<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ ( a& v& `  _% w9 t- U3 A- A. J
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
  P! L$ Q5 K# J, z+ N0 z' g+ S( y" z( h# e5 v
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, ) v/ {8 C3 O4 e/ G6 U) a; q
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
- l& E& L1 J+ J. J8 g7 o! O/ B因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
/ t* X7 j7 U, X! w% g$ x/ j5 p
* S! e0 @( W- \" m" e磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?
# y7 t5 E; H. |) P; x- G; K內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?) i: R7 T% o- j
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 .../ u7 }- e1 b2 w! H' A4 {
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
  e* M& X- Q0 w1 [, E

4 g! b4 L! O6 Y# |我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
  [  S+ N2 I% o8 n; ]( F9 Z. E# d+ [
; |2 t( Q, \0 ~* ~$ g6 e
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   & X. ^9 T( L7 _; i8 [6 h' O
. v- x) z2 q( K) {$ @
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
4 I8 W" ]2 o$ S

! L* E) h; x: }. G純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
8 Z  B5 f. e3 F但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
: o! L' X4 g1 `% T* T  b5 K因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...: y# X1 F. m4 G0 s8 z  `. _
andyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
6 O7 D) V. c, [! u8 H
) n: `7 e/ c- n3 g( f: u
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
( Y6 M% [6 v- p2 l* z3 y( i( T6 J5 p0 B$ ~( w5 e
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   
1 k, W4 C1 F( t3 _' E  c  Ac( O8 n0 \4 o! k0 @( n. L7 \
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
4 g/ g: |6 w) v

1 a* u9 }, C  S4 U9 X礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?: W. L3 ?2 |; r+ F; ?% S' B
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
# L! C2 C% {2 ^( H& O( T! [9 K/ U
$ \- [8 _  f- F; s8 e" n: C
( y3 Z* R! c* X0 E8 Z# M0 M我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
+ r" U/ w: o- f+ r( }) bKNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
/ ^; f6 [7 r# j! P  Y# v# ?; F; M8 \3 J5 j( @
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出
& N$ g/ i% R' o8 w  i9 P% A0 O8 I但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?( U* e- u% }  T. L% c
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!
本帖最後由 KNY 於 2010-10-15 11:20 AM 編輯 " @; _  l$ V" i# O' a$ i

9 ^. \( J/ d- H# I" {
9 L0 _# K  z$ o: A
$ d( J: }0 Q, g% j, A
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?, F1 I) P& }# w  \; J1 x) _
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
& e' l* C7 Y% j3 S$ S4 E4 Y  b3 @andyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
1 ^9 K. W  Z, L4 X0 t" z
' h. ?$ r5 G$ l  ]
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
0 L+ x$ {$ z+ F1 Y7 S3 a2 V/ s4 @; W- M
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出7 y' y6 D7 x9 [( k" \5 C
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
1 K$ a/ Q0 k  e! P' R' v$ D1 b+ ]0 p所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ..., F! ~3 [  M6 n
andyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
  ]3 I, |/ W$ H$ Y' ?- P+ [
$ c  u* n; A3 l' B  c$ n. t我好少睇中央台喎   
" Y5 b3 E/ C+ w/ Q3 Y9 T

0 R1 e7 R8 U6 ?4 M3 A6 w! g中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ...0 h, l, A: d2 L0 E/ }& ?: N
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
, Y5 ~; B; z: f! o! W

# m  m1 @9 m/ ]9 e係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心. ! f* c0 E6 H7 `! I1 o9 Y
我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
9 F  ^* _4 k, T& R( c; U% `5 B
- P( W4 S0 m) p1 r, n8 h  Z
純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, * {% y. ?9 s4 T
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升 4 o3 H9 V$ u5 Y/ o3 D7 L% c( L* m
因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...( ^; f& R- k. U
andyho 發表於 2010-10-15 11:02
! ~: d- o' V% ~$ R3 J8 S3 n1 a2 U

7 P  o. B, @# t+ o% G有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~; Q6 _. R$ M1 ^+ L4 C: q
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~
! r6 B! a  V8 Z' g" P做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
3 M3 i9 O" P& a4 ~4 K0 F$ i  [
( q4 C' B5 {7 ?" h
係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
! ^+ B. g, C8 q. ]; l7 u. O! c我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
. N1 u0 J) n- H( ]andyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
) A" j- S4 g+ s2 k, Y* E; T1 P+ a6 ]; _/ j/ Y" x
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗 9 D- g) H- j5 ?
/ O: X3 a# D- i+ z. O% I& _
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。