<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人
返回列表 回復 發帖
我認為公, 民兩黨策略不完善, 由五區總辭, 到公投, 再到全民起義, 走得太快, 相信不少市民摸不著頭腦, 到底"公投"是什麼東西, 始終香港人對"公投"比較陌生; 癈除功能組別, 抵制政改方案的議題同時間不能突出. ...
8 S8 ]$ \( ]3 A12d3 發表於 2010-5-17 09:46 AM
5 D0 @; X4 ]. z( u* W9 f
我都係咁諗.
* h' {1 p( C- h' k- Y3 O6 g7 m5 w" f0 e: g2 k" e
另外,今次都見到有三十幾萬不支持激進嘅泛民支持者焦投票.; ~6 j7 o/ c7 g8 P+ p; ]9 |1 N
我係上一個post:http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-3-3.html
, w0 f: p6 }( x( U7 Q! x2 V7 a8 V3 R度講話,係2012個陣,民主黨形勢睇黎唔會改變,公民黨就好大機會大敗,社民連就會漁人得利.
. [" c7 b& M! z: S. o
( v: G0 M8 e  C% M. H7 n+ ?不過而家我對民主黨形勢嘅估計有變,我而家覺得有可能係各區失去一至兩個議席., Z( ~4 |) y$ i& a7 _1 L
至於對公社兩黨嘅形勢估計,我就無變.
* i) j' o! k! [! b有民主唔一定有民生,但睇下香港,一日有功能組別呢個怪胎存在,香港嘅民生都唔會改善.
; c. B) e9 r- Z& B2 s+ |% R9 V另一方面,民生係咪淨係睇經濟,睇GDP?* a2 {  B$ _! p1 I- g# J

3 s9 h8 Q" y: F' b至於個幾個例子,哈,呢個就係中 共嘅一貫論調.4 n' H) b6 v- z/ Q
中 共一向愛用咁嘅"類比推論"黎 ...
0 e0 y( @& x, O) C$ ^' UWinters 發表於 2010-5-17 07:33 PM
其實新加坡既獨裁係咪同俄國既接近(即係獨裁而有大選)
從今次公投的投票率來看, 香港人就算表面如何的渴望普選, 骨子裡始終流著五千年中國人的奴民血液, 有人替你們爭取民主, 大家都不領情, 連花幾分鐘去投票也不願? 算了吧, 也許成龍說得對, 中國人是須要被管, 亦喜歡被管, 大家繼續做奴民吧, 皇上萬歲萬歲萬萬歲......
- i1 e5 e' x/ c0 s9 Q7 V* N/ a* v$ N
5 m/ f) {! I6 y! }, a
我覺得依班友仔用億五去做場show真係過份喎,億五絕對唔係一個少數目,億五可以幫到社會好多人,要開好多次會先可以save到億五的7 o: ]" p6 ^. H* _- P2 q/ U
民主自由真係要由一班野蠻人去爭取?!爭取民主自由真係要用又粗魯又唔健康嘅手法?!( ...6 }! j# ?- W& z0 W
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
# X" x& a# a" j咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑? / o* B/ l; e' ]* w' M$ Y. I
唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?0 n% N. c5 P8 v
連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權, 卻要求別人理性和諧? 點解佢地當年唔同蔣介石"和諧"?
, X$ e2 U* J4 N$ z唔識歷史就睇多幾本書, 唔好人話激進, 你又話激進? 香港人咁怕死, 激極有個譜, 邊有得同韓國人同泰國人比?
6 i+ \6 g& w3 c1 U) d% N
咁用600億起所謂甚麼"高鐵"又是否浪費公帑? " q' C# S0 `( H' T
唔用激進手法爭取民主, 共 產黨會真係俾你嗎? 孫中山唔用起義, 改用所謂"健康嘅手法"方式爭取民主, 請問清政府會睬佢嗎?3 [( \$ i5 t  H" s
連共 產黨自己都係用暴力戰爭的方式奪得政權,  ...- e# a6 r8 @  A* A
打狗棒 發表於 2010-5-18 01:19 AM
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰
' z7 q% F  j3 j, Y: O+ t7 X4 h我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌
3 @3 C; S$ ^8 j# |  r( u唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇
火箭都上左月球啦,如果你要停留o係果個時代我都鄧你灰* Q% Q% ~/ P' X& ?/ B+ l
我就係讀得書多先知道咩野叫修養,,咩野叫和平,,咩野叫禮貌, Q: s# t$ T5 x4 I- d6 x
唔知道邊個冇讀書呢,如果你有讀書就真係讀屎片喇 ...
0 r6 }! d3 ]& C8 @% g" C8 {奉命 發表於 2010-5-18 02:36 AM
7 b1 v1 \: s$ P/ u0 S, S7 D+ R  p% F: J! ~) M/ \, u. X
「我就係讀得書多先知道咩野叫修養」# n6 U4 h) r. k" c! p: b
我都係頭一次聽人咁形容自己
" c- X& n- ^% F4 I" \+ @0 z; y& P1 C* V
實在太強了
大家用心去諗一諗,如果用依班人去管理HK會變成點呢,我就覺得會變成以前嘅九龍城寨6 L+ }$ A: J' N, w9 p" L5 g
奉命 發表於 2010-5-17 05:37 PM
9 `; C+ v$ Z! R5 a% d" Q
$ {& R: e; `( E" v
我某方面支持你!( h0 h2 K  H5 e5 X/ B& c

3 H( m" E+ ^* X! y# z如果依班人去管理HK, 建制派變成反對派, 到時的對抗行為不止掟蕉遊行爆粗那麼簡單
/ u5 W! y1 S5 f4 V2 ?" k看看左派曾經發起的暴動, 林彬的下場, 及清華街事件:
  }4 x7 H7 ]  jhttp://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%9E%97%E5%BD%AC
8 t& D9 I9 b* u如果有民主嘅話,你同我都有權去揀邊個領導政府.
9 ^# R9 p% E  l0 F+ f/ u/ @. l但而家呢?係揀都無得你揀呀!
. b2 v6 h. B; ?+ E5 N# H8 tWinters 發表於 2010-5-17 07:45 PM
& X! A/ t% h# @+ r* P# F( j6 ~5 {

6 \" f5 Q6 |5 Y  l7 p好聽就話有得揀, 如果你揀個果仲衰個現在呢個,9 s" p( \$ ~& z2 N6 a8 C8 c8 a, T
咁有咩用
18# kuru
1 c- n8 s0 _# G. ?4 T- h& K" n8 Z
我都係咁話, 如果海嘯如果地震如果出現哥斯拉, 成個香港沉左, 經濟好又如何?
, F0 S' \) O, k* i% \我成日都比人話諗多左, 會發癲, 好彩原來有你這個同道!
18# kuru 有得選擇好過沒得選.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 五區公投下的香港人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。