<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人
返回列表 回復 發帖
我認為公, 民兩黨策略不完善, 由五區總辭, 到公投, 再到全民起義, 走得太快, 相信不少市民摸不著頭腦, 到底"公投"是什麼東西, 始終香港人對"公投"比較陌生; 癈除功能組別, 抵制政改方案的議題同時間不能突出. ...
+ ^+ I& H5 d$ b) t# `12d3 發表於 2010-5-17 09:46 AM
, G# s8 V* r9 S0 L+ ~( o我都係咁諗.
. T# V* [# ~/ q
$ J# O2 k* U" a& `另外,今次都見到有三十幾萬不支持激進嘅泛民支持者焦投票.
5 i+ B; b2 R8 e: q) o  v" g我係上一個post:http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-3-3.html* Q$ E  z2 T7 Y8 ~- l2 s) i7 _9 B/ I
度講話,係2012個陣,民主黨形勢睇黎唔會改變,公民黨就好大機會大敗,社民連就會漁人得利.
8 S9 G' K) f% O2 I% o& X. {. R; F! M, S* j% s
不過而家我對民主黨形勢嘅估計有變,我而家覺得有可能係各區失去一至兩個議席.
1 e& ~% f7 S' e) q/ B. w& x至於對公社兩黨嘅形勢估計,我就無變.
  q) y' W: y! M4 x# G
有民主唔一定有民生,但睇下香港,一日有功能組別呢個怪胎存在,香港嘅民生都唔會改善.
9 k8 ^0 Y% h* W' Z, ^另一方面,民生係咪淨係睇經濟,睇GDP?
: }$ ~6 c4 I! J' k6 `$ t# I+ N9 m- e3 n. Z7 l
至於個幾個例子,哈,呢個就係中 共嘅一貫論調.2 I7 s5 t' m/ E5 q3 ^. Q
中 共一向愛用咁嘅"類比推論"黎 ...- v# t% \4 @$ t2 y  E' [
Winters 發表於 2010-5-17 07:33 PM
其實新加坡既獨裁係咪同俄國既接近(即係獨裁而有大選)
從今次公投的投票率來看, 香港人就算表面如何的渴望普選, 骨子裡始終流著五千年中國人的奴民血液, 有人替你們爭取民主, 大家都不領情, 連花幾分鐘去投票也不願? 算了吧, 也許成龍說得對, 中國人是須要被管, 亦喜歡被管, 大家繼續做奴民吧, 皇上萬歲萬歲萬萬歲......
* F% [6 {2 h9 o/ z- X: [* z. b7 s2 g8 a7 L0 K1 o" a% f5 r# e
我覺得依班友仔用億五去做場show真係過份喎,億五絕對唔係一個少數目,億五可以幫到社會好多人,要開好多次會先可以save到億五的% \. ~* [" j8 P5 A
民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!( ...$ _3 V: y5 g' f) v+ V9 o
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
6 _2 [3 N; ~8 G* z3 v- S- g
咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑? 9 D8 Y6 X$ |- P) A- q+ Q8 P& d
唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?
+ _2 U# \. t( B3 F  p連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權, 卻要求別人理性和諧? 點解佢地當年唔同蔣介石"和諧"?
% O3 C. j2 V7 s8 x. t  L唔識歷史就睇多幾本書, 唔好人話激進, 你又話激進? 香港人咁怕死, 激極有個譜, 邊有得同韓國人同泰國人比?
  A2 t8 n) L3 L" q( A+ t
咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑? ; W) }  F6 j7 u5 q2 \
唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?
& x% i6 o* M5 i% \" ]  z4 ~+ b連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權,  ...- |( T5 l' L. R) H! i( h
打狗棒 發表於 2010-5-18 01:19 AM
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰
) A+ q3 y+ X7 j1 G6 H6 e  z我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌" y# ^* z+ r9 q2 \# O
唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰* Z6 G2 Y$ {5 i7 Y
我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌
& o/ [0 N" R5 e6 \0 k" h. o% c唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇 ...
" g- E. c0 l* L- [( B' k* t奉命 發表於 2010-5-18 02:36 AM
6 k, v) l) W: L
4 [$ ]0 ~  F) ~% S: j
「我就係讀得書多先知道咩野叫修養」, D5 y* N* Y: W8 h7 f& `
我都係頭一次聽人咁形容自己 / B/ B0 K/ b( p$ ?( m" ~
" u/ I7 w, ]2 z( Y1 i5 t. {
實在太強了
大家用心去諗一諗,如果用依班人去管理HK會變成點呢,我就覺得會變成以前嘅九龍城寨' z1 ?' Q2 ^6 Y  q" Y! K3 }
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
1 k' ~" m& K; I; l- P
+ d# t! H. O0 N- K
我某方面支持你!7 E' w5 H/ b/ Z
. \/ ?! [7 i9 H7 N; ]) Y5 n* Z
如果依班人去管理HK, 建制派變成反對派, 到時的對抗行為不止掟蕉遊行爆粗那麼簡單1 F  q& y* l' k% w
看看左派曾經發起的暴動, 林彬的下場, 及清華街事件:
9 d7 L1 T8 u/ d4 J' Thttp://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%9E%97%E5%BD%AC
1 ~8 D+ p5 t7 Q5 z/ |如果有民主嘅話,你同我都有權去揀邊個領導政府.$ W  K% R! B: i5 {
但而家呢?係揀都無得你揀呀!
  q" \$ f* r$ C0 g" ~; B$ k& gWinters 發表於 2010-5-17 07:45 PM
- ?# `( k) f& s! Z2 |0 \& y; y7 q
% W) n" g- A' Y- f8 |/ h/ c. }
好聽就話有得揀, 如果你揀個果仲衰個現在呢個,, k; g1 Y( M8 L$ c9 B
咁有咩用
18# kuru
+ X( C' I3 K; I% e* [, U5 U% v2 S: U* J3 w) G
我都係咁話, 如果海嘯如果地震如果出現哥斯拉, 成個香港沉左, 經濟好又如何?/ Y+ z& T  R) b' T% R/ n  T1 C7 d
我成日都比人話諗多左, 會發癲, 好彩原來有你這個同道!
18# kuru 有得選擇好過沒得選.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。