<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 同人同期大對決 : 佘詩曼(延禧-嫻妃) VS 周迅(如懿-如懿) !!!
返回列表 回復 發帖

同人同期大對決 : 佘詩曼(延禧-嫻妃) VS 周迅(如懿-如懿) !!!

近期既<延禧攻略>同<如懿傳>可以話由人物  描述時期 ,
至到播出日期都撞到一塌湖塗 , 所以呢這兩劇係鐵定會拿來比較 ...
尤其係輝發那拉一角(<延禧攻略>既嫻妃 , <如懿傳>既如懿本人)

嚴格來講 , 兩劇係女主上唔算完全對拉 ... 不過<延禧攻略>嫻妃 ,
現時氣勢上己經不輸同劇女一 , 佘詩曼 VS 周迅恐怕不能不說 !!!

當然 , <如懿傳>現時仲係開播階段 , 不過小弟仲係想係劇集本身 ,
以及角色上 , 來個侃侃而論 :

就<延禧攻略>既大熱原因 , 好大程度要歸因於于正 ,
他放棄左一貫既 "白蓮花" 模式 , 開啟了全新的 "黑蓮花" ...
不只一入宮就開外掛 , 幾乎集集鬥死一個對手 , 而且係敢作敢為 ,
真性情 + 外掛式智商 , 一開始就取下好評~~

除左女主 , 男主既人設都好有趣 ... 身為堂堂乾隆帝既男主 ,
卻演出左比較生活化既毒舌  逗迫等等 , 甚至有一點點大男孩氣息
而非一開始就寵愛女主 , 完完全全既反套路 ... 正正因為咁 ,
本劇才不至於淪為 "女主的?躲人生" !!!

老實講 , E+話<延禧攻略>係繼<甄嬛傳><武媚娘>得最出色既宮鬥劇
都絕不為過 !!!

其實我未看過<如懿傳> , 不過係<延禧攻略>先播既前提下 ,
佢仲有無可能拿出更大既突破呢???
尤其係霍建華做男主角 , 我就覺得好難跳出 "霸道總裁" 套路 ...

事實上 , <延禧攻略>唔係只係有 "反套路" 既突破 ,
係服裝  色調等都極為完美 ... 尤其係畫面色調上 ,
竟然用上傳說中既 "高級灰" , 而服裝上除左美艷仲好有歷史感呢 ,
難怪于媽夠膽跳出來講 "要維護中國傳統物質文化拉 !!!"

本來我對<如懿傳>既服裝無咩想講 , 最多就係睇完宣傳片 ,
唔覺得服飾有特別耀眼 , 直到見到這張 ... 你確定沒跑錯片場???
你唔講 , 我仲以為係西方宮廷劇呢??? ^.^"

講到劇集本身 , 都應該講係主角本人 ... 講真 ,
<延禧攻略>其中一個優勢 , 就係有兩個氣場炸裂形既女主 ,
一套劇有兩個呢種女主 , 撕迫就無可能唔好睇 ... 上一套如此既 ,
應該就己經係<甄嬛傳> , 而<延禧攻略>更特別既係 ,
反派女二才是白蓮花黑化果個 !!!

(其實計埋 , <武媚娘>後期黑化埋既范爺 , 中國有如此氣場既女主
都係得呢幾個 !!!)

講真 , 小弟有去一D大陸網睇過下 , 佘詩曼既演技基本上無差評 ...
有D話佢係教科書式既存在 , 有D仲封左佢做 "戰神繼后" ,
事實上佢 "你懂了沒有???" "是殺誰人???" 果幾下戚眉都可謂震撼 ,
仲有果場淚眼看煙花果場呢 ...

至於周大姐 ... 我當然唔會懷疑佢既氣場同演技 ,
但見到佢個LOOK , 我硬係有D出戲既感覺 , 而且佢個樣好似有D ...
恕我直言 , 佢個樣有D崩潰左咁喎 !!!

周迅而家太殘,仲叫佢做1x歲,真係嚇死乾隆
周迅而家太殘,仲叫佢做1x歲,真係嚇死乾隆
ericliu 發表於 2018-8-23 07:45 PM
10年前好索
原來果時皇家已識寫簡體字

2048 x 1536 PIXEL下載

我到依家仲寫梗繁體字
我到依家仲寫梗繁體字
Grandfather 發表於 2018-8-23 11:25 PM
寫賓賓字

1000 x 613 PIXEL下載

... 你真係咁覺得???
畫皮嗰陣好正,個角色好適合佢
畫皮嗰陣好正,個角色好適合佢
ericliu 發表於 2018-8-24 10:41 AM
欣賞佢演技既 , 但個樣 ... 我唔會硬羅
欣賞佢演技既 , 但個樣 ... 我唔會硬羅
迦樓羅女王 發表於 2018-8-24 10:46 AM
秀怡最硬
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 測試區 » AIO2014tp2019 » 同人同期大對決 : 佘詩曼(延禧-嫻妃) VS 周迅(如懿-如懿) !!!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。