<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ # i* t4 [( r! x/ z/ l
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
+ @  k: D2 x8 S3 V1 k0 q. Z) s) p) a! y0 ]) {
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
. S4 S# ~( m4 E3 o8 I但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 , y3 e' W+ x" m0 J8 @0 K3 l
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
% j" d6 {, p5 K' \* v
6 R! I, ?) Z( m% X
磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?+ `5 z8 V& H/ C: U
內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?
* C6 M5 ]/ x% [( H你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...
7 t9 J. l& \  f$ i) G1 Y* D2 T- s. Iandyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
$ A, T3 O2 R2 Q8 y7 _' E

; F, g3 i. f4 a4 `' N  I) X7 b我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
$ D$ T$ B9 x% C% D: y9 v& `$ h- z; g* ?1 ]+ J

b4 L) y: B; h  X至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
/ Q3 E' p7 R. [" Y- K* A/ B' O, J% c4 `* l. H' |6 ?7 P! L" t/ l0 v
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
* M. v, r9 e; M2 \

7 ]  K; w$ T( i: X% e: p' `純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
6 }% Z' m+ E, J( Z, N7 f但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 0 O0 `. u4 |% l/ A% f& {
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...$ M  B* a8 y8 ^& s. S5 j5 f3 N
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
2 N' m6 v/ v/ t$ k

+ n" u% A. G5 R9 X# H! u' P我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
  l; c* }, t/ v6 Q$ X. o
# s6 ]  h1 }2 n/ `; }+ s6 D3 y' S  u至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
# ]- K& ]  `. F# ]+ Fc( O8 n3 ?8 A6 n) r8 N4 a! _
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
' r* U3 Q" w1 H5 }7 f" ~" {0 x4 N3 `& p. q+ G- y
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
3 W3 B) d. `- w9 x6 z你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
0 G( n, B7 A5 ?
; d0 E* U; I1 x5 e
( w# M1 }3 E( M6 L/ L
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
. k/ m1 y  U& J. z$ uKNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
. [) V# P/ f9 \1 h) D# ]0 m
* M. Q2 V) ]8 ?% t6 s! c+ s2 G應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
7 q( F1 B. n9 Q+ {# ?# _2 W+ }但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
# b5 g) C2 {- c) g- ^& b所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
本帖最後由 KNY 於 2010-10-15 11:20 AM 編輯 8 }* u- n/ s3 v  D3 h* {- g" `) `
# g2 U" R. @! F0 M: Y# K
( o% b5 L2 H! M5 ^
4 S& M$ i$ F1 T- |8 D+ j: C礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?$ O: n: z! N& r
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?6 |; Z$ T1 |: i2 {8 \; B
andyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
& A! e6 f8 W% q7 \1 [! Z, E9 f' r' h; [
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
' z* I: z+ n/ y9 Y* a& `
% y+ R& e3 [0 E4 Q  a
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
" a* I/ G6 h5 V但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?5 H5 u, r. ?* y9 O
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...* B0 X3 \. N* i, }, J4 T+ ?
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
% Z+ q/ l0 W5 K3 A! C) u# R# [4 ]# [  r4 K" f4 ^" B8 C7 z+ O
我好少睇中央台喎   
" F5 s  @* }' Y# S, g( K" A( i) T* O! W; n. g
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...  \% H* v( C# G- |8 M
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
4 w  K, k0 e. B7 s. z, i5 O! }2 W
2 A6 n  J4 M9 N: K5 M, ]
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. ' V9 ^9 _. L1 S- x7 V# S
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
3 O+ p0 A+ H( |- J# T- ~  m. a, S$ ^8 |) O! Y) L; q5 |
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, 5 u4 a  R* E: U7 j. N6 j& q
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 ! q1 x* c1 a0 T( k2 g( h1 t
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...4 o% [  r; `% S, b
andyho 發表於 2010-10-15 11:02
% k' [2 T- ?' f1 G  j) G4 y( f

7 ^% m8 W/ p4 g% H4 d& w6 ~  Z7 p有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~
& {7 \! @0 k7 n每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
7 s6 v3 I, s( B做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
+ F- B9 h/ y2 `7 C; P. i" p0 g
1 g! A8 P; b! ^3 V係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
) A$ v6 N0 R3 ?& y# P2 D我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
5 N$ v' d- }8 H2 [0 Q, a, nandyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
, d' Y& k. E9 f
- t) W2 @/ ?* u發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗 ' {$ X* t( r2 s: |- @0 {9 i4 |
' y, b# Y" S  s
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。