<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!
返回列表 回復 發帖
Andyho講野,好似事不關己咁喎 7 M' r1 [! P% T6 N
  o' R- m# u' X3 i( Y
唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩
. n8 N) b3 i7 r& J' H1 B1 l
版友你都份人都幾天真幾傻,呀唔好意思,應該係樂觀先係
6 h# @9 X; M" q6 {$ |Winters 發表於 2010-6-24 01:59 PM
我唔係亞嬌
由得佢通過囉,若然通過後香港轉好左,貧富拉近左,公平左,大家開心
7 E% J; k) E9 R2 i; p% d+ I. k1 z如果無變仲衰多幾成,普通市民一齊受,到時先去知錯吧,
. i0 U  d0 [9 `香港人係習慣唔見棺材唔流淚架。 ...
% v: I2 ]! G9 N. v+ B0 u( nandyho 發表於 2010-6-24 04:28 PM
* w9 `  C* l, g  e6 P% @今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......
( m9 r' y$ t4 {9 r3 ]- k$ A; |8 Y6 o而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......
7 t& z/ H  h4 D3 R功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構....1 B) a5 f8 T( ^* ^
甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧者越貧....
天童哲學!!
"解釋一定要多,答人嘢要答非所問,最緊要係自我蒙蔽!!!"
9 n8 D8 i( p3 ~) A. B% O* b, @2 Y5 v: V) C' k
Andyho講野,好似事不關己咁喎 ; r: _: x0 }$ h& G; d) m/ V

4 E* \2 d5 ^% Y$ j唉...講手段,論計謀,一般香港人真係食得屎,點夠阿爺玩2 {, H: o& r7 I; `5 j/ k" |
infjlam 發表於 2010-6-24 08:05 PM
5 E. Y3 D  m" c
& s& W; e/ s) ^: _6 w4 s' v
好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。
5 T! _2 [/ b+ y# Y5 s+ D6 t既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
$ R- v( F- m* i* J方案通過不等於真正解決社會不公的問題,
3 d2 v. o, O4 N1 V如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。( Z, o, x6 N+ i6 u- U
若然我睇錯,呢個方案係好野,仲好啦,到時大家都可以開香檳慶祝。
- h- ~8 e7 O- Z5 z! z  I" ]8 F9 M/ V; @3 w  p: m  i7 B
2 i5 y6 Z# Z% q4 d+ Y今次既通過手段...就係阿爺睇中一班"生意人"既"特點"先搞那掂......% a0 T, q4 U, t4 t5 Q1 k
而家生意黨好話唔好聽真係明利双收......
) c, l4 Y2 G, G( P+ t* M功能組別健在兼多五席...美其名一人兩票,實情坐大功能組別架構....
; W8 Z+ r/ G( l  Z3 O4 v$ j/ c5 U甘既政治氣氛.....只會富者越富,貧 ...
0 ]) T$ q  I& g$ Z0 d# cHansChan 發表於 2010-6-24 08:26 PM
5 E, G* s- U( H0 j: E, j9 e5 X
1 C6 h! l% I4 u$ A, g7 ]
如我樓上所講,政府要製造和諧假象,由得佢囉。
, j; _) q% L9 O1 F我近日見到d功能組別議員得意洋洋,不知幾高興,6 ?: X. e  ?. Y4 N
我希望佢地以後要更加肆無忌憚,剝削得更加徹底,2 ?7 l5 a  ^- \$ w# t# M
例如樓價要炒到10萬蚊呎,實用率要低過5成,最低時薪壓低至20蚊樓下,; O! V5 I7 i! s* p
到那日有d香港人至會醒覺。
1 z+ b& h1 h4 H/ M
! t+ p4 L8 @4 z0 N. H9 K: d
好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界。
# u. S$ g: M' r  j: Z" Y+ |, B既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
  j. ?' D- W6 Y+ a. S2 i8 K! |方案通過不等於真正解決社會不公的問題,9 F7 h1 G7 \; H& F
如果結構性問題如就業、樓價等無改善,始終都會爆煲。 ...% J9 Q' n  K) u3 J# C+ j
andyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
% F4 |: Z) j4 ^$ Q: A, P
香港人真係唔瀨過野都唔識死...  z* p8 m- V$ z6 O5 H

( Z& k, Z5 R5 \% c) F* `* d; b無知,係要付上沉重代價的
$ _  Y; D; C7 P) }. J& d' P/ P

. r0 u. b/ H) t好似事不關己,因為而家睇事情已昇華至另一境界
0 D* z3 {7 V5 t1 L1 W$ K) Y既然明知方案一定過,索性用另一種心情看待,放長雙眼睇好戲。
$ _3 H; ^+ }! [- E* P方案通過不等於真正解決社會不公的問題,5 R5 M, b& _- }1 c# a
如果問題如、等無改善,始終都會爆煲。 ..." H; r7 H6 ^4 ^. y' S
andyho 發表於 2010-6-25 01:59 AM
- p! Q- d( t2 u6 }( e. D% m
啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))) k: ]$ X! Y2 j5 W5 z6 p
你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩
2 Q& m$ Z6 E: V現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企......好多國家更高啦!!!失業問題......好多國家更慘啦!!!民主自由......香港已經自由到有點可怕!!!+ r% x: ~% W) C+ F8 a* k
其實現今一定要教育好下一代年青人,要俾心機讀好d書;到時候就會有一份好工...有好收入...有好前途!!!- r% _6 K$ y) v9 r- |, @9 w6 o& {: B4 J
2010唔係要搞分化~搞反對~搞對抗啊(中國會想香港玩完?!),當務之急最緊要係搞好下一代嘅level啊~~~~~5 ?, E  N) ^2 Q, ]* y9 b
只要下一代有好好嘅教育,香港人先會有進步,人君水平自然會高,香港自然會發達向前
% W+ r6 f% S. t! d' V( H& w' z/ g- A; q' }- ^* s4 x
9 k# w3 b8 f5 L0 Q( {! N" {
" ~% Y. H" O; t) g" M/ s
8 m1 [9 N5 `1 b5 q/ P. X
香港人真係唔瀨過野都唔識死...$ J% o( c5 c; k9 v
. |3 g0 a( C4 I8 S/ j5 R* p. @
無知,係要付上沉重代價的
( o- G- f1 F0 h! V8 j/ W/ ^infjlam 發表於 2010-6-25 02:18 AM
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???
% @1 P/ r& A2 ~. n2 x( @你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???
! K, j7 l7 a, e9 p你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???) b  M4 O4 }# f& _# W
你覺得我地會瀨d咩野呢???  ^# d/ P' ~- c! h( @
你覺得會有咩野沉重代價呢???, i& r1 Q0 o4 V4 q
你係釘對中國??你想香港好??
你覺得依13年(1997~2010)有咩野變化呢???
/ R" j# ]) F8 q) g  W5 P% |你覺得如果冇變化,我地應該再等多13年咩???+ V8 F, L" U9 Z
你覺得咩野都唔做企定定香港會好咩???; \$ [# L4 `" j8 ?* _9 h9 U
你覺得我地會瀨d咩野呢???. V0 d+ \. N' z8 o$ {1 m9 c: T  m. C  Z
你覺得會有咩野沉重代價呢???, W; B) I2 ?5 i2 K1 Y8 @) _- f  t
你係釘對中國??你想香港好?? ...
. g5 K; {, `: w6 m0 U( V# o  h  w奉命 發表於 2010-6-25 08:19 AM
& r$ b: i4 z8 P1 Q3 _
0 g5 E+ r9 f4 Q% A5 F
0 _9 t9 q* |  Q0 @6 a
; U2 D: U, f1 H1 ]8 ?2 A

# ?4 O3 v1 q/ W: ]$ ]- A
1 u4 }) G$ Z7 A3 K聽得明o既,就聽下,
6 w# M: k, r+ f) b不過我睇有人係都要選擇繼續做盲毛,繼續掩耳盜鈴
5 A/ H& k% I% E. e  i# w! {! ~& ~, M  D
& d+ x. \0 Y% V$ j
" J5 J  @$ R2 i, t0 {
啊老友!!!!!!如果俾心機讀書就會有份好工啦,就可以搵多d錢啦,宜家就生活安安樂樂,就唔會有噤多不滿啦)))))
, |" S+ q, k8 R' P# h* I, Z& A. A你米吹到噤大啦10萬蚊呎,實用率要低過5成,世界未日咩. @( k! Q& T8 e4 ]( d' U; z$ o
現今香港都算ok啦,,,,!!你話樓價高企...... ...
% b8 _: _$ ]! V- e6 Q1 [! v" [# L奉命 發表於 2010-6-25 08:05 AM
7 x% u; J3 A5 J& ?. q- ^
0 ~1 ^) u( e. _6 K/ k* w: c" s6 M4 q我覺得而家樓價一d都唔ok,太低喇,樓價太低,地產商賺得少,會撤出香港,
; w3 x+ N( P. c李嘉誠等唔在香港做生意,如你所講,香港經濟點會好?香港衰,中國又點會好?- g, l7 K8 f, D  O0 h0 G
所以為了祖國為了香港,我認為樓價7萬呎都太低,10萬呎就差不多了。3 k9 c4 h* v7 A, {6 z
香港行高地價政策,大家供貴樓,李嘉誠及李兆基及政府都有可觀進賬。9 H! ~) S, P7 R3 u. f7 U2 p
我地要愛國,大學生無工做返內地貢獻吧,富士康長期請人架。; X& O& z+ g0 J# N0 q! O8 J
" J, y0 v5 l  S
你講得好對,香港言論太自由,d人成日彈彈彈,我好開心民主黨變成建制派,
$ H: U8 i+ s/ x. Z可盡快早日立23條,應嚴到凡是批評香港及其領導人及其有錢佬的言論都禁止,
; ~: d( l( ]4 u8 {4 r無批評至有和諧,有未來,唔再聽見年青人鬧無工做,供唔到樓,那時天下太平,
* u" y4 v! W0 i9 o2 c中國富強,超英趕美。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 星期三晚圍堵立法會牙!!!!!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。