<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西
返回列表 回復 發帖

周澄(大專2012主席)老母係岸西

代表「大專 2012」參加補選,出戰新東嘅學聯前秘書長周澄,係近年活躍社運界嘅新星,被視為少女版「民主女神」,佢讀愛國學校培僑中學,卻加入支聯會青年組,喺六四燭光集會上台講話,投身社運之路都幾傳奇;佢家庭背景仲令人意想不到,媽媽原來係金像編劇岸西!
/ t( I1 x6 R8 C( J# b! _. M8 p4 n% t, R  h7 B6 o. L1 ~7 E6 p
從來不干涉女兒搞學運1 E8 b: \. x- ?" U: n8 s
音樂創作人林雨陽前晚主持網台節目,談到五區公投形勢時,忽然爆出岸西與周澄母女關係,指周澄幼受薰陶,所以平日睇嘅戲同書都幾冷門,因此思想獨立同好有批判性,大讚周澄「有家教」、「絕對唔係一般廿幾歲女仔,一定唔係港女!」由於周澄從無公開講自己家庭背景,因此呢個消息一出,即時引起網民哄動,連自言睇住周澄大、見住佢由中學生變大學生嘅長毛,知道周澄媽媽就係岸西後,都表現得好訝異。+ f9 h' s$ H- m( ^3 Z
岸西憑《甜蜜蜜》同《男人四十》兩奪金像獎最佳編劇,新作《月滿軒尼詩》搵埋老公做臨記扮茶客,早前宣傳新戲,只同負責繙譯英文字幕嘅大女 Eugenie亮相。
撐真民主 , 反專業壟斷 ;
為基層 , 投社民 !!!
2# e_e
' c, d# r% y6 @佢老母係唔係岸西我都無興趣知
9 ]' M0 H- m8 {
: C' S& K* d0 f$ H另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
2# e_e + ~  X% k" ^3 L8 E; w) w" I
佢老母係唔係岸西我都無興趣知
) g$ K- v# N  s9 P# R7 w: K, Z1 h
另外,佢呢班大專2012走出黎搞局嘅目的顯而易見
- l7 R% s8 E; B7 _3 o! T$ o  gWinters 發表於 2010-4-14 06:29 PM
* f- I* }2 X1 J& |: s/ }
如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???
; D/ D, o4 Q8 R6 }如果唔係佢地 , 你覺得d左仔會參加咩???+ e4 w5 {: k9 T8 i8 d
e_e 發表於 2010-4-14 06:38 PM
$ N. e" |# z: W+ O8 Z5 R! ~佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
7 C3 B; W7 v+ ?# t6 [( u+ Z佢地參唔參加都一定有班"中間"派參加啦
' c) E+ Q' f# @! R/ vWinters 發表於 2010-4-14 06:41 PM
  _( k: C& W# ^4 Y4 h點解咁講???
' R& p& X0 q* _1 _0 _4 Z點解咁講???& }0 ]1 {' v. o& X
e_e 發表於 2010-4-14 06:47 PM
* L0 d; `, O- A6 m6 x& U- Z我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?
# a+ R& `2 s: g% k5 Z8 A5 B/ F
我反而想知點解你會覺得無左班大專2012參加,班"中間"派就唔會參加?: ]/ C) j9 |- _, H( c# ?& ]* }/ c' Z
Winters 發表於 2010-4-14 06:52 PM
1 {* h$ p, [) J$ g9 g
係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,5 s8 ?4 P  K" p
可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~
6 J7 c; J4 j* P7 w  K2012至少保障左先 !!!
+ R- a8 m; r2 M. F6 \* F係filter_199方面 , 最想係選都選唔到 , 之前如果有人參選 ,
1 r8 Y% q2 p$ L9 K% i可能都係假選 , 如果佢地一下全部退選 , 香港民主就真係死得~~1 V; n& U3 e3 D# E" h6 }
2012至少保障左先 !!!' i- ]0 K  K' D2 d; ]+ D
e_e 發表於 2010-4-14 06:57 PM
$ v- V6 w% ]& \' {' P! ^唔係太明你講乜
" P# x) z9 R5 p唔係太明你講乜7 b  P9 w$ b1 z- C8 s  j4 M1 W$ d
Winters 發表於 2010-4-14 07:20 PM
' T' D! U2 B& V# Y( t" ]& P1 M
sorry,對緊LADY GAGA打JJ" [/ G9 h% N  w" w% U/ x
我係話如果D人係假選,臨尾一下全部退選,  W& |0 ]% `, v% Y2 s- G9 c
公投咪啟動唔到羅~~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 周澄(大專2012主席)老母係岸西

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。