<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?
返回列表 回復 發帖
一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...
1 g5 Y2 ~: p; o! y# l/ C' e幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
' \- R6 e* g& ?' q, d" _" ~
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
0 S7 y4 a. U2 e8 K' s2 Ve+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑7 a( u2 \. [+ V; X9 j' u4 c
e_e 發表於 2010-2-19 12:07 AM
- T/ h0 l7 \9 j, U# I/ `$ }* I強裝自大卻是自卑的私生子......" g4 @, v, I/ [% K  W5 `
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
6 d* j, p: I' y/ U& |( C* O
強裝自大卻是自卑的私生子......( J# `, {& U' a; x3 d
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。 ...3 V  z5 t' d3 c* h6 K: b( f0 P! t- Z
vbvb 發表於 2010-2-19 12:53 AM
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
; n5 N: J. Z5 j9 y) J5 A( B我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值6 q2 M& U+ O6 {$ t) ~$ @
存在價值人人都有唔同既定義
' c) b( v- t3 b' r! K有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
" u+ K7 Q/ p: \0 N$ ?/ O1 M6 @有d人會認為幫到貧苦就有價值7 S* L4 k- j; F3 n' a
仲有好多好多1 Q# R. L: O; w: d& k
我曾經都諗過自己既存在價值係邊度 而且迷茫過一段時間
# f) a% n5 {1 _% o. j& ]4 [不過要搵到存在價值  老土d講  真係要訂左個目標先囉# t7 F0 ^, W, X1 T% w5 G7 M
定左目標就真係要去實踐  唔好齋講  hk太多呢種人
+ @8 v7 o/ m; R* ^3 H0 @) i; _% S2 R0 s
不過而家呢代90後既人大多數都冇乜目標' \. O: f! ^+ p( ]$ ]$ c, B' L
呢個亦係導致咁多年青人犯案既原因之一" I8 H2 ]" A2 G; S! E
索k果d人大部分都冇乜目標  我敢講
0 R4 w( s8 }: y( U, ~
存在價值人人都有唔同既定義 2 L$ F; @) L, G& A4 E8 }; w
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
超級同意,感情回應。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
9 g% b+ b( v* D  [7 b3 f3 C; ue_e 發表於 2010-2-19 06:26 PM
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。

.
.
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!7 v" Q9 @& @6 R- x1 {
wmcsll 發表於 2010-2-20 02:24 PM
有自己價值
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。
& v; h6 O, p0 zvbvb 發表於 2010-2-20 01:51 AM
) C' L' `5 U" q! sSORRY ... 我打錯左 , 我係想講我懷疑得自大一定係出於自卑 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同: M2 J; }% M! G) L0 l
我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值" i/ u6 c  J# s+ f7 y( l
存在價值人人都有唔同既定義
# q% O" M1 w! _; v' G  B有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
7 g  u, a( T( P! x* F5 b% `2 v有d人會認為幫到貧苦就有價值5 \. x4 k$ x- d) i
仲有 ...
# w3 A% s. v$ w% f小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
7 t1 v7 r& k4 N
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...3 I  ?. d" X- u" B9 e/ e; Q
問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。