<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???
返回列表 回復 發帖

唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...* L7 ]$ e6 z; F8 s
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
+ C; ~( t: E% V* n; U係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,
6 H+ V$ v5 s% z! Q  D( R但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,
. ^1 P, Z8 V' Q7 v! g: ~而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,
# N1 K" ?8 H/ t' `( L這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ...
; T+ K# T# a3 F& _! d7 e1 k1 z0 O4 u  Q, v
沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???
- p, ~2 M' k( e) F0 j# V7 i+ v菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,+ d" W1 G/ m# a9 h; W
但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 ...; h) ^1 b0 H& M: _

1 P" m! w- N: ^" E8 O* r7 ^0 R0 c係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,3 W! q5 T# f% k
說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,# K# a' r! F/ M  B# P) b' E
才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,
5 M0 R! g* s* X, O4 R, A或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...3 `/ N: G! Y- b3 ^) l
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
7 _# L3 z" e7 B# P' o) ]7 }  l係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...6 z* Y  c. r( P3 Y
迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
5 `+ u- A" D0 n7 Q7 U$ i( i9 M
# E: x- B9 ]. X! a$ t+ a 諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
你仲要弱智幾多次先夠?: h3 \, P2 r+ j/ G1 D) ^* m
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
; x3 }/ W5 u! V( V" }炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,3 E- {8 s9 W; K' d& D7 p
香港有你哩D人真係香港之恥
% s  ~, Z+ r: Y) |- r
  |! L- U. b% K( o1 n
你仲要弱智幾多次先夠?
# R8 K& d' \4 I. f菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,; y) u( [( M) M2 A
炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,# B; W6 l1 ?0 R5 ]5 K
香港有你哩D人真係香港之恥: ...
; m% M, V( Y$ m1 Bjojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
( @* t" b& ~. Q) e' ~人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?
! P' Q3 z+ J) f% ^) r收皮啦.........
甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-6-1.html

[quote]

第一, 你理得我?
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
HansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM[/quote]
- [+ u* o2 n' x7 M
人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?% k! O- F& H( q* A- a" ^2 N: d
收皮啦.........
. D4 w! z- l  |* Y' y1 Z打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
* I) ?+ b9 u2 [' u+ p% j
7 _' n$ X- V1 [! X7 k
咩能野叫對人唔對事?
) P1 S" y$ M$ k衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事
. P* G. q/ m, x0 K) Z- I你戇9就大能晒?
- j' a  L( w3 z3 D2 h兩條柒能懵懵以為自己好能有道理3 L  ?. c: g& n+ e+ b9 E7 Y6 O
咁能鍾意收收你老母D西水啦
, Q, [2 o3 q' M% `9 S
+ @! q) n5 w1 ~0 v5 O5 I
我衣家罷明係做d柒碌D戆9事" u- L; N5 s/ }+ n
我戇9就不嬲大能晒, 0 h1 k& T& ^( [  K/ D& C9 d  B
我柒能懵懵以為自己好能有道理
  i+ e$ ]7 Z/ q) |% E我最能鍾意收我老母D西水啦
& ~, y" W5 H, d% Z. @; o9 sjojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
- s# L9 I( A+ Z, v
低9能
低9能
  f* y. c# y9 @6 Pjojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
, b2 A' d) [" H

$ [3 x- z7 \3 p2 U: B3 M人地叫話唔好搞狗仔呀
我老母生到我低9能
8 a* ?6 @, h: _. x  I( d& ijojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
2 J* R2 f5 n7 w+ t* n
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。