<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ & z# r3 U7 {1 x0 E6 H% g
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
8 d' \7 s1 |( }6 j
3 [* D6 J0 z% X
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
8 H% H! X3 [8 p3 o- Y但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
, G3 V7 M0 m! j0 m3 P因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
! k& V  b: g2 V7 f

z% w. F6 [( j& i/ O4 c磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
9 I; ^+ S  C% S' L$ J  L內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?+ @7 t- i0 }; ^8 P) @+ q% w
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...
, F2 u' @* ?4 \andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
  ]$ V8 k( ]) [; K- p; i5 E# s$ A& J( Q  u! ]
我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
* N0 o' d  L) L' Z7 S0 f% Q" B) m. }4 ?( U1 n3 l/ |0 v
8 E0 U# ?5 Q5 ]& m) k% Q2 k# }7 o( A
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   & N0 T. e  f! w" Z
0 j. W) P; O+ Q, w0 W+ a
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
  e* I9 o# \! ^' N$ A

5 e6 ]+ a" U! {. t; p純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,   d3 S9 O' t1 t: ?/ k8 }7 l% `
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 . b# w& a3 ?/ G4 R6 D
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...7 |; G" B9 ^( T$ L$ G+ A. i$ G9 r
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
- J/ m4 ?! d' z" Y( N' \
/ F6 z9 {: z! E4 Y2 D我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
5 A5 T1 r0 m9 J& m1 |/ r
0 P0 T4 H* ]0 J9 X( x
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
5 ?8 h) _6 `- G& }8 ?4 cc( O8 n) e' `: S3 F, X7 R& q# B8 f$ j3 U
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
( S$ n* H7 b, W0 Z% C  @4 N

: `. C+ B$ l5 d礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?* ^4 n" ~0 ~  q0 N
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
. L5 t8 N0 w; H% y" d/ s1 ]
9 F7 Y! {3 b" k1 w  l
& u. N4 @+ a$ ]3 C) Y0 a2 h- U
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
) s5 u4 I: ]0 F8 a& |KNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
* T+ x: C# k3 r3 G( _

0 h  t3 P0 ~/ w: y/ ?6 \4 \應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出& p' W, Y0 z2 I
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?0 j: b( J( C; B& m
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!

( J, @, p9 E# u2 N
' u/ ~( ^+ x5 f
6 u& p3 j" g/ v4 F礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
9 I+ F8 [- G8 U9 k- z- o你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
& c& X3 A8 m/ P; \& Oandyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
5 P  z. o* `/ l8 w$ E
# h5 Y7 ~& c, o4 l中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
+ d/ Q; @! l4 r1 [) G
3 {. v9 v4 K$ }6 n2 u7 i! \
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
% y7 e% s, b, v, E7 P: W但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
) C3 @5 Q8 Q, Z3 T# W& D6 n/ ~0 g所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...
: J  l/ d4 h0 r" y5 a0 @andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
( r6 [0 V5 \1 L* N: `

+ `9 c5 W" |. `8 t0 V3 g( w我好少睇中央台喎   
! |* H( B3 D' L6 K4 p

. p1 x+ A, R$ w  |. [中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...* ~1 H) j1 i/ P( h! f9 T  k
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
( {; M: ^' p" H0 r) B3 I$ A$ j) r

! ^6 Q0 b  {4 a) u6 [  S" ^% P係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
' R) e0 b7 e& Z( v我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
7 y& r! r8 D2 y% e  }3 x9 T/ I# H6 [
! x4 o% k' r  [0 ~0 h7 W; ~純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, . g6 u; [- k8 J1 V: v  ^' w
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
$ u) f/ @, L8 H. x" q8 b因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
3 z+ n9 r* p2 Z/ G- V6 Eandyho 發表於 2010-10-15 11:02
& g" d0 {- v9 @# A! t
) D- w+ V! V% }有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~/ ?* h$ L7 a  m
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
4 y: }  Z  E1 l2 @- D做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
( E; o0 R: e8 @7 b; Q- K
0 J: F, _0 U3 I' f係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. 0 X7 }8 l; K* [
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
# t8 d7 y' I+ V& f6 r! Z' F* ], [8 tandyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
6 J7 E8 _6 u! k

, ]5 D# o9 L$ C0 w0 f$ D發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗
7 ?1 F1 H1 c: l* d$ s( F/ H, _$ V
" W* `, j' W0 |; E+ H鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。