<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???
返回列表 回復 發帖

唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...
1 w( r! _" [- `係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
" j! u2 D* R  b; m3 h8 q係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,
2 U6 e( e. s6 t( o- e但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,  x9 K: t1 V: |2 i
而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,
* n" i8 H$ E6 q- J8 f" S這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ...
2 K2 E" D7 P+ {( [3 N7 F, R
$ p+ h9 o6 `, ]4 E2 K" |沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???  N$ D" J9 S( _
菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,# F% k4 X; u' {1 N5 |4 P
但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 ...' R; N# c/ w) }% `  {% [9 @3 g

- k1 b7 n; @% k2 V4 j7 b係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,
+ F& \! b- {& D: Y1 s& r8 p' K3 f說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,
/ Q2 d1 g$ P7 F3 W才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,2 f8 l' U1 W/ d- f7 D
或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...* h) U' [* g8 ^
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,
7 A& V- \- C# x4 A$ s/ ^係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...
' }0 T( t* ]) C3 ]迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
/ ~) [& k/ I+ Y  M5 Z' |. Y
6 w; u, M3 w/ m; l5 I
諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
你仲要弱智幾多次先夠?( E3 ?  p; ~$ ~" t* i( m
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,  E8 z' ~' @( K/ K5 X0 c/ E
炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,1 b, P: D% R$ m4 v' T) q5 S
香港有你哩D人真係香港之恥

; s0 D9 y" w% M: o  b6 k% r
你仲要弱智幾多次先夠?
5 t- b  ^, R/ U& o3 Z菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
  X- _3 O2 Q0 L$ v8 h% k炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,. v% e! R) F9 Q
香港有你哩D人真係香港之恥: ...# H1 {9 `- l! Y- H7 p1 |" W/ `
jojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
: N2 C8 b1 x* r% N* x人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?
' J% x' w, d: E9 z) P" K收皮啦.........
甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-6-1.html

[quote]

第一, 你理得我?
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
HansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM[/quote]
- q& i. f7 w9 R: s) F; E人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?. Z  F% V& o0 K9 D( d
收皮啦.........
& m& G7 W! t) p% ]打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
. x' K$ r  F2 u5 @5 R8 M  X

( i5 Q, F: y4 N0 g4 Q咩能野叫對人唔對事?
% b! k' |- r4 g# J' |9 `" k衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事
0 m3 S3 X! }8 P你戇9就大能晒?
  e7 E# k1 X, z& ?) o# g: D兩條柒能懵懵以為自己好能有道理
7 U$ [  Q8 m/ Z7 F) q. O% y咁能鍾意收收你老母D西水啦
) n2 o. W. e+ B1 G1 B1 L, r1 s, \

, N- ?$ E! y7 A9 ^我衣家罷明係做d柒碌D戆9事  H* c) D7 _1 Y" d9 c* k! i' A) d
我戇9就不嬲大能晒,
8 E/ B0 U3 R9 w5 C3 s' @我柒能懵懵以為自己好能有道理5 r0 d( d& }4 U6 Z1 m7 R
我最能鍾意收我老母D西水啦6 c2 u3 k* @3 I3 P3 P% Y: f
jojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
' b; o  @% f) U& U
低9能
低9能
/ f6 A; ~$ w3 R8 G5 tjojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
1 N- z* {9 D$ ^. g
! |5 g4 p% O: p- B' f* y0 b人地叫話唔好搞狗仔呀
我老母生到我低9能- j( m. H, |% ^, j- m2 z" l
jojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
( _5 Z( [1 S! @$ @
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。