<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |
返回列表 回復 發帖
not likely, probably she is "quoting" some 港女's thinking...........let's see Wednesday if there is any explanation.
belibala 發表於 2011-9-20 12:26 PM
呢個八婆正仆街
我在《爽報》的專欄叫「靚女橫行」,寫我眼中的「靚女」。老實說,真正的美女絕少意識到自己的美麗,只有不怎麼靚的女人才常常恃「靚」傲人。這樣的「靚女」充斥各行各業,分佈不同階層及年齡段。了解「靚女」是如何思維的,有助解讀「港女」現象,所以,我用了第一身的寫法。
作為一個作者,用第一身「我」進行寫作乃稀疏平常事,想不到《爽報》一出,引起轟動!我的個人網誌讀者流量半天內超過兩萬人次,我的網誌在雅虎累積排名榜上本來一直是第五十位,也因《爽報》專欄而單日跳升至第三位,受關注程度緊貼南華足球隊。雅虎熱門搜索榜中,我的名字排在「法拉偷桃」及「唐英年私生子」之後。令我目瞪口呆。看來,「靚女」的仇家遍佈港九新界。難怪編輯小姐體貼地問我,要不要換個筆名。
熟悉我的讀者在網絡竭力替我澄清,有讀者愛惜我,勸我捨棄第一身的寫法,「全民反智,到處是文字障礙者,理解能力不如小學雞,無法區分作者與筆下人物。」筆名不改了,寫作方法不換了,欄名也依舊。我是個寫故事的人,寫作時用「我」,有助我更好地表達人物的內心世界。憎恨我的人越多,證明我在寫作時擺脫作者身份越成功。《爽報》一個五百字的專欄可引起這麼大的反應,也足證《爽報》的影響力非同凡響!
呢個八婆正仆街
我在《爽報》的專欄叫「靚女橫行」,寫我眼中的「靚女」。老實說,真正的美女絕少意識到自己的美麗,只有不怎麼靚的女人才常常恃「靚」傲人。這樣的「靚女」充斥各行各業,分 ...
Dominic. 發表於 2011-9-22 11:07 PM
真正的美女絕少意識到自己的美麗?

只有不怎麼靚的女人才常常恃「靚」傲人?

被人誤解「靚女橫行」中的「靚女」是作者本人?

「靚女橫行」中的「靚女」實際是故事人物而不是作者?

...即係暗示緊佢自己係意識唔到自己美麗的真正美女?
真正的美女絕少意識到自己的美麗?

只有不怎麼靚的女人才常常恃「靚」傲人?

被人誤解「靚女橫行」中的「靚女」是作者本人?

「靚女橫行」中的「靚女」實際是故事人物而不是作者?

...即係暗示緊佢自己係意識唔 ...
kinz 發表於 2011-9-23 12:23 AM
sure.
佢都多鳩餘......根本佢要有咁嘅諗法,先可以咁寫到出嚟啫
sure.
佢都多鳩餘......根本佢要有咁嘅諗法,先可以咁寫到出嚟啫
Dominic. 發表於 2011-9-23 12:33 AM
日日寫幾百字仆街嘢, 免費任攞任睇, 教壞細路
kinz 發表於 2011-9-23 12:36 AM
誤人子弟
kinz 發表於 2011-9-23 12:36 AM
http://weibo.com/1785307894/xp3G8dOye
呢啲人唔小鳩佢都唔安樂

出口罵人.....又話人哋小學雞....之後又話自己以第一身寫法.....簡直bullshit.......真係仆佢個街

出口罵人.....又話人哋小學雞....之後又話自己以第一身寫法.....簡直bullshit.......真係仆佢個街
Dominic. 發表於 2011-9-23 12:55 AM
咁認真
唔係話揸支筆就任鳩佢寫
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » [真‧頑童俱樂部] 延續篇2008 -- ∞ | 快啲入嚟繼續呱呱嘈啦 |

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。