<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問
返回列表 回復 發帖

學業事宜一問

想問下邊間大學的副學士/高級文憑課程比較大機會入本地大學?

評分次數

1# mk865
+ V. g  m% B# s) r* A# T& b+ R
* ?; {) y$ u! P7 Y$ \' Y副學士 cut 入 學士 o既 必要條件係 GPA 要高.
& A$ c# C) W' [. S* M1 q自問可以 科科拎到 A 至 B grade就愈有機.! V8 S% [0 C% \  }* u7 O" t
學額有限, 讀完兩年副學士, 唔夠學分入 U.
  K% V% ]$ p, n; H就可以讀一個叫榮譽學士. 意思係政府無資助. 如果普通學士要八萬蚊一年,
0 S4 s+ R, R7 l尼個就分分鐘要十幾萬.....
. I& s5 y; }5 F! ?0 P3 Q, u讀副學士, 我覺得係浪費時間同金錢, 有得揀讀個文憑 / 高級文憑仲實際.) V. ~% q9 s- x! G4 Z
PS: 依家好多大學都收左內地優才生, 要係一個系拔尖升上大學唔係咁易, 0 C% P% k: X9 U8 g& N
因為, 每屆都係得十幾個位係留番比副學士.% W0 p  L2 T* C. m
*備註: 以上資訊係我5 年讀書得知的. 如果你真係想讀副學士, 我建議你留意8 ~4 E% d2 D* l) @2 y& y
D 大學舉辦o既副學士講座.

評分次數

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?) h: g* R$ O7 B$ e# Y7 p6 F8 @
mk865 發表於 2010-7-19 02:24 PM
副學士既課程設計係俾學生繼續讀上大學
* a& {; `9 P: I3 M9 l高級文憑係俾學生學以致用,畢業出黎成為該本科的專業人士( i, i7 ]' m( c) C
兩者從根本的起點同目的都完全唔同$ X' u1 k- W' n+ `, l. E7 j7 ~
點選擇?睇你想讀完打工定讀大學
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
5# mk865
2 w/ D  [  }# _0 P/ J. Y相對HIGH DIP 咪高少少囉, 相對A-LEVEL 就差好遠LA2 B; C" M  O. R5 ^& S7 }  B2 D0 f
副學士十個爭一個(四年前, 當副學士仲未氾濫時, 資料由LECTURER提供), A-LEVEL生三個爭一個學額, HIGH DIP 就比較少統計, 但一定低過ASSO
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?) t8 ~. S8 F& X  a5 n$ d
mk865 發表於 2010-7-20 02:26 AM
係呀
! Q/ j7 L/ [2 Q! }0 ?9 y過來人Ma~年少不努力~( P& h- a1 R+ E" n! @3 e
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你: A5 A' O4 V2 \! K; F+ Z+ z5 w
( I4 {' T0 j  A9 E5 C! D; s
Hi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁4 Y- B$ |2 ]* n! x: D" t
不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大學!)以top-up為主
" V0 J- ^: x. _* b" {& F如果ive offer既hi-dip都睇你讀咩科,不過就主流學科黎講都入唔到嫁啦(姐係商科果D), X1 B; R3 R  I
除非你係成個progamme入面既精英啦
係呀, C, V8 ?( V3 t0 ~6 ?
過來人Ma~年少不努力~
3 q' S5 E1 l4 v# ]我係Asso上Yr2嫁(信不信由你8 g' j1 ?, }2 j" @9 r- q  w( [& [
, I- b; I' T# q1 j( k
Hi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁
; {$ Q$ m. v8 C8 o# @* D! q4 Z不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大 ...3 Q3 l' X2 m& a9 l4 z
自由神 發表於 2010-7-20 12:13 PM
# U; b% G+ R  [) X5 H' w- M
# P1 p+ [( h* K5 M) `我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
( Q0 g/ c6 n  E# Q( a你係 u 讀咩科
% i3 h) A, F, R0 U" z' n

0 e8 n5 @2 m4 X, b3 U我唔係已經講左咩叫 ugc 咩
0 J/ l) n' \% ?6 B6 M! V+ D5 ?你係 u 讀咩科
) z9 t) M( c4 B3 yATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
好似係喎
; f1 ]8 \8 s  B  {7 f我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
好似係喎
  T: ?8 E( Q; u我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
% ]$ [! ~- P4 w' J8 N1 J# v' j& D自由神 發表於 2010-7-20 10:37 PM
# w7 p7 I/ }8 u) t# Q; m; F: }* m! v' ?* b# R
咁怕死把抬咩
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。