<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問
返回列表 回復 發帖

學業事宜一問

想問下邊間大學的副學士/高級文憑課程比較大機會入本地大學?

評分次數

1# mk865 ! f2 F9 I$ d" Q

# V: Q2 `+ M% U6 d$ V0 g* c7 N副學士 cut 入 學士 o既 必要條件係 GPA 要高.' [3 O) _' I: b+ n( Z" k6 h
自問可以 科科拎到 A 至 B grade就愈有機.
5 _! ~' V/ \6 x學額有限, 讀完兩年副學士, 唔夠學分入 U.) }! V- ]- V/ \: q* |; V
就可以讀一個叫榮譽學士. 意思係政府無資助. 如果普通學士要八萬蚊一年,
; u1 b* a. Z9 s2 I: G  l尼個就分分鐘要十幾萬.....% s6 p4 a2 V7 K
讀副學士, 我覺得係浪費時間同金錢, 有得揀讀個文憑 / 高級文憑仲實際.0 q) D4 g# ~) W2 {; r# c
PS: 依家好多大學都收左內地優才生, 要係一個系拔尖升上大學唔係咁易, 8 l3 q9 S8 F& @' a) B7 @% ]
因為, 每屆都係得十幾個位係留番比副學士.
, m4 p# F1 ]1 N, e*備註: 以上資訊係我5 年讀書得知的. 如果你真係想讀副學士, 我建議你留意
( N4 l  E4 ?1 |9 iD 大學舉辦o既副學士講座.

評分次數

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?# ?! I+ B6 ]. p
mk865 發表於 2010-7-19 02:24 PM
副學士既課程設計係俾學生繼續讀上大學
' P" c6 i! O1 k0 M5 A3 a" _高級文憑係俾學生學以致用,畢業出黎成為該本科的專業人士- D8 t' A$ F9 P6 V8 ]" m
兩者從根本的起點同目的都完全唔同& _4 P3 X' Y6 S/ \5 x
點選擇?睇你想讀完打工定讀大學
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
5# mk865 $ `% Q" ?2 K/ f6 y2 q
相對HIGH DIP 咪高少少囉, 相對A-LEVEL 就差好遠LA' I' j7 ^, M, m, c
副學士十個爭一個(四年前, 當副學士仲未氾濫時, 資料由LECTURER提供), A-LEVEL生三個爭一個學額, HIGH DIP 就比較少統計, 但一定低過ASSO
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
8 h8 h& W, q  g2 {5 w+ Rmk865 發表於 2010-7-20 02:26 AM
係呀
4 k, `9 B: d/ W: p" `8 _. y過來人Ma~年少不努力~
7 W9 J1 @! J/ {7 s9 y+ ]我係Asso上Yr2嫁(信不信由你
. m( [) Z  }; i7 I3 `& m
, \  [: `) N& AHi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁
: e6 Y1 O0 `+ T; w不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大學!)以top-up為主0 I! R% o' ?0 z# \% V
如果ive offer既hi-dip都睇你讀咩科,不過就主流學科黎講都入唔到嫁啦(姐係商科果D)- |2 l3 u0 R. L' i' L, J; z
除非你係成個progamme入面既精英啦
係呀
" M3 E; k5 O+ R9 g7 \# m4 W3 w過來人Ma~年少不努力~/ j0 p$ `- S( ~3 E$ ]$ N
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你" W) g" m: d9 C6 {
2 D4 V' `6 U: q+ z  o  V- _
Hi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁4 e" }, Y4 D2 U; T. b, g
不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大 ...* M' L+ S3 I  B) ^: i
自由神 發表於 2010-7-20 12:13 PM
* e8 E' q3 g8 ?9 _/ H
/ H) @  U# ]3 ]9 ^# o
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
* M! k) t& k* H% m3 g* U' e2 x你係 u 讀咩科
. n2 X% q. N3 d8 a) h
, K2 m0 ~8 C5 l) q8 Q9 Y6 N6 F我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 ' ~  H: A* d4 R5 W$ b. g
你係 u 讀咩科
- ~- S) [, ?/ Q9 fATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
好似係喎 $ E& l! g" c& I
我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
好似係喎
! k' _; K+ e9 `/ ?$ h  [我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
! `6 N% G8 l* c  |4 p/ h5 y+ E; ~自由神 發表於 2010-7-20 10:37 PM
( @6 N+ e; M7 T/ f3 B" b* }+ }- y8 \7 X0 d1 X* ]2 h0 t8 P
咁怕死把抬咩
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。