<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人
返回列表 回復 發帖
我認為公, 民兩黨策略不完善, 由五區總辭, 到公投, 再到全民起義, 走得太快, 相信不少市民摸不著頭腦, 到底"公投"是什麼東西, 始終香港人對"公投"比較陌生; 癈除功能組別, 抵制政改方案的議題同時間不能突出. ...
! ]) l+ W. N) O9 @( M  l12d3 發表於 2010-5-17 09:46 AM
5 }3 i* d, I4 [" F我都係咁諗.' t$ W. _2 d, o
5 g) R6 @, @/ H0 F( x
另外,今次都見到有三十幾萬不支持激進嘅泛民支持者焦投票.1 ?2 |' F. o2 l1 r9 l
我係上一個post:http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-3-3.html" @. {. d6 d9 U5 P; y0 F
度講話,係2012個陣,民主黨形勢睇黎唔會改變,公民黨就好大機會大敗,社民連就會漁人得利./ a. h7 S) Q0 E( ~3 r- O4 |
) s- P8 v. N3 l! P; h
不過而家我對民主黨形勢嘅估計有變,我而家覺得有可能係各區失去一至兩個議席.
4 y* r1 S1 ^0 a3 K/ l- N至於對公社兩黨嘅形勢估計,我就無變.
5 V3 t; b6 T& ~0 C2 [$ B" d
有民主唔一定有民生,但睇下香港,一日有功能組別呢個怪胎存在,香港嘅民生都唔會改善.; u9 @2 G/ k# X1 d0 k* ^& J! y
另一方面,民生係咪淨係睇經濟,睇GDP?* b, Z' w4 [1 h- E% g: g
7 D9 {( h" @, L$ b. v( E4 b4 L
至於個幾個例子,哈,呢個就係中 共嘅一貫論調.8 x- g. V2 A3 S+ X8 ]( K
中 共一向愛用咁嘅"類比推論"黎 ...
9 G# T+ j) ]* I8 |; {1 d: }Winters 發表於 2010-5-17 07:33 PM
其實新加坡既獨裁係咪同俄國既接近(即係獨裁而有大選)
從今次公投的投票率來看, 香港人就算表面如何的渴望普選, 骨子裡始終流著五千年中國人的奴民血液, 有人替你們爭取民主, 大家都不領情, 連花幾分鐘去投票也不願? 算了吧, 也許成龍說得對, 中國人是須要被管, 亦喜歡被管, 大家繼續做奴民吧, 皇上萬歲萬歲萬萬歲......
6 d9 h; U) S  m  M
我覺得依班友仔用億五去做場show真係過份喎,億五絕對唔係一個少數目,億五可以幫到社會好多人,要開好多次會先可以save到億五的1 |; F9 t5 z, C$ j. s
民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!( ...3 _0 g6 \# x# }8 A
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
6 i( f2 ?: ]7 q+ z$ s  o咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑?
5 k) `0 o4 [# l1 O% {3 F唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?+ I- H7 J6 e6 i
連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權, 卻要求別人理性和諧? 點解佢地當年唔同蔣介石"和諧"?
  O5 G4 F" x5 P" _唔識歷史就睇多幾本書, 唔好人話激進, 你又話激進? 香港人咁怕死, 激極有個譜, 邊有得同韓國人同泰國人比?
$ R1 P6 o* _3 A5 R
咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑?
, {& \/ B1 B& Z/ @5 h% |唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?( ?6 p8 G1 J* P" D
連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權,  ...) b! ^2 p% F5 R
打狗棒 發表於 2010-5-18 01:19 AM
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰
5 J' j; [" z' _" S4 g& M" C我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌+ Z. l/ o" y# M- ]6 i5 x
唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰
9 Q" _" h6 u& H$ y, K5 q) T, p我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌
* f$ {8 y6 {% u) V. w; O唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇 ...
6 G; N/ J" m6 ?: p! F8 b奉命 發表於 2010-5-18 02:36 AM
& H: N, V$ S9 J3 n. c4 S% `* E- ?
' \; g1 L$ S, O# Q! [「我就係讀得書多先知道咩野叫修養」- w# T( n0 {- D. n
我都係頭一次聽人咁形容自己 , s9 B" p& t% @
. ~3 a. e+ ^2 F9 A
實在太強了
大家用心去諗一諗,如果用依班人去管理HK會變成點呢,我就覺得會變成以前嘅九龍城寨+ ^9 ?) b* h* T3 u5 p' N
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
. c: W( c$ G8 t( o: ~5 r" A, D
9 L1 ^, F/ q8 |" V+ r我某方面支持你!' B3 a5 e1 L0 Z) d; R3 R- Z% {" ?

" l# I' `3 K/ {. y# |/ w5 Q9 r1 r如果依班人去管理HK, 建制派變成反對派, 到時的對抗行為不止掟蕉遊行爆粗那麼簡單
- k, t; }7 d1 M+ Z7 f! g. ^看看左派曾經發起的暴動, 林彬的下場, 及清華街事件:
; R* S0 B5 [( s' P5 h0 Yhttp://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%9E%97%E5%BD%AC
% O6 B' X! K# [$ J如果有民主嘅話,你同我都有權去揀邊個領導政府.7 b" H* I) |% ~/ e- a8 t
但而家呢?係揀都無得你揀呀!
/ Y* s( O3 l( t; J! o( L0 L* aWinters 發表於 2010-5-17 07:45 PM
1 j) G( A1 m2 [* s- ?5 W/ k+ u7 M4 s2 i2 n; }
好聽就話有得揀, 如果你揀個果仲衰個現在呢個,
% n! T$ m: B3 v' k3 y6 _咁有咩用
18# kuru
- `( R' ]! r& L$ w
8 o- Y+ l! S8 W* P$ l* X2 s9 C我都係咁話, 如果海嘯如果地震如果出現哥斯拉, 成個香港沉左, 經濟好又如何?
0 q  j3 b3 w9 j. \  Y我成日都比人話諗多左, 會發癲, 好彩原來有你這個同道!
18# kuru 有得選擇好過沒得選.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。