<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~
+ u. P* E/ o' {6 iBOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
+ p, Q! f9 |- \: t

$ J. b  R, F2 o* N( F" w& c純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, ( n7 E7 [5 t- J8 E) Y: h, P- A
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 5 V- Y7 c9 U9 i: a/ g2 S5 l# o
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
; c% A. E2 p. U1 W& d0 n5 m" s% W

$ z* m. f$ ?! c  R2 ]磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
6 L, Q9 h* u+ p5 y2 I: I內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?8 `* w; W. I8 {
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...8 t+ G. A: L" O7 p1 A
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
" ^/ i2 E: U  g; A; H+ k
4 w9 X/ `, j' E我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧+ d7 `  r7 a& A0 I. T+ M4 X
& D; N2 u6 ~) F) k9 r; P) p

# w: c! V% s1 K6 m& O至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   ; n. O* ]: [1 w% ~& J
$ ?. P* U: ~4 B- H
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
& ~& Y, B4 p+ ]- o6 a  m. a$ \; |8 v
5 Q2 U% f! d( C; {! s純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
7 Z! ?( c' ?' J1 D% D" V, c2 S但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 ( z. h- ~! d, c0 F; z( O: v. ]+ b$ f$ q
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...: [/ `; L+ F- L1 R4 t& F8 b" Y
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
" k0 U" g3 [& N9 G$ Z; K, M

% F" z+ W3 C& q9 n* w我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
" q# T0 s( J7 O' `
3 F+ t! S  `/ W# C
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   ( i0 X" _. Q3 @7 D, E8 u# N% I* w
c( O8 n2 E2 f, ^, |+ T
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
& {  B7 |" k) ^1 j* T$ `; D) q6 U

& b4 n- V4 Q9 d礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?  T+ j  c; B* o& {) K
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
本帖最後由 andyho 於 2010-10-15 11:18 AM 編輯 5 S( q2 M. F8 P7 k- u- j

, O- h: ~4 {( F- P) k
- o' V& ?5 @9 J- r我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
9 x9 F6 P  \9 W6 r+ h/ U' _KNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
4 A( ]3 f& P! D8 `& `9 O: b- P/ T
& h2 t0 v; @; }, z+ Q
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出0 B) @. W9 _, d$ K- n
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
$ {- j1 U  m' T% @$ `" d所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
- f1 s) }- ]3 `1 G* Q7 p$ p' v+ t% C* p5 n+ i; i
. o8 f' u2 A/ `$ ?" U
5 R. u4 r: @! o& k礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
4 A) B0 O% I9 ~% N$ a& v/ `你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
3 s5 k4 t" l4 t  j. c" I& o& Jandyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
8 z- y0 U4 \' G. @

4 I2 `1 Q4 M* [! i7 l9 z! @/ g中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
0 f4 O' D! S0 A3 E7 Q0 z8 P

6 [# L7 S; ]6 j應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
% S# l, _* d( C; M3 R2 P/ A但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
8 o) Q, }- U: f所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...) v: H$ K/ E0 g8 q+ ~4 X: w
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
; d( t: C0 x/ C8 X; |3 a- ~% D& e, M$ w6 h+ I, T+ \$ |/ Z
我好少睇中央台喎   
3 j/ B0 E' Z' O8 M" q
( |6 [0 }/ Q# z中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...
( r- r& ?( L" eKNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
8 B/ U1 C& c1 {, {8 \6 d. W

! h" b6 ^5 W4 e係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. 7 I5 w9 Q8 `$ Z1 o0 _
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
) P) Q7 i- C0 h3 D8 z* i

$ Z# A' W+ F# g" Q- x+ ^  E+ }/ s1 R! w純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
) }% |2 }- l' P  _9 s5 K但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 2 U/ B% n  H. {# T3 g
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
4 [. E; V9 `2 ~; X7 eandyho 發表於 2010-10-15 11:02
- Q- w" p" S* z6 z+ ~

7 A& \% i9 M' u$ n8 w有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~# g+ E& y  A& g: f% Y
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
2 g" b4 @2 S; S+ P# p/ ?做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
% P. q3 ^$ `* B

# ?; i3 P9 B9 Q/ n8 F係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
# z% Y: h# F5 {2 `' c我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒0 x8 t0 ?) h- G4 h) w
andyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
& W/ ?4 }! r! w% N. r
. }6 f: `/ k+ ?2 ]) k0 e
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗
, b; J1 m7 C, e% R
2 t# ?' K2 ^1 d$ {4 \鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。