<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問
返回列表 回復 發帖

學業事宜一問

想問下邊間大學的副學士/高級文憑課程比較大機會入本地大學?

評分次數

1# mk865 6 s) h% w  p3 h7 B% v/ J

9 _2 ?: S% K  k7 B8 J2 v副學士 cut 入 學士 o既 必要條件係 GPA 要高.( k7 w' {% c) l7 ?: j% ?
自問可以 科科拎到 A 至 B grade就愈有機.$ N7 b& A, k8 T4 I8 y& U% j
學額有限, 讀完兩年副學士, 唔夠學分入 U." d/ S- _9 Z2 C6 g5 s; f0 l3 K
就可以讀一個叫榮譽學士. 意思係政府無資助. 如果普通學士要八萬蚊一年,
/ t5 U) r5 S4 }尼個就分分鐘要十幾萬.....6 v# n1 y  X+ l& G
讀副學士, 我覺得係浪費時間同金錢, 有得揀讀個文憑 / 高級文憑仲實際.
3 ?  q* W  v* ^; V" A8 }. e; JPS: 依家好多大學都收左內地優才生, 要係一個系拔尖升上大學唔係咁易, 3 L, D1 T( F; e4 c
因為, 每屆都係得十幾個位係留番比副學士.0 v3 |! y& e6 r& _! E+ U
*備註: 以上資訊係我5 年讀書得知的. 如果你真係想讀副學士, 我建議你留意
3 }0 Y3 O' F( m* z3 UD 大學舉辦o既副學士講座.

評分次數

我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?
我聽過大學對高級文憑的認受性低過副學士,係咪真架?  Z+ J; [& Y4 V2 C# O9 ^; x
mk865 發表於 2010-7-19 02:24 PM
副學士既課程設計係俾學生繼續讀上大學/ Z, u9 p; J8 s8 e* r
高級文憑係俾學生學以致用,畢業出黎成為該本科的專業人士( e' n2 T0 W0 k. H8 E8 }/ y$ W! `
兩者從根本的起點同目的都完全唔同
) W5 Z  p6 @: c) [5 S點選擇?睇你想讀完打工定讀大學
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?
5# mk865 ! D, i; j- j+ g
相對HIGH DIP 咪高少少囉, 相對A-LEVEL 就差好遠LA
- C  P: T3 J9 \  s副學士十個爭一個(四年前, 當副學士仲未氾濫時, 資料由LECTURER提供), A-LEVEL生三個爭一個學額, HIGH DIP 就比較少統計, 但一定低過ASSO
喔,即係副學士相對入大學率會比較高?( W7 g. U# q* I  @8 i, M" h1 m9 _
mk865 發表於 2010-7-20 02:26 AM
係呀3 D$ K* W# b+ R
過來人Ma~年少不努力~- Z& J/ S: F, i
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你
, B, _3 j  K7 g1 g& @
/ a( h8 N8 Q- U% Y6 J4 jHi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁/ J: C" h' \' i5 j7 H
不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大學!)以top-up為主0 Q, F! e5 P- O. v0 l# E
如果ive offer既hi-dip都睇你讀咩科,不過就主流學科黎講都入唔到嫁啦(姐係商科果D)+ J* f4 z3 L. V3 V" A
除非你係成個progamme入面既精英啦
係呀+ L/ E7 ~( D* g- z) G  a
過來人Ma~年少不努力~; t& |( L0 ~; G9 j: d/ g, ]* a4 n$ X
我係Asso上Yr2嫁(信不信由你8 t- ^) k# L9 C  y# H

0 H0 H4 b0 m& q  X  f- X2 B2 oHi-dip都分幾種嫁~就好似jupas派既hi-dip上U率都算高嫁! }# I2 [7 V- ]- e: F- J+ ^. O
不過好難入番UGC既學位(唔知咩叫UGC? 去查啦!咁小事都幾唔就咪諗住讀大 ...1 l# m0 T: `/ @5 x0 O+ _0 Z' V
自由神 發表於 2010-7-20 12:13 PM
4 ]( L  [5 f! E% [  w1 X
$ \' T4 N/ P, @6 p, }% n
我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 ( x# H4 J3 ?0 m/ Q
你係 u 讀咩科
  y8 O: g) b0 `9 Y  g9 z7 a/ e

3 W* C& P, n* D7 F: a: l我唔係已經講左咩叫 ugc 咩 ' u4 O8 X3 |  e6 e& y
你係 u 讀咩科
9 V6 d. y, Q0 m; `ATX 828 發表於 2010-7-20 10:33 PM
好似係喎 + f% ^6 _' x. x$ O
我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋
好似係喎
  ], _( Z' K9 z5 j- @我邊入到大學呀,我幼稚園畢業嫁咋# _6 G& T- b9 _: ?- q/ `
自由神 發表於 2010-7-20 10:37 PM
5 g+ R& p# }4 S9 ?
( ^# d9 I. A4 _' u. i8 p! ?
咁怕死把抬咩
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 學業事宜一問

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。