<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » 吹水版2014to201907 » 只要中國控制到東南亞,美國的單極世界就會崩潰?
返回列表 回復 發帖

只要中國控制到東南亞,美國的單極世界就會崩潰?

事先聲明,小弟雖然叫對世界局勢有點興趣,但絕對不算在行。今次出文的論據,多數是從新聞或其他評論得來,如果資料有誤/推論有錯,還望各位指教。

大家應該都知道,中國很早就己經和非洲國家打交道。近年,中國是在非洲投資的國家,這搞到之前奧巴馬也說要重返非洲(對啊,他還說要重返歐洲)。而又因為索馬里海盜問題,包括中國在內的各國艦隊,得以在印度洋出現,以保護商船往返。大家可能不知,中國在如坦桑尼亞等國家,己經有派軍官訓他國軍隊,甚至在部份國家/港口有少量駐軍。大家想想,如果中國連東南亞都控制了,會發生甚麼事?印度洋的首尾兩端,最主要的力量都將會是中國!這樣印度洋,不就是中國的海洋嗎?

得到印度洋的意義,實在太大了..想想,印度/沙特/伊朗的海上貿易,將主宰在中國手上,這當然包括運到美洲的石油。另一方面,中國亦在新疆開始興建,名為「新絲路」的兩條跨歐亞鐵路,經中亞,分別由俄羅斯/西亞,便可直達中歐。如果成事,中國在中亞影響力將大增,甚至遠及東歐;西亞則更是海陸兩路,都為中國所控制。這樣中國的霸權體系,還不叫成形了嗎?

其實中國的板斧還不只於此,現在中美洲的巴拿馬運河,就是由一所和filter_199中央,有密切關係的國家擁有。巴拿馬運河,對南北美洲東西物資,甚至大西洋/太平洋互通,都有很大重要性的呢..加上,拉丁美洲現在大多為反美/左派政權當政,只要和中國連成一線,就在美國後花園搞它一把了。
一定要做美國狗、英國狗,不做北京狗
[[單極世界]], 日落有期.
若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
首先依家世界基本上已經係公認嘅"準兩極世界"了, 美國嘅單極地位始於蘇聯解體, 終於無謂嘅阿富汗同伊拉克戰爭.

同埋當今世界上近乎各國都有航行自由(多謝美國), 仲有記唔記得美國廿幾年前入侵巴拿馬嗁原因? 仲有諸如中國受制於地緣政治, 四戰之地, 俾俄印日東南亞諸國包圍; 反美/左派政權當政唔一定親中, 所以你成篇野好多又係9up加幻想...
[[單極世界]], 日落有期.
bobo21 發表於 2014-7-12 09:29 PM
BOBO哥 , 你點解唔睇我篇沙特???
http://www.26fun.com/bbs/thread-291147-1-1.html
首先依家世界基本上已經係公認嘅"準兩極世界"了, 美國嘅單極地位始於蘇聯解體, 終於無謂嘅阿富汗同伊拉克戰爭.

同埋當今世界上近乎各國都有航行自由(多謝美國), 仲有記唔記得美國廿幾年前入侵巴拿馬嗁原因? 仲有諸 ...
Winters 發表於 2014-7-12 09:55 PM
SORRY ... 我打錯左 :
就是由一所和中國中央,有密切關係的 "公司" 擁有
其實已睇兩片, 旦, 無commend, 中東各國各懷鬼胎, 關係又相當複雜, 而每人睇局勢可以好唔同, 亦沒有絕對的對錯, 所以不留意見了.

& 中國近兩, 三年對南海的動作, 你明白佢的目的是怎麼....
若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
其實已睇兩片, 旦, 無commend, 中東各國各懷鬼胎, 關係又相當複雜, 而每人睇局勢可以好唔同, 亦沒有絕對的對錯, 所以不留意見了.

& 中國近兩, 三年對南海的動作, 你明白佢的目的是怎麼.... ...
bobo21 發表於 2014-7-13 08:41 PM
其中一些網友說 , 只是中央石油系勢力的利益驅動 , 並無長遠戰略眼光 ...
其中一些網友說 , 只是中央石油系勢力的利益驅動 , 並無長遠戰略眼光 ...
迦樓羅女王 發表於 2014-7-13 11:11 PM
哦, 若果石油利益就只需要有鑽油台, 無必要在南海由北到南將5個環礁島填平, 在島上建跑道, 碼頭及油倉, 個別跑道仲要長4.7公里, 闊50米, 繼續觀察發展.

cgn
哦, 若果石油利益就只需要有鑽油台, 無必要在南海由北到南將5個環礁島填平, 在島上建跑道, 碼頭及油倉, 個別跑道仲要長4.7公里, 闊50米, 繼續觀察發展. ...
bobo21 發表於 2014-7-13 11:32 PM
可惜中國海軍超雞呢
航母得一艘,核潛艇得幾艘
想睇好戲有排等

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » 吹水版2014to201907 » 只要中國控制到東南亞,美國的單極世界就會崩潰?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。