<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?
返回列表 回復 發帖
一樣米養百樣人,有自卑、自信、自大、自憐……因人性格而言,自我形象低的人都無法肯定自我的價值,相反有些人自大又過份自我……眼中只有自己,那些的肯定自我價值,又似乎太過目中無人,因此有時都好難平衡自我內 ...
( t+ y3 p5 _5 Z1 G1 v5 d幸福男 發表於 2010-2-18 11:31 PM
1 f" R  |& V! s  o1 b4 k7 D
e+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
) X  K& l3 j" F& C7 he+d人就好似有少少推崇自大的人 , 理由係 ... 自大總好過自卑# b/ T% R. z& v' C- |
e_e 發表於 2010-2-19 12:07 AM
2 [1 d4 Z3 M1 \5 R1 x0 t強裝自大卻是自卑的私生子......
! {0 n! s& R( q/ }6 V2 A* d8 T1 l5 R例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
7 P; Q. J* C$ S; O- V4 S+ a3 P# ~
強裝自大卻是自卑的私生子......8 K5 S: p6 @  r
例:矮子終日自卑,某天決定訂做一對高鞋,用長褲掩蓋著穿上後高人一等,大喜,於是到處招搖更自大地取笑矮他一截的人。 ...
' S1 l3 T4 W* Wvbvb 發表於 2010-2-19 12:53 AM
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同9 |8 ?& t4 P) q( }3 b
我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值
0 U6 k" F9 H6 L( T) S# S( A存在價值人人都有唔同既定義
8 a7 Y5 V  G2 g! q7 [有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定; v' o; B" G( V; f. |
有d人會認為幫到貧苦就有價值
4 Q: J, U; Q2 |' f9 m仲有好多好多
1 n+ }/ P/ N0 M5 h! v我曾經都諗過自己既存在價值係邊度 而且迷茫過一段時間
6 j1 U6 [3 W" J8 i4 c* r0 C不過要搵到存在價值  老土d講  真係要訂左個目標先囉, I# q$ n+ A  K" |' h- Q" t  m
定左目標就真係要去實踐  唔好齋講  hk太多呢種人1 l3 h% t# i4 K; V# v

0 p: O( A6 ^) z! J. }不過而家呢代90後既人大多數都冇乜目標( S2 e7 B& l7 F, c
呢個亦係導致咁多年青人犯案既原因之一
) K1 ~; M( ^* s' U! l1 O7 Z索k果d人大部分都冇乜目標  我敢講
0 i) g' o0 g  {" J存在價值人人都有唔同既定義 % M; [( _  b$ U
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
超級同意,感情回應。

★ 趣 趣 哋 ~ 分 享 自 C A P 明 星 美 圖 ★

_______________________________________________________ by vbvb

.
.
我越來越懷疑 , 有無自我是和自卑無關 ...  R  O$ w0 Y8 ?/ B! D- E: `+ q
e_e 發表於 2010-2-19 06:26 PM
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。

.
.
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!
相信自己生存在世是有自己價值,那就算是自我肯定了!2 ?: r3 t3 V7 ^# T6 a# f
wmcsll 發表於 2010-2-20 02:24 PM
有自己價值
毋須懷疑,有無自我和自卑的確是兩碼子的事。  G" {' Z/ |/ s; d  M- b
vbvb 發表於 2010-2-20 01:51 AM
4 P1 [. x3 X/ C& n, ~: |% F
SORRY ... 我打錯左 , 我係想講我懷疑得自大一定係出於自卑 ...
自我肯定呢個term  我覺得同自信有小小唔同
0 f( ~$ v. U+ m# s8 x: T6 K我覺得要肯定自己 就要先搵到自己的存在價值. O( Q5 s5 x0 F: `3 Z1 u. U
存在價值人人都有唔同既定義
! p. }0 y- U8 R) W) s有d人會認為高薪厚職就係存在既價值  呢個亦係hk最多人認定4 _4 j3 Y. Q6 S0 X" ~& J, n. {" [
有d人會認為幫到貧苦就有價值
! t( `6 W. X4 N) D3 ?仲有 ...: S" Y: g$ ?  p9 Y* I1 t
小小種子 發表於 2010-2-19 06:49 PM
2 z$ v# l% @- Y  g
其實就係因為每人定義唔同 , 所以未找到自己定義的人 , 就比人叫無理想 ...# q& `$ y: s4 c- ~
問題係 , 佢地唔係無去找 , 只係未找到
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 人如何自我肯定呢?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。