<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???
返回列表 回復 發帖

唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...
8 s$ M; ~5 C+ W9 d& }, w9 p* N係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,, M9 X5 j4 K- ~+ x9 e/ l
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,
8 A4 |. x" `; x2 u2 v+ `0 |但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,$ q& @' K8 h' K* w/ s. L
而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,4 ^* p2 x! C1 f) c
這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ...4 b* s! p: r' E+ y* o
3 f/ ^6 x# N6 J: R  O5 r
沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???
+ W: [: @+ |! \6 f9 D) c5 e菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,
+ [* Z% d! Z* S; Y但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 ...* {- G& y# u4 H/ X: e

0 `4 s# T" r1 V7 z7 j係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,
* Q+ y; n  p- M# t8 g說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,
/ Q7 {1 C/ D" i# d6 v才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,; I; b' u% h( E4 K0 L, M
或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...
4 z2 y& Z; v, h* t4 g4 D係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,# p9 l2 i2 g) t
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...; T# J/ k) I/ m2 H
迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
. r1 }- s. n/ d8 i% F2 \" j
* W: J% |. g1 P5 l# r" U) @
諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
你仲要弱智幾多次先夠?0 o4 ^- m+ F" Y
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,3 o7 p9 L, b/ h$ {0 ~
炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,$ h+ i4 U) f( @* C
香港有你哩D人真係香港之恥
  H: |" X* g  l" ^" w" h/ [  g  P6 ~: G9 X2 i5 B
你仲要弱智幾多次先夠?
/ m5 u: k9 H  Q0 s5 y( x菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
9 f1 d5 E: G2 U% N% l* T4 {炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,
6 u" _/ Y0 J; G8 s8 g2 g( ]3 W9 W香港有你哩D人真係香港之恥: .... C# j' N; t0 |
jojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
1 L8 I8 W! A8 R' i- _$ z
人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?
9 |3 u* [  p+ Q9 m. c  [3 t( \收皮啦.........
甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-6-1.html

[quote]

第一, 你理得我?
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
HansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM[/quote]
; X6 T4 o; J5 m) K' {9 W
人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?
6 f5 V5 d. p7 }! R4 h+ k收皮啦.........
* M6 p6 q/ t5 ?9 m) n; X# X打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
+ _; ^9 G! B9 S2 E6 `. P5 e7 C0 _  ^: ?# e' O$ f& i* L* J) R+ p
咩能野叫對人唔對事?7 x; g: T4 @8 A
衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事
: x$ }2 {9 u+ M3 w你戇9就大能晒? # J  }* I% m  N+ ]( ^& ~
兩條柒能懵懵以為自己好能有道理
2 X' Q6 e, X' Z咁能鍾意收收你老母D西水啦
7 E0 R4 Q  t; d8 D& x; X

1 S6 \* h6 l% V6 N9 ]% v3 H我衣家罷明係做d柒碌D戆9事4 t  a: A  f- q4 h2 t. B0 X4 c
我戇9就不嬲大能晒,
7 P; E  X! l  ~9 b" r/ C5 j& Q! q我柒能懵懵以為自己好能有道理
! X/ Y! y" h* }; R, R4 C我最能鍾意收我老母D西水啦9 j: h% I8 o  p. D' z: D( t
jojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
2 o" u8 k* |) H' ]! R
低9能
低9能
& ?) e- u5 i/ y3 j$ B$ i  |( Zjojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
5 z, V2 q9 o' b

7 K" B  @3 S9 C9 ]8 B7 O人地叫話唔好搞狗仔呀
我老母生到我低9能
  t3 r( a; Z7 I8 }: Sjojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
$ P! u+ D0 A6 d
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。