<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限
返回列表 回復 發帖
笑咗! 咁樣兜個圈都插得一餐, 抵加fun 啦~ / i3 |$ ^; N) v: ~
BOYDWAN 發表於 2010-10-15 10:50 AM
8 A6 Q7 e  B/ U& u; `4 \1 w- s# a4 j
; i5 S1 `8 e6 \7 ^7 w( C1 K4 G純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
8 P8 D2 @+ ]/ w  f+ y0 O但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
* Z1 b# n5 k' N# Y7 e, {因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話
( Z, y: x. Q" f5 R' ~' q
: U; p, Y" u+ ]. O& k磧工被救出, 可以多謝救援人員, 身在現場的總統, 但有無需要多謝總統所屬政黨?1 f" L' z0 S9 Q/ w/ Y
內地礦工被救出時多謝黨, 是發自真心, 抑或真人show?* e9 T' h, x) Z, v% W5 Y( o
你下次可留意下內地人多謝黨時, 電視鏡頭上有無出現中央電視台標誌 ...5 b3 @* A( |( E
andyho 發表於 2010-10-15 10:56 AM
2 i) {7 D6 ]! Z4 f( b7 q
! U6 V) z- \$ P  d# m我係想講 ~ 其實國家發生類似災禍 ~ 總統又好 ~ 領導人又好 ~ 事實上應該係要現身 ~ 呢種係鼓勵 ~ 正如一間機構 ~ 員工有事 ~ 如果有管理層參與關注 ~ 對機構既士氣係有所提升 ~ 呢個係屬於管理學既範疇 ~ 當然 ~ 現身會俾人話係做show  ~ 唔現身 ~ 亦會有人話管理層冷漠 ~ 要鬧既乜都有得鬧
" _/ }5 F+ ]3 W" W6 x7 [# ?' J( B9 [+ v; l( \: U+ Y+ j
# V/ r" o6 ]4 ]) s( D
至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   5 D3 }& p" h' }: |6 O
1 G4 i7 L7 ^9 }/ d2 c" Q# ?
中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?
+ w9 x+ a( p( ~. @! V

b1 B0 F0 X, P$ n9 o/ X9 M$ g純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實, 9 I: b' v  x2 [# e: v1 C* a6 J# J, A
但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
9 |# D4 P  k) Z( B  c因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
# y$ k) A' w( Mandyho 發表於 2010-10-15 11:02 AM
9 ?( V: a% M; }
: ]; J% |1 I0 V: _& N我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   
1 J9 s* Z. |5 r- d/ g4 t

* c) x; t4 k3 h% q- t+ f至於礦工係唔係發自真心既多謝 ~ 呢樣恐怕要礦工自己至知   9 A4 |, b4 i) |5 {
c( O8 n
. x# w- ?/ A* c4 M6 ?中央電視台播出既新聞或者節目 ~ 有中央電視台個logo有乜出奇呢?KNY 發表於 2010-10-15 11:03 AM
8 n9 S. L5 H' A8 X. b
! \* _3 N* }% C+ r5 @
礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?
  D$ {" W6 B8 Y8 @3 X6 L你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
: n  d9 \: f4 s  N* _2 i& d7 G! R# j5 c% O' p8 S3 j
! ?% o4 J7 p& `, D
我覺得批評係要公道 ~ 應鬧要鬧 ~ 咁樣先有說服力   ! a6 N; Y9 x+ w+ z# `  O$ L
KNY 發表於 2010-10-15 11:04 AM
' l  p# E5 ]$ `. l: N
: v( h" C2 O# o; v應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出0 `3 m9 o+ r# [3 }6 `' d7 b6 w
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?1 O$ h8 L$ V6 F9 P- l  y! ?7 g
所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺明係中傷同誣捏, 唔公道!

* s7 f- h! Y" U! ^
4 P6 u0 }! {9 M! ?9 o6 [" [7 V
4 @' z/ _  ]& x礦工想法我地真係唔知呢, 咁問你個人想法, 你應該知吧?+ c! n0 C, \  a* Y" y
你覺得內地中央電視台是自由報道, 任由被訪者暢所欲言, 抑或經過刻意修飾及包裝呢?
3 L; w$ l. K7 A: Handyho 發表於 2010-10-15 11:09 AM
: c! Z. v% ~* o8 k. r2 Z2 f; a1 p5 ]
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題
/ i# H/ v) N6 l6 k8 [" [6 T0 l$ A( ?# {8 y
應鬧則鬧, 你講得對, 例如鬧美國無人權, 係合理的, 成日拍到佢D警察打人, 甚至電視都播出* q% V/ ^) r6 o2 j3 S5 a
但有時D人鬧內地公安暴力, 我完全唔認同, 你幾時見過中央台播出公安打人片段喎?
/ ~0 o% W" j; [& g所以鬧公安的人完全無說服力,又無證據,擺 ...
3 x+ z9 ?) U8 }$ z. iandyho 發表於 2010-10-15 11:13 AM
' h+ p+ V7 Z5 i3 w6 ~+ S( e8 d/ A5 l# j1 f  l
我好少睇中央台喎   
: d* p+ i; `% H: z% F& u) ?8 R& S  U+ H  n* C$ o
中央電視台當然唔可以完全自由報道新聞啦 ~ 可能真係有礦工被救後不停咒罵領導人而被刪剪 ~ 但係亦唔代表可以完全否定被救礦工所講既多謝唔係發自真心 ~ 係兩個問題 ..., Z9 [  [: ]$ S8 d8 }* B
KNY 發表於 2010-10-15 11:18 AM
2 I/ P+ U7 l$ x/ X" ]

2 {; ?: k3 H6 Q: K$ w+ d係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
6 W  _+ l3 q3 K我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
3 x- F9 \, \; X4 }) \& q9 m

) v( T3 m9 Z6 _純粹有感而發啫, 況且重點是, 我講的係咪事實,
7 W, Y; z) E- I$ d0 z. g但講得太多事實, 「心繫家國」的愛國人士又會腎上腺素上升
  X0 D; P, d: r8 o4 B, _因為世上大部分人都係喜歡聽好說話多於真說話 ...
) O/ F7 h' B- E5 Oandyho 發表於 2010-10-15 11:02
0 v- _" ?7 E7 z: ?# K+ X
3 Q9 k# a# B6 k& R5 T) U' h# J6 P有感而發係好事! 有感而不發就會屈到病, 無感而亂發就係痴線喇~1 A9 n+ J+ D2 F
每個人都總有自己嘅觀點立場定位, 甚至每每會將自己所睇嘅主觀層面同情感角度合理化, 倒頭來所謂'事實'真確與否已變得不再重要, 所以紛爭從無休止; 就算小弟同andy兄你覺得係事實嘅嘢, 於部份人眼中可能亦並非事實亦毫無道理可言; 再者對與錯又誰可判斷從何判斷呢? 除非係上帝啦~ 5 F$ c/ k. c9 o6 G% }
做人嘅嘢難得自在, 能夠各有所舒各取所需就足夠lu, 對自己好d 先係最緊要嘛, 睇相又好互窒又好, 享受就得啦~
5 M" B( l3 X5 w4 W

3 J! _: s8 l4 H& r% r係喎!俾你一言驚醒! 你講開發自內心.
) h6 F+ ?8 h; \3 ?4 ^我一直以為電視鏡頭前的北韓人民係被逼支持金正日, 其實可能佢地係真心架! 我真係誤會晒
7 _. F9 u) _* W- r( D4 kandyho 發表於 2010-10-15 11:23 AM
- S! X' u" b8 ?$ f8 C, v1 R8 F. \
2 a  w/ j* r5 s; C" g5 H4 u
發自內心係你在30樓留言講 ~ 我係引用返你講既野 ~ 而家你用返呢4個字來揶揄我 ~ 睇黎你都好鍾意為拗而拗 * m+ s4 W0 I/ A' B
: h; U: O) G; f' L2 I; i
鏡頭前既北韓人民 ~ 真心支持金正日又有乜出奇? ~ 你認為外界真係完全清楚了解金正日在北韓國民心目中地位咩?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » 智利礦難︰人類史上求生意志極限

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。