<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ : {7 i( b$ [/ m
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
4 p0 @. Q8 L5 i) z. t) c$ i8 [

3 X; i8 o' p$ j9 v5 p# {! y, ~純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, - ?' N" C% P" S8 ^* i& \' ~; Y0 Z+ ~
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 / }; o& Y6 g9 E- S" v
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
! n3 J8 u7 R# y- S% {% ~. Q+ E! }. \2 w' N% I% t% E( W
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?- u5 V9 T$ T1 K6 ?3 d3 a$ u% k
內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?
4 s+ x( G4 w: A1 s* ~( w2 {你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...$ n0 Y3 [4 ?% M- S- T
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
2 C  x  [+ H* R& ^6 }
/ w4 G% ?5 \: m( E# {. X我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
* t! p5 O9 b; ^$ Q8 u5 ]& o5 s9 z, i/ |8 x! e$ l( |

7 N$ ^2 t5 a" i- @6 Z7 U至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
6 ]; }( ~, N. J" x) w
- q, g: \' Y8 z8 c* N+ H) U, }中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
" r( Y$ O* z9 g5 J

) X7 G% r* F& j5 w純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
; u0 S7 w+ `) h5 ~# v; k: o但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 9 q( k5 Z- H- n4 @0 l
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...* t' X/ Q2 I' h: n3 e& s2 \
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
+ s0 f" d) C, C9 H2 s
5 q! k8 J% }9 m- c* p
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
7 H9 X& V1 a+ D; [, q$ z" W' o
9 A  U$ x+ U; X7 z" Z
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   5 F2 A- a7 C$ A3 w8 @
c( O8 n
# {7 G9 e' j) e  j/ R9 {( @$ H中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
' z, r; G, l% J( G- A0 d: d" u- I6 O8 |, T. k) M3 O: c
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?7 \- ~, A' p  Z8 q/ g) G, u
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
本帖最後由 andyho 於 2010-10-15 11:18 AM 編輯 " d9 W/ f$ [% j" G" C

3 s6 y/ L9 p  d0 M3 j
1 V% v$ |7 E  @6 q# s+ T
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   3 _% v4 [% C% N8 A9 }$ O# l
KNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
* M8 [4 w* s4 v2 i( R

+ R/ c  C5 k# t& X' j5 W5 [應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出, b( R+ A$ F4 ~! g7 T# q
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
& |+ r  l6 c) w' g所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!

* t, ~$ k& B' l) P8 A6 {' ?3 D6 K
& R9 I3 D- D6 t; j

4 X6 L" F4 Y3 r) p# @礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?  r6 U. n( \. {7 a
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?! l4 Q- i) u, T4 r% j
andyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
. t1 F& V8 X3 q
6 r: k  w3 `- b8 M& P中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
6 Y  @/ t( x4 Y5 x* {; Q
1 w# G3 j; w4 S4 b  e7 _應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出5 @* M. g4 m% @; S. E+ P
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?1 P- O; Y4 @/ J- G- b8 w' T4 E
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...% e4 L2 ~( t+ `
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
9 c+ l  T1 C, ?9 q

$ _- T. o0 i# V$ s) F, D我好少睇中央台喎   
# T0 D, R! x8 X# ?: i6 X' X

4 T* ^$ s# }7 X) Z2 V* ?2 g! ]中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...
+ u. H, u! K- z' SKNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
8 c/ H7 [9 W+ ?& Y! F
; r' T- M, \5 i; }係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.   d9 b" [) _& J1 L: O3 V+ y; j
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
/ x* Z& b! X( h. D3 t, v9 I* }! X3 j
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
+ m# Y+ p0 `. z2 s; ~! C1 T但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
$ T6 n5 D! z7 K7 q* {因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...% M; j( Q: i4 s! L% |- v
andyho 發表於 2010-10-15 11:02
, Z( ~# U" ^0 n  K3 r
. n$ P8 T1 X9 Y有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~% Q; Z4 e, v) j; a
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
  j7 N9 \/ M: I( J5 S& w做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
" e! n6 M9 l, L* z9 i) e+ z

8 k% [/ g$ M1 S: I$ Z係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. / t6 q; o6 j' T5 m* S9 @4 W# G0 i
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒! K6 V. ?& I$ @. _: G# J; B
andyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
: G* J5 c: I; C5 l1 X( V" x! ~
# @9 P1 g2 v: r' C- m) b) B
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗
9 F; r* ]- O6 _/ j& S# k( _5 y" t5 |% M0 h4 X- }
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。