶集合處(我上過佛教文化史,
甚麼叫我?其實就係一系列記憶)。。。
e_e 發表於 2010-1-4 22:36
我都幾認同喎, 因為中國, 非洲, 美州(印第安人先係原居民)都係先後比英國人入侵嘅, 只不過時間太耐英國人手段太叻淡化晒啫.........
其實由第一次世界大戰開始, 英美相方(物又係同一個呀公)呢兩個國家都已經知道就算唔打仗都絕唔可以比中非國家結盟團結, 所以佢地係全球一體化嘅最大阻力, 如今中國同東南亞國家唔再比歐盟專美實在係好事, 而打獵嗰part 我就覺得似g20 入面中國主動提出減排咁, 只不過同套戲唔同, 係由一個國家關心一個地球而唔係一個獵人關心一隻動物啫.
從來宗教就唔可以同科學掛勾, 極其量只可以同古文明連結, 但真正古文明現今社會嘅我地又了解幾多? 如果無過去又點去愆生現在? 無現在又點成為將來嘅過去? 前人嘅一點一滴不論好壞都係我地每一項文化分類嘅基礎, 從而孕育未知嘅探索.
呢個就係小弟我嘅見解
noway!!!
我死都唔比ruby 放結婚相上嚟咖喇!!!
BOYDWAN 發表於 2010-1-4 10:39 PM
去Finland如果去聖誕老人郵局咪影幾張女郵務員俾佢得架la
95212# BOYDWAN

衰.....
上次, 馬沙兄沒有出賣你嗎?
ktwu2007 發表於 2010-1-4 22:42
個死仔我聽日會奄咗佢咖喇! 咁高興吖嗱~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。