<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???
返回列表 回復 發帖

唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...- B2 `' F& m0 k: G# p
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
5 y, U- T6 y, _& X  N( g+ @5 Q係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,  D- m4 ]+ i. j9 H9 K) G
但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,
% @/ q# I! H( K0 b' J8 V0 l而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,. q# P$ e" v, q
這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ...
' x7 y( A; H: ^5 O* ~7 H! _5 B2 O
沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???3 x$ J  o, U# T4 D4 A
菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,
" D8 E0 X6 v% c1 o  ?但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 .../ V$ X4 n! G% M6 o6 J# {8 [
2 c* N- |4 p' ]4 C9 @
係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,) X4 A# O1 `, F
說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,
1 ]7 A5 @+ f! `8 G9 ~+ K$ i) K9 S才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,
; A8 M+ f8 g# m+ U或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...+ M; `' ]  {& K  P
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ," O2 l' `) {7 L4 w, l" u5 Q
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...- t3 h* r, X: [3 V' F! o
迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
% G' ?0 t2 Q8 Q' h7 R
3 I: X: Z" E& G 諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
你仲要弱智幾多次先夠?# z; X0 h7 \) ~% {4 ]! n+ i
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
( Q! ~% Q; _' b5 O% v  e' c炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,, e0 t* t+ f% M: e0 I" U  P' C
香港有你哩D人真係香港之恥
" q) Z; Y2 o* A, b% f( ]
你仲要弱智幾多次先夠?1 ~  X2 O! V4 M1 M/ ?
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,) Q; R; l5 E2 {8 w# W+ g7 y
炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,& P. a! b* J4 I* J% f( W, c% H8 g: k
香港有你哩D人真係香港之恥: ...& ^5 z1 p0 i1 w
jojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
& T) p" W6 m6 c0 b人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?7 ~# e6 ?+ _% l8 R. u
收皮啦.........
甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-6-1.html

[quote]

第一, 你理得我?
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
HansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM[/quote]
( }: x/ m2 N" W0 z; b' W
人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?8 b9 f" m) ~2 l
收皮啦.........; ]7 J4 {* ~9 S5 w* a
打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
8 L: h( u$ P- o

' _7 z1 t+ K1 N' \/ U) q咩能野叫對人唔對事?
4 z1 N, z3 Y6 M+ @& j衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事
& @( y9 I' _# [" k+ G# p你戇9就大能晒?
8 r. s& E; R7 V& Z1 O) V兩條柒能懵懵以為自己好能有道理& m! y/ Z6 O; i3 J  E
咁能鍾意收收你老母D西水啦
9 v  y9 u2 U! j% B

) N  T/ c: L1 `' c) j; q5 l$ o* D我衣家罷明係做d柒碌D戆9事
  `6 H' X" b) i/ V7 W. P我戇9就不嬲大能晒, 3 H) t0 [9 p: ]' }) {7 w1 o, f! f
我柒能懵懵以為自己好能有道理9 X6 [5 I, D# o6 J
我最能鍾意收我老母D西水啦) @& M$ D3 P$ \3 J0 C
jojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
6 T" B" D% {( }' V
低9能
低9能( }) `8 O2 a1 H5 S
jojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
9 B" O# T/ T9 w$ b" `, {9 T# }3 g# z( `3 ~2 M$ g+ k
人地叫話唔好搞狗仔呀
我老母生到我低9能
$ J; {) F$ H- ~# L4 d' {5 j& qjojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
) M* ~) N! Z( D7 V5 h4 @3 h
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。