<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?
返回列表 回復 發帖
一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...
, |3 @, s5 }7 Y6 f9 K# d  }9 a$ c幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
* C4 v8 `; P$ l# G
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
/ V8 T: d/ r  x9 n9 F
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
$ V& h) ?. @" J$ ^e_e 發表於 2010-2-19 12:07 AM
! C& \+ c" y: w* b
強裝自大卻是自卑的私生子......
5 `- V% q2 Z1 g8 Q6 C  e/ g例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
3 ~- S" F, B9 o0 s3 q" t
強裝自大卻是自卑的私生子......# N4 r' H4 v$ y+ Y7 J
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。 ...
" K8 ^: p+ _% A) i" O3 [7 K: B4 [vbvb 發表於 2010-2-19 12:53 AM
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同7 _/ ]' k: [8 Y1 z1 F7 P
我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值
& m4 n/ F. `0 `3 ]% P. s1 y存在價值人人都有唔同既定義
" d; U% k; o& l/ q有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定. c# ]$ r. W! o) w5 Y& N7 [9 m6 r
有d人會認為幫到貧苦就有價值
) S  N/ M) z1 ?3 ^- j$ K仲有好多好多
# {% k# Y  K+ m0 v' u0 v我曾經都諗過自己既存在價值係邊度 而且迷茫過一段時間: b$ x* E! W* ~2 J' P5 n
不過要搵到存在價值  老土d講  真係要訂左個目標先囉
! e( k- |2 d! L) @5 A5 N定左目標就真係要去實踐  唔好齋講  hk太多呢種人
+ v7 C4 ~. B- `( h! p" e  i9 ^" d% z# ]7 a) j5 l9 @' P
不過而家呢代90後既人大多數都冇乜目標2 L5 c% z: t% t9 o
呢個亦係導致咁多年青人犯案既原因之一0 ~& t4 s  G1 ~. F9 W/ Q
索k果d人大部分都冇乜目標  我敢講
' f9 V; p+ L( Q存在價值人人都有唔同既定義 * r7 S( s5 x0 x
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
超級同意,感情回應。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
1 _1 w, W  u: a6 H5 ^- M/ ^e_e 發表於 2010-2-19 06:26 PM
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。

.
.
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
5 V% \- C$ a" E' nwmcsll 發表於 2010-2-20 02:24 PM
有自己價值
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。* D9 K( c! }6 |5 ~1 I% K
vbvb 發表於 2010-2-20 01:51 AM
/ U# @+ ^8 i6 s  iSORRY ... 我打錯左 , 我係想講我懷疑得自大一定係出於自卑 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
4 l  d+ x3 n- \& i5 N我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值- y; _/ g! c' r' Y( g8 ^3 i* l
存在價值人人都有唔同既定義 - J" |: M; e$ m
有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定
6 q7 e0 S; F4 y9 ?* i有d人會認為幫到貧苦就有價值& ~* H+ N+ [, a( D! F$ i9 s
仲有 ...
! `7 N$ F) G( x( U+ y$ [7 [, b+ |9 K小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
2 S, W* k/ Q) g" P; D5 m/ X' U( s
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...1 c4 Z9 _% P" I6 r: D
問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。