<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖
返回列表 回復 發帖
( s& Y  a: e0 }2 G( |直程係盡地一煲
! e' }' f" Z' t/ Y3 k0 CWinters 發表於 2010-6-23 06:11 PM
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
斷背大聯盟
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
+ E. O! e- n+ |/ R9 FmK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:13 PM
2 D6 ~7 s: n& k4 t5 p* W
: R) V/ q" C8 j* t( Z
# g1 m! p3 V5 H  h, g
點解何俊仁甘撚天真牙  " T' p4 Y7 T' o8 f9 v+ }# J+ a1 u
電梯男 發表於 2010-6-23 03:24 PM
: S$ R3 u) p0 D/ ^4 w9 O' ]$ `* P" @, p. T( N
民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。- l3 P: a% D! ~1 R$ w  L
區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。
# [; d. u$ w4 b' O# J) b反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那個係樓主你啊。
0 g& A) h0 u$ x- l/ B. {1 ^! t6 F# K: g& r: O) y" j. q
其實大家究竟想......要民主?!要hk好?!要hk進步?!& \# ~- ~( {; ?( S
有民主hk一定會變好??,冇民主hk就一定會差??, [* ~" Q" X; e) G4 k: c9 q- G+ z! U9 Q
宜家hk自由度噤高,已經好過好多有民主自由的國家!
% c+ e2 S4 E$ A1 i  p宜家hk哩個地區hk哩個社會真係噤差咩?大家都有書讀有飯食有屋住有工 ...
' x4 w+ L- |1 }& P! ^1 B+ }mK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:12 PM
9 ]8 I: N! b  \) ]" o問題係:
! T+ a# k' e1 |* Y0 z) V1 {) s+ k(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係有權攞返!!. L5 @! o3 D6 ^# h: w
(2)而家阿爺可以同白鴿黨做concession,不費一兵一卒就瓦解你班泛民!可以甘做一次响某某黨,亦可以做多唔知幾多次响第二啲黨...而最緊要係有人肯去傾(因生意一門,只係次次清甘解!)...甘既話,即係阿爺鍾意俾你就俾你,唔俾你既話傾傾生意就搞掂,甘你話今日香港好,甘聽日呢,下年呢??冇人知,但會有危機!$ b( i- s; t% t
始終甘大個國家,權治方式都係"父權主義"!# Y7 `  w1 r9 G2 f$ D+ \9 `* Z% h. E
今日既政改通過係意料中事,但亦顯得悲哀!
5 ~3 E. _1 L8 F6 Y9 g* `悲哀不在於政改內容(是好是壞,歷史自然會話返我哋知),而在於通過手段..............
天童哲學!!
"解釋一定要多,答人嘢要答非所問,最緊要係自我蒙蔽!!!"
# f0 q- p; \' w! n' e0 y
, d$ V8 v" v. _( L民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。
% X) L4 ?1 P1 N3 m7 P8 m5 q區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。* E* }1 D' z5 g' T1 w' C( v
反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那 ...
( G/ T: F* T# L/ @7 a  Fandyho 發表於 2010-6-24 04:24 PM
, F5 s4 U' X9 m! K+ |# Q"生意"黨派,何以天真吖!
天童哲學!!
4 L$ h" ]5 g4 P9 s6 R: O
問題係:
; J. m2 r" T4 E, C$ ?! c/ L+ c2 S/ f(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係 ...) W# C( s2 y( ^( x  M+ W9 Y" g. q
HansChan 發表於 2010-6-24 06:00 PM
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的
% z7 [2 j3 d! |) q. `但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛
! v8 s4 p, r$ y$ a3 h) O如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖
斷背大聯盟
當然信...信佢一成都死
逗多兩年人工........拍拍C彿走人歎世界 啦
- G3 l$ B) q2 V1 m' Wchewlun3 發表於 2010-6-23 02:45 PM
( F2 }- j% f: n
# R7 G4 ?6 l* V8 @
非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...$ {' k4 J! |3 Y) z* w1 H& y
富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
- O! a: m) C5 a+ s9 }' K! B2 s- H年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下
本帖最後由 HansChan 於 2010-6-24 08:21 PM 編輯 + A5 q% ?8 K9 R" G, t

1 d; E5 g# p4 Y( `  `+ Q
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的
( I5 \) Z+ ]( F% R; P5 Z! N但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛9 j- f6 I) E4 r% z6 m
如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖 ...) g3 i4 n- e" h
mK頭ck@G點 發表於 2010-6-24 07:58 PM
- V; ~! }) q. N8 w3 [
希望如此!
, R* q4 @3 Q- q% f( U5 g3 o+ R# l7 e但..佢有冇甘既能力同意圖??2 g/ q* E2 y) n
何況,當其時為何會有"One Country, Two System"??1 n# g9 \5 h8 _) F) x1 h
美其名叫政治獨立,高度自治....而家睇黎只係"權宜之計"!!!!!!* t4 ^, E2 R, S; Z# X
而家個十字路口係,人民鍾意用民選既有能之仕"帶領",定還是俾老豆"指住黎行"!
( ^' b- v: e( Y% f" t( N' n" x2 {不過其實,有得簡咩??????
  d! t1 b( T& N阿爺唔行哩套,佢又點盡在手中甘"管"你!!由此至中,阿爺係要阿仔永遠都係阿仔,仲要聽教聽話..........
天童哲學!!
) @; h9 c/ e" e/ M( t
5 R! H) w. g) @& \. a非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...6 H4 `% F' |" l2 X: M6 V. h' G
富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...! i& G+ T) D; V: `
年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下 ...
5 ~8 `+ z4 x9 [5 ^費事高 發表於 2010-6-24 08:08 PM
, {7 W1 A' N0 q4 d( [7 \2 A6 J% u+ n
可能第時係某某大企業既"曾董事"......可能叫"曾倒屎"先岩........
天童哲學!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。