<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???
返回列表 回復 發帖

唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ...
2 A) i1 J7 X6 X$ C3 }6 g5 c- {! }係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ," ?' S  T4 a6 @! ]8 w* U  U, j% n
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港人了解菲傭對菲國的影響 ,
0 J1 K2 O3 z& [但事實上負面影響都不少 !!! 菲律賓有1~2成的工作年齡女人 , 係在國外工作 ,
! \. w9 N) k. i1 B& N  S而該1~2成的家庭卻特別容易出現家庭問題 , 包括子女易學壞 男人包二奶 , 甚至亂倫 ,
/ n; }) f! r1 \) G2 ~+ _/ i2 i9 V1 x這些都明顯是因為女主人不在而引發的 ...
% }+ b/ [6 X" ]3 p- d9 C* y2 [2 o$ I  ?8 l2 O8 Q
沒錯 , 菲傭為菲國引來的經$$利潤是相當可觀 , 但為此犠牲掉1~2成家庭的幸福值嗎???
. _! N3 s" N, \+ [7 L/ o2 v0 {$ `2 \菲傭輸出作為一個國家政策 , 應該只是階段性實行 , 先為此賺取外匯 , 再行發展國家經$$ ,2 K# e: b( P+ n0 ?# @  e2 O3 T
但30年過去 , 國家經$$有發展嗎??? 相反 , 國家經$$變更依賴菲律 .... `4 Q- r5 Q' ?# Q

, |5 q. C9 K3 V5 b* }# w係今次菲律賓事件上 , 有人提議炒菲傭洩憤 , 有一些自以為理性的人阻止 ,
1 }- P) z1 T( _( m& g說甚麼菲國政府的錯 , 不應算在人民頭上 ... 但有幾多個人想到 , 菲傭輸出政策 ,: ~( w/ w3 V) E& G" @- t
才是菲傭家庭真正而永恒的痛??? 本人認為菲傭輸出政策是一條不歸路 , 菲國政府已不會改善 ,
- P8 w, F" ?$ U4 a$ v或者 , 斷掉這條財路 , 它們才會認真想想如何發展國家本土吧 ...
我唔係以菲律賓人質事件去唸 , 反而係為菲傭/菲律賓整個國家去唸 ..." b3 R5 W: b; Q, A, s5 ]% j( j
係陶傑 "僕人國家" 事件後 , 港台星期X檔案整左個菲律賓特輯 , 講菲傭對菲律賓既影響 ,8 H6 [" S0 U. r# \
係 , 係經$$上菲傭為菲律賓賺取很多外匯 , 這也是一般港 ...
7 f! `" d  r. s3 A) p/ v. N- h迦樓羅女王 發表於 2010-9-2 01:25 PM
& ~7 f2 |5 h- C0 K) M' h5 V) u, P: Q
諗諗吓,其實係咪應該ban咗你
你仲要弱智幾多次先夠?
  b$ e! K1 z: P3 L9 f* f/ C菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,6 |4 h. h. D* `7 A% |& B* p/ s6 x  d
炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,
! z! Y1 G3 n( o0 U, p- e香港有你哩D人真係香港之恥
3 f' Z9 }1 J# @
0 A* @) ?- ^; K% X1 s2 b
你仲要弱智幾多次先夠?* \7 e: ^1 k# l$ Q! V9 u
菲國政府咁重視佢D子民, 就唔會有馬尼拉出現堆填區住左成村人既事件,
5 M) ]3 a2 j) ^0 u炒菲傭根本就冇用, 不過係反映到你哩D廢人乜都唔做, 只係識欺壓弱勢就以為自己好威好有貢獻,
) I& q8 A: s3 e1 N9 J9 F1 s香港有你哩D人真係香港之恥: ...
2 Q* @7 r: p" r% M& M3 F3 yjojojojoj 發表於 2010-9-2 09:14 PM
+ r; o7 [8 o& U6 M人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?, `! Q3 I5 H1 b
收皮啦.........
甘仔轉咗唔作色文, 作社評.....
http://www.26fun.com/bbs/thread-225894-6-1.html

[quote]

第一, 你理得我?
第二,我話我係講緊,只係你程度低睇唔明,如何??
HansChan 發表於 2010-4-30 11:26 PM[/quote]
4 z& A# V! M; S( \! P
人地講野唔得咩? 你條打壞下下對人唔對事, 你估你真係大晒呀?$ E' W. o( ^7 [* B( L6 B# a$ S5 ]& e
收皮啦.........* T! i+ I" |6 \# L
打狗棒 發表於 2010-9-3 10:34 AM
; M4 p  r5 x3 e* b! E
3 ~" G! c3 \8 M& s/ e咩能野叫對人唔對事?
8 x- Z& ~, B) T9 g$ L衣家罷明係對你兩條柒碌D戆9事
1 r$ T  B$ f( I; A你戇9就大能晒?
5 N  f0 n; ?0 I) ?! J兩條柒能懵懵以為自己好能有道理- Z/ X5 I7 B2 E) n( W
咁能鍾意收收你老母D西水啦
- J7 j6 v' A5 ~  q- [
; a0 q+ q9 @9 S* Q, A+ x+ W我衣家罷明係做d柒碌D戆9事3 F/ \; j- w6 {: O9 t7 e2 s' f
我戇9就不嬲大能晒,
! h6 ~6 s1 N2 t  n8 Z我柒能懵懵以為自己好能有道理. r+ D# G, p& i/ ]% _' f
我最能鍾意收我老母D西水啦& X' X0 i. I0 r% ^4 a; H" R
jojojojoj 發表於 2010-9-3 06:34 PM
* n, v! x( J$ D$ t. z
低9能
低9能/ H9 q3 w4 _( |8 [
jojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
. O7 [) |* V5 K# |
1 P! Q' ]! X# Y1 n1 h! b" v: T人地叫話唔好搞狗仔呀
我老母生到我低9能) N) U* ]. T' h
jojojojoj 發表於 2010-9-4 01:28 AM
7 m* K, j! _3 L( [# \
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 唸唸下 , 其實係咪應該炒菲傭???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。