<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖
返回列表 回復 發帖
0 f3 d# T% J5 p5 @  ~4 f: n! z
直程係盡地一煲1 \. F# C( D' m5 O  F
Winters 發表於 2010-6-23 06:11 PM
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
斷背大聯盟
我明白,但真係好過咩野都唔做喎
" s1 m! S# h" q" h  ImK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:13 PM
; W; `6 E) F$ g( `0 K" Y
# K- X: H7 |$ G: ^* U7 T+ h) X& t, {2 Q0 W$ \  F/ ]' T
點解何俊仁甘撚天真牙  : {) g4 u) \2 c/ d
電梯男 發表於 2010-6-23 03:24 PM
' w; Q7 I9 G3 G: M3 a/ i3 f
/ o- s! B2 j2 X& X7 h
民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。; H# [5 n, d8 i) l7 p
區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。
+ F& ~8 m2 u6 t# S7 E& z反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那個係樓主你啊。
本帖最後由 HansChan 於 2010-6-24 06:39 PM 編輯 0 ?+ r, H; q( n" T# ^2 B9 L
& q& G1 [2 \( L/ B- A6 s
其實大家究竟想......要民主?!要hk好?!要hk進步?!" i5 k8 V: J& I/ J2 C
有民主hk一定會變好??,冇民主hk就一定會差??& g+ w( y) T  B+ f# q+ s
宜家hk自由度噤高,已經好過好多有民主自由的國家!0 Z% B+ i8 a0 h8 K
宜家hk哩個地區hk哩個社會真係噤差咩?大家都有書讀有飯食有屋住有工 ...
; j* k/ |( T/ _4 |9 f7 l0 umK頭ck@G點 發表於 2010-6-23 06:12 PM
( K$ V, o+ N, N* I7 Z: |問題係:. N! I9 _. \- `
(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係有權攞返!!) P: [) q8 i2 h. P7 n
(2)而家阿爺可以同白鴿黨做concession,不費一兵一卒就瓦解你班泛民!可以甘做一次响某某黨,亦可以做多唔知幾多次响第二啲黨...而最緊要係有人肯去傾(因生意一門,只係次次清甘解!)...甘既話,即係阿爺鍾意俾你就俾你,唔俾你既話傾傾生意就搞掂,甘你話今日香港好,甘聽日呢,下年呢??冇人知,但會有危機!
" Y2 F0 H4 t+ @8 W6 A  O& c$ ]始終甘大個國家,權治方式都係"父權主義"!/ W& Z: X' s3 B4 W$ w* O2 {
今日既政改通過係意料中事,但亦顯得悲哀!1 c2 h) c' h, ^. G: p
悲哀不在於政改內容(是好是壞,歷史自然會話返我哋知),而在於通過手段..............
天童哲學!!
"解釋一定要多,答人嘢要答非所問,最緊要係自我蒙蔽!!!"
: i. C0 x2 ~0 Y) z, A, w/ p# S
" s' Y* v+ o2 e( \; }% K9 d' |
民主黨不知幾精明,劉慧卿上次爭少少就落選,今次新方案每區加1席,佢就安全好多。$ U- F0 F2 `, g; `; o* I! m) S
區議會方案要區議員互相提名至有得選,民主黨大把區議員,新增5個席位民主黨至少取2個。
$ R4 x0 t' Q% F" g' c反而你期望民主黨幫你爭取民主,天真那 ...
5 _; r$ `3 h3 w3 a7 randyho 發表於 2010-6-24 04:24 PM
$ |' q3 `. P! y$ ]4 h7 N
"生意"黨派,何以天真吖!
天童哲學!!
& _/ W1 b$ L+ ]+ }問題係:' t* V& S8 P& t( ]; I  {6 r& D6 g7 Y. u
(1)如而家老曾,唔係民選出黎.佢做得唔好,有幾大民怨都好.你有幾多個長毛响樹,你頂多只可以"要求"佢落台,但人哋有阿爺撐,最後都只會係你有你叫!!而真係民選出黎既,"理論上",你既地位係人民俾你既,所以人民係 ...
. v9 [7 {& N  _& PHansChan 發表於 2010-6-24 06:00 PM
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的
' ^* o5 h' k/ t; D' i7 s# C但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛: L& S5 c, B: ]# _  d. A( ^
如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖
斷背大聯盟
當然信...信佢一成都死
逗多兩年人工........拍拍C彿走人歎世界 啦
# U, j7 `( |# O$ S7 C' d3 D1 Uchewlun3 發表於 2010-6-23 02:45 PM
9 o  j2 p4 F' `$ Y  N
. U8 _7 `9 z1 X1 g+ Z8 [7 S, }  L
非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...* `5 s/ V" ^3 c5 y% X$ T9 @
富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
/ T* y2 G, G9 L年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下
/ I: y# C, z8 m. I2 D9 l2 a  I3 e" Z
你個(1)我係原全明白的,我都絕對支持的,香港人點都要自己人話事的
8 d; P; Y: t2 y但係老豆點都想個仔好的,斷估都唔會害死個仔掛
3 U6 I0 r4 P; V. _0 b, p4 ^如果宜家一步都唔行,又點會有歷史出現喎,香港係唔會有進步咖 ...
: c( C* i- q  `( R+ U% bmK頭ck@G點 發表於 2010-6-24 07:58 PM
: b) s' Z# q- ~
希望如此!
2 M5 Y! |5 I$ k% Y但..佢有冇甘既能力同意圖??  m. G2 q; Z4 v9 r
何況,當其時為何會有"One Country, Two System"??7 a. O' h6 U5 ^+ `; d8 ~
美其名叫政治獨立,高度自治....而家睇黎只係"權宜之計"!!!!!!2 S4 Z8 \0 D2 [& S, ~
而家個十字路口係,人民鍾意用民選既有能之仕"帶領",定還是俾老豆"指住黎行"!
$ w- q0 f6 E6 M& T: |9 H" V2 Z% l不過其實,有得簡咩??????
1 O! r. ]/ L  o' {9 R/ @阿爺唔行哩套,佢又點盡在手中甘"管"你!!由此至中,阿爺係要阿仔永遠都係阿仔,仲要聽教聽話..........
天童哲學!!
3 p3 j4 i: k) k9 v; {4 z& D* l

. ?' m" h# Q; ]# }非也...遲點應該會係大公司返工,佢都幫了一班富豪搵唔少...  N( a* E) i' E( f4 q4 a/ [
富豪們...也該回贈一份高薪厚職,唔使用腦,只須認到路返公司坐下抖下...
' X' J( g6 N1 _5 _8 `年薪唔知幾多百萬既好工比"曾狗"玩下 ...( {$ j6 z1 ^% x  i9 J0 J( |
費事高 發表於 2010-6-24 08:08 PM
' h2 v2 w# P  J. |7 g- o可能第時係某某大企業既"曾董事"......可能叫"曾倒屎"先岩........
天童哲學!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 大家信唔信政改通過後曾任權仲會幫香港人爭取民主﹖

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。